Ο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο 34χρονος νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, είναι η κλασική περίπτωση αυτό που ο σοφός μας λαός λέει «έχει μπάρμπα στην Κορώνη». Αν ο επί χρόνια σύντροφός σου βρίσκεται στον στενό κύκλο των απευθείας συνομιλητών του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κι έχεις συνεργαστεί σε πάνω από πέντε πρότζεκτ με την ίδια τη Μπριζίτ Μακρόν, τη σύζυγο του προέδρου, έχεις δύο πολύ βαριά χαρτιά στα χέρια σου.

Λίγοι ήταν αυτοί που αιφνιδιάστηκαν από την επιλογή του Μακρόν για τον διάδοχο της Ελισαμπέτ Μπορν. Ο Ατάλ μπορεί να έσπασε το ρεκόρ του νεότερου πρωθυπουργού της Γαλλίας, μάλιστα κατά τρία χρόνια (ο Λοράν Φαμπιούς, όταν διορίστηκε πρωθυπουργός από τον Φρανσουά Μιτεράν το 1984 βάδιζε στα 37 του χρόνια), μπορεί να έχει δηλώσει ανοιχτά γκέι και να «χτίζει» μάλιστα το προφίλ του πάνω σ’ αυτή τη διαφορετικότητα, ωστόσο θεωρείται αυτό που λέμε στην πολιτική «άλογο κούρσας». Πολλοί αναλυτές της γαλλικής πολιτικής σκηνής ποντάρουν στο ότι είναι ένας από τους επικρατέστερους για να διεκδικήσουν την προεδρία της Γαλλίας το 2027. Κι αυτή η απόφαση του Μακρόν, να τοποθετήσει τον Γκαμπριέλ Ατάλ στο προσκήνιο της πολιτικής, ανεβάζει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες.

Το οικογενειακό περιβάλλον του Γκαμπριέλ Ατάλ έχει μπόλικη ποικιλλία. Ο πατέρας του, γεννημένος στην Τυνησία και Εβραίος το θρήσκευμα, κατέφυγε στη Γαλλία στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν η χώρα καταγωγής του απέκτησε την ανεξαρτησία της. Στο Παρίσι γνώρισε την Μαρί ντε Κουρίς, η οποία έχει καταγωγή από τη Ρωσία και είναι Χριστιανή Ορθόδοξη. Αμφότεροι ασχολήθηκαν με το θέαμα, ο πατέρας ως παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών (αν και δήλωνε δικηγόρος) και η μητέρα ως γραμματέας σε τέτοιου είδους εταιρείες. Ο Γκαμπριέλ Ατάλ, που γεννήθηκε το 1989, μεγάλωσε ως Χριστιανός Ορθόδοξος, αν και έχει δηλώσει ότι δεν ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα.

Γεννημένος στο Κλαμάρ, ένα νοτιοδυτικό προάστιο του Παρισιού, ο Γκαμπριέλ Ατάλ μεγάλωσε στο 13ο και το 14ο διαμέρισμα, κλασικές «προοδευτικές» γειτονιές, με έντονο το ασιατικό στοιχείο τα τελευταία χρόνια. Η οικονομική ευμάρεια της οικογένειας, βέβαια, του επέτρεψε να φοιτήσει σε γκλαμουράτα ιδιωτικά σχολεία, όπως το Εκόλ Αλσασιέν στο 6ο διαμέρισμα. Οι κύριες σπουδές του αφορούν τις δημόσιες σχέσεις, το 2012 πήρε το μάστερ του.

Γκαμπριέλ Ατάλ πρωθυπουργός Γαλλία

Γκαμπριέλ Ατάλ: Πέντε χρόνια έγραφε τους λόγους της υπουργού Υγείας

Εκείνη τη χρονιά αποφάσισε να συνδέσει την τύχη του με τη Μαρισόλ Τουρέν, τη «μόνιμη» υπουργό υγείας στη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ. Η Τουρέν κράτησε το υπουργείο πέντε χρόνια και σ’ αυτό το διάστημα ο Ατάλ ξεκίνησε από απλός επικουρικός υπάλληλος για να καταλήξει ο βασικός της συνεργάτης και λογογράφος της. Το 2014 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στην Βανβ, ένα παρισινό προάστιο κοντά στο μέρος που μεγάλωσε. Το 2016 αποφάσισε να παραιτηθεί από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο οποίο είχε ενταχθεί από έφηβος, και να ανέβει πάνω στο κύμα που σήκωσε ο Μακρόν.

