Η πέμπτη συνέχεια του Indiana Jones, που θα βγει προσεχώς στις αίθουσες, είναι μονάχα η αφορμή να ασχοληθούμε με έναν πραγματικό «ήρωα της νιότης μας», όπως είναι ο Harrison Ford. Θα δούμε την ταινία, διότι μεγαλώσαμε με τον ατρόμητο αρχαιολόγο, με το καπέλο – trademark και το μαστίγιο, διότι περάσαμε καλά και σιγοτραγουδήσαμε (μερικοί ακόμα το κάνουμε…) το μουσικό θέμα της ταινίας. Διότι όπως και να είναι η πέμπτη ταινία, όσο γερασμένος κι αν είναι (στην πραγματικότητα) ή όσο «νέος» κι αν είναι (με τη βοήθεια της τεχνολογίας), εμείς πάντα θα τον αγαπάμε. Ίσως επειδή ήταν πάντα «ανθρώπινος» και όχι «σούπερ – ήρωας». Και πάντα ένας ωραίος τύπος, εντός και εκτός πλατό.

«Θα’ θελα να, θα’ θελα να’ μια μαραγκός…»

Αν δεν ήταν ηθοποιός, θα ήταν σίγουρα ένας πολύ πετυχημένος, μερακλής και πλούσιος μαραγκός – λένε ότι τους ανθρώπους που πιάνουν τα χέρια τους, μην τους φοβάσαι, πάντα θα βρουν τον τρόπο να τα καταφέρουν. Ο Harrison Ford δούλευε σαν ηθοποιός τη δεκαετία του ’70, αλλά οι ρόλοι που είχε καταφέρει να βρει ήταν μικροί, τα χρήματα λιγοστά και είχε μια γυναίκα και δυο παιδιά να ζήσει. Οπότε δούλευε παράλληλα σαν μαραγκός, κάνοντας δουλειές – μεταξύ άλλων – για τον Κόπολα και τον George Lucas. Όχι όμως στο κανονικό ωράριο, αλλά απόγευμα και βράδυ, ώστε να μην «βλέπουν έναν ηθοποιό να κάνει δουλειά μαραγκού».

Ford

Ο «μαραγκός», χρησιμοποιήθηκε από τον Lucas για να βοηθήσει τους υποψήφιους πρωταγωνιστές του «Star Wars» να πουν τις ατάκες τους. Ο ίδιος ο Harrison Ford, δεν θυμάται αν τα κείμενα που διάβαζε, για να βοηθήσει τους διάφορους ηθοποιούς, ήταν από το ρόλο του Han Solo, αλλά προφανώς τα είπε καλύτερα απ’ όλους και τελικά πήρε το ρόλο ο ίδιος.

Ο Lucas άλλωστε δεν ήθελε γνωστούς ηθοποιούς αλλά «άφθαρτα πρόσωπα» – γι ‘ αυτό κατέληξε στον «ερασιτέχνη ηθοποιό» Harrison Ford ή στον επίσης «ερασιτέχνη» Mark Hamill για το ρόλο του Luke Skywalker ή στην Carrie Fischer για τον ρόλο της Leia. Με τη διαφορά ότι από όλους εκείνους τους πρωταγωνιστές, ο μόνος που έκανε (και κάνει) καριέρα μέχρι σήμερα, ήταν (και είναι) ο Harrison Fordτ.

«Σμίλεψε» το ρόλο του Indiana Jones

Όταν ο Steven Spielberg έψαχνε να βρει σε ποιον θα δώσει το ρόλο του «Indiana Jones», ο Lucas του πρότεινε τον Harrison Ford. Ο Spielberg ήταν λίγο σκεπτικός, διότι σκέφτηκε μήπως θα ήταν λάθος να ντύσει αρχαιολόγο έναν άνθρωπο τόσο πολύ ταυτισμένο με τις διαστημικές περιπέτειες – το «Star Wars» είχε κάνει πάταγο παγκοσμίως.

Ford

Τελικά το πήρε απόφαση κι έκανε μια από τις πιο σοφές επιλογές της ζωής του: ο Harrison Ford είναι αρρενωπός και ταυτόχρονα οικείος. Είναι σκληρός αλλά λιώνει από το άγγιγμα μιας γυναίκας. Είναι αμείλικτος με τους κακούς αλλά έχει έναν αυστηρό ηθικό κώδικα. Είναι παθιασμένος με την Αρχαιολογία όσο και με την αδρεναλίνη. Έχει πιστούς φίλους και θανάσιμους εχθρούς, είναι πολυμήχανος, ευρηματικός και πανέξυπνος. Και όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, βρήκε έναν τρόπο να τα «κουμπώσει», να τα ενσωματώσει πάνω του ο Ford και να «απογειώσει» έναν «ταπεινό αρχαιολόγο», στη σφαίρα του μύθου.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε, ότι μετά την προβολή του πρώτου «Indiana Jones», οι εγγραφές στα Τμήματα Αρχαιολογίας των Πανεπιστημίων, διπλασιάστηκαν.

Μια καριέρα γεμάτη «ηρωικά κατορθώματα»

Πιθανότατα ο Harrison Ford δεν θα καταγραφεί ποτέ στη συνείδηση κοινού και κριτικών ως «σπουδαίος ηθοποιός», αυτό που λέμε «Οσκαρικός». Θα είναι όμως πάντα ένας άνθρωπος, στις ταινίες του οποίου περνάγαμε καλά. Ως Rick Deckard στο «Blade Runner» έγραψε ιστορία. Στον «Μάρτυρα Εγκλήματος» είναι ο προστάτης των «Άμις», στην «Ακτή του Κουνουπιού» ο κάπως ιδιόρρυθμος καθηγητής.

Στο «Φράντικ», στο «Εργαζόμενο Κορίτσι», στο «Αθώος μέχρι Αποδείξεως του Εναντίου», είναι εκεί, παίζοντας ρόλους διαφορετικούς και στα «Παιχνίδια Ολέθρου» ξαναγράφει ιστορία, συστήνοντάς μας τον Jack Ryan, που θα γίνει ηρωική φιγούρα όχι μόνο με τον ίδιο, ως αναλυτή της CIA που αναλαμβάνει δράση, αλλά και σε μελλοντικές σειρές και ταινίες με άλλους πλέον πρωταγωνιστές.

Αλλά είναι και ο «Φυγάς» και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στο «Air Force One» και ο πρωταγωνιστής σε ένα σωρό ταινίες – πρόσφατα και σε τηλεοπτική σειρά, το «1923», μαζί με την Helen Mirren, συνέχεια του «1883» και προάγγελου του «Yellowstone».

Ford

Η καρδιά του, το «λέει ακόμα»

Στα 81 του, ο Harrison Ford που ήθελε απλά να γίνει ηθοποιός και όχι να γίνει πλούσιος, που ήθελε απλά να μπορεί να ζει την οικογένειά του και να ζει όμορφα, έγινε και πλούσιος και διάσημος και εξακολουθεί να αγαπάει τη δουλειά του, όπως τότε που πρωτοξεκινούσε. Από τις 10.000 δολάρια που πήρε ως αμοιβή στην πρώτη του ταινία, έφτασε κάποια στιγμή να παίρνει 16 εκατομμύρια δολάρια.

«Μάλλον μου αρέσει να κάνω ταινίες τώρα περισσότερο από ποτέ» δήλωσε ο Ford πριν λίγες μέρες. «Δεν θέλω να ξαναγίνω νέος. Ήμουν νέος και τώρα απολαμβάνω να είμαι μεγάλος. Σίγουρα η σωματική μου δύναμη δεν είναι η ίδια λόγω της ηλικίας, αλλά υπάρχουν άλλα υπέροχα πράγματα που συνοδεύουν αυτήν την ηλικία, όπως ο πλούτος εμπειριών, όλο αυτό το βάρος του χρόνου που έχει περάσει μέχρι να γεράσω, και αυτό μου δίνει μια κάποια ευκολία».

Είναι άλλωστε γνωστός πεισματάρης – Ιρλανδός γαρ: στα 50 του ξεκίνησε μαθήματα πιλότου, έχει γράψει χιλιάδες ώρες πτήσης έκτοτε, έχει συμμετάσχει σε αποστολές διάσωσης, έχει πέσει τρεις φορές με το αεροπλάνο και δεν σκέφτηκε ούτε μια στιγμή να τα παρατήσει. Όπως έκανε και με την ηθοποιία, την περίοδο που «πλανάριζε» ξύλα και βίδωνε τάβλες, για τα γραφεία ή τα σπίτια άλλων.

* Κεντρική φωτογραφία: Getty Images