Διμερείς συναντήσεις, το πρωί της Τρίτης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το πρωί της Τετάρτης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα έχει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, με αφορμή το ζήτημα της προσχώρησης της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, που δεν έχει ακόμα επικυρωθεί από την Τουρκία και την Ουγγαρία, θα βρεθεί στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που θα έχει αύριο ο Γάλλος πρόεδρος με τον Τούρκο ομόλογό του.

Η γαλλική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Ως προς τα άλλα θέματα που θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το Παρίσι τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ατλαντική Συμμαχία, σημειώνοντας ωστόσο πως μέχρι την ολοκλήρωση της προσχώρησης, πρέπει να συνεχιστεί η στρατιωτική στήριξη προς το Κίεβο.

Στο σκέλος των αμυντικών δαπανών, ο Μακρόν πρόκειται να θέσει υπόψιν του ΝΑΤΟ ότι ως το 2030 αυτές θα υπερβούν το 2% του γαλλικού ΑΕΠ.