Αποδείχτηκε ότι έπραξε πολύ σωστά. Το 2017 ο Γκαμπριέλ Ατάλ εξελέγη βουλευτής στην 10η εκλογική περιφέρεια του Οτ-Ντε-Σεν, κατατροπώνοντας τον κεντροδεξιό αντίπαλό του με διαφορά 21 μονάδων στο δεύτερο γύρο. Στην αρχή ασχολήθηκε με τον τομέα της Εθνικής Εκπαίδευσης και Νεολαίας και για σχεδόν ένα χρόνο (Ιανουάριος-Οκτώβριος 2018) ήταν εκπρόσωπος του κόμματος στο κοινοβούλιο, σε ηλικία μόλις 29 ετών.

Το άστρο του είχε φτάσει τόσο ψηλά, που του πρότειναν εκείνη τη χρονιά να αναλάβει πρόεδρος στο κόμμα του Μακρόν. Παρ’ ότι θεωρούνταν ένας από τους τρεις βασικούς διεκδικητές, απέσυρε την υποψηφιότητά του και περίμενε τη στιγμή του. Τον Οκτώβριο του 2018 ο Μακρόν τον διόρισε υφυπουργό Εθνικής Εκπαίδευσης και Νεολαίας. Ακολούθησαν θέσεις ευθύνης (πάλι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τη διετία 2020-2022, υπουργός Κοινωνικής Δράσης και Οικονομικών το διάστημα 2022-2023 και υπουργός Εθνικής Εκπαίδευσης και Νεολαίας το τελευταίο εξάμηνο) πριν αποδεχτεί την πρόταση του Μακρόν να αναλάβει την πρωθυπουργία.

Στο διάστημα της τελευταίας υπουργικής του θητείας ήλθε πολύ κοντά με τη Μπριζίτ Μακρόν. Εργάστηκαν μαζί σε πρότζεκτ που αφορούν την εξάλειψη του εκφοβισμού και του bullying στα σχολεία της χώρας. Η πρώτη κυρία της Γαλλίας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη για το θέμα, ως πρώην δασκάλα, και προφανώς εκτίμησε την εργατικότητα του υπουργού.

Άλλος βασικός υποστηρικτής του υπήρξε ο επί εξαετία σύντροφός του. Ο Γκαμπριέλ Ατάλ δεν είχε κρύψει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό από τα σχολικά του χρόνια ακόμα, κι αυτή την επιλογή του την πλήρωσε με πολλά πικρόχολα σχόλια και επιθέσεις, όπως ο ίδιος έχει αποκαλύψει. Το 2015 υπέγραψε σύμφωνο συμβίωσης με τον Στεφάν Σεζουρνέ, ευρωβουλευτή στο κόμμα του Μακρόν και έναν από τους σχεδόν καθημερινούς συνομιλητές του Γάλλου προέδρου για πολλά θέματα. Προφανώς έπαιξε κι αυτό το ρόλο του, όσο κι αν έχει διαρρεύσει στον τύπο ότι το ζευγάρι δεν είναι πια μαζί, χώρισαν πριν λίγες ημέρες. Κατά πόσο αυτό είναι αληθές ή έγινε για να μην προκληθούν και άλλα σχόλια μένει να αποδειχτεί.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ έχει υποστεί μερικές από τις σκληρότερες λεκτικές επιθέσεις για Γάλλο πολιτικό. Ένας από αυτούς που τα βάζουν συχνά μαζί του με ρητορική μίσους, ομοφοβική και αντισημιτική κυρίως, είναι ο Χουάν Μπράνκο, γνωστός δικηγόρος-ακτιβιστής και πολιτικός που ξεκίνησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και μετακινήθηκε αριστερότερα, στο κόμμα του Μελανσόν. Η κόντρα των δύο ξεκινάει από πολύ παλιά, αφού ήταν συμμαθητές στο σχολείο!

Το κύριο χαρακτηριστικό του Γκαμπριέλ Ατάλ είναι ότι συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά αποδοχής σε πολλούς χώρους, δεξιότερα και αριστερότερα του κέντρου. Η πρώτη απόφαση της θητείας του ως υπουργός Εκπαίδευσης ήταν να απαγορέψει τη χρήση της μουσουλμανικής αμπάγια στα γαλλικά σχολεία. Μια κίνηση που χαιρέτησαν και οι κεντροδεξιοί. Αν αυτή η αποδοχή συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, που βγαίνει στο προσκήνιο, μην εκπλαγεί κανείς αν τον δει υποψήφιο πρόεδρο της Γαλλίας σε τρία χρόνια.