Ακόμα και αν είναι λάθος να το λέμε, ο Πάμπλο Εσκομπάρ ήταν αναμφίβολα ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες στον κόσμο.

Με απόλυτη κατανόηση του συστήματος και μέσω συνδέσεων, ο Πάμπλο Εσκομπάρ λειτουργούσε την επιχείρησή του πολύ μπροστά από την εποχή του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δημιουργήσει έναν στρατό κατά των ναρκωτικών που εργάζονταν όλο το εικοσιτετράωρο με την κυβέρνηση της Κολομβίας για να συλλάβουν τον Εσκομπάρ.

Η δύναμή του ήταν τέτοια που στην ακμή του, είχε περισσότερη επιρροή και δύναμη από ό, τι είχε έναν πρόεδρο οποιασδήποτε χώρας.

1. Απαγωγές εξαιρετικά ισχυρών ανθρώπων

Πάμπλο Εσκομπάρ ναρκωτικά Μεδεγίν
(Photo credits: Kaveh Kazemi/Getty Images)

Οι απαγωγές ήταν ένας από τους τρόπους που έδωσαν περισσότερη εξουσία στον Πάμπλο Εσκομπάρ, ακόμη και όταν δεν έκανε ο ίδιος τις απαγωγές – ήταν πάντα αυτός που κινούσε τα νήματα.

Ήταν ο ηγέτης του καρτέλ του Madellín που ήταν γνωστό για την απαγωγή ισχυρών ατόμων όπως δημοσιογράφοι, πολιτικοί, ακόμη και παιδιά αυτών των σημαντικών ανθρώπων.

Μία από τις πιο διάσημες απαγωγές που διέταξε ο Πάμπλο Εσκομπάρ ήταν: η απαγωγή του γιου του συμβούλου του προέδρου της Κολομβίας – αυτό έγινε για να δείξει στον πρόεδρο ότι η καταστολή του κατά των ναρκωτικών ήταν αντίθετη στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

2. Σκότωνε τους δικούς του συμμάχους για να παραμείνει στην εξουσία

Πάμπλο Εσκομπάρ

Οι άνθρωποι κοντά στον Εσκομπάρ τον φοβόντουσαν επίσης εξαιτίας αυτού που έκανε σε όποιον σκαφτόταν να πάει κόντρα στις αποφάσεις του και να τον αψηφήσει.

Ένα από τα πολλά παραδείγματα είναι όταν ο Πάμπλο Εσκομπάρ διέταξε το θάνατο της πρώην φίλης του Γουέντι Τσαβαριάγκα.

Ένα άλλο περιστατικό ήταν όταν ένας από τους σερβιτόρους κάποτε πιάστηκε να κλέβει ασημικά από το σπίτι του.

Προκειμένου να αποδοθεί «δικαιοσύνη», ο Εσκομπάρ έβαλε τους άνδρες του να πνίξουν τον σερβιτόρο που έκλεβε σε μια πισίνα μαζί με δύο ακόμα άνδρες για τους οποίους είχε υποψίες.

Η βαρβαρότητα του Πάμπλο Εσκομπάρ ήταν τόσο μεγάλη που οι σύμμαχοί του του γύρισαν την πλάτη τους και συμμάχησαν με άλλες συμμορίες που ήταν εναντίον του.

3. Επηρέασε αντάρτικες ομάδες προς όφελός του

Πάμπλο Εσκομπάρ

Ο Πάμπλο Εσκομπάρ χρηματοδότησε με μεγάλα ποσά την οργάνωση Μ-19, κίνημα της 19ης Απριλίου. Στις 6 Νοεμβρίου του 1985 οι αντάρτες επιτέθηκαν στο δικαστικό μέγαρο της Μπογκοτά.

Την ημέρα αυτή το Ανώτατο Δικαστήριο της Κολομβίας συνεδρίαζε προκειμένου να λάβει απόφαση περί της έκδοσης των κακοποιών στις ΗΠΑ.

Παρενέβη ο στρατός και 300 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Καταστράφηκαν και ορισμένα σημαντικά νομικά έγγραφα. Ο «El Patron» για άλλη μια φορά πήρε αυτό που ήθελε μέσω της βίας.

Η πολιορκία δεν συνδέθηκε με τον Πάμπλο Εσκομπάρ ή το καρτέλ του Μεδεγίν. Ωστόσο, ήταν ο ίδιος ο Πάμπλο που αργότερα ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας του πλήρωσε ένα εκατομμύριο δολάρια στην αντάρτικη οργάνωση για να κερδίσει την υποστήριξή τους για τον σκοπό του.

Ένα άλλο πρόσωπο που κατέθεσε εναντίον του Πάμπλο Εσκομπάρ ήταν η πρώην φίλη του Βιρχινία Βαγιέχο.

Η Βαγιέχο δήλωσε ότι ήταν ο Εσκομπάρ που εξέτασε προσωπικά αυτό το θέμα και μάλιστα το χρηματοδότησε έτσι ώστε να μπορούν να κλέψουν και να καταστρέψουν σημαντικά αρχεία εναντίον του.

4. Βόμβα στην πτήση 203 της Avianca

Πάμπλο Εσκομπάρ

110 ψυχές χάθηκαν με μια εντολή του Πάμπλο Εσκομπάρ. Τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι ο άνθρωπος που ήθελε να σκοτώσει ο El Patron δεν είχε επιβιβαστεί τελικά στην πτήση 203. Αυτή είναι η ιστορία ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του Κολομβιανού αφεντικού των καρτέλ. Ο Εσκομπάρ πίστευε ότι με την πτήση ταξίδευε ο ταξίδευε ο προεδρικός υποψήφιος Σέζαρ Γκαβίρια.

Η βόμβα βρισκόταν μέσα σε μια βαλίτσα. Άνθρωποι του Πάμπλο Εσκομπάρ είχαν εξαπατήσει ένα νεαρό άντρα. Του είπαν ότι πρέπει να ανοίξει τη βαλίτσα όταν το αεροπλάνο βρίσκεται πλέον στον αέρα και έχει αρχίσει να ανεβαίνει. Του είπαν επίσης ότι μέσα στη βαλίτσα υπήρχε ένα μαγνητόφωνο και μόλις την άνοιγε η συσκευή θα ενεργοποιούνταν και θα κατέγραφε τις συνομιλίες συγκεκριμένων επιβατών. Όταν όμως την άνοιξε η βόμβα ενεργοποιήθηκε».

Ωστόσο, ο Εσκομπάρ ανακάλυψε αργότερα ότι ο Γκαβίρια δεν επιβιβάστηκε ποτέ στο αεροπλάνο που είχε ανατινάξει – ο Γκαβίρια έγινε πρόεδρος της Κολομβίας.

5. Δολοφονία χιλιάδων ανθρώπων

Πάμπλο Εσκομπάρ

Μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι άνθρωποι πέθαναν από το χέρι του Πάμπλο Εσκομπάρ. Ωστόσο, ορισμένες εκτιμήσεις τοποθετούν τον αριθμό των θανάτων που συνέβησαν εξαιτίας του μεταξύ 4 και 5 χιλιάδων.

Αυτά τα συγκλονιστικά στατιστικά στοιχεία προκύπτουν από όλους τους τρόπους δολοφονίας που είχε χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, είτε πρόκειται για αναθέσεις, εξολοθρεύσεις αστυνομικών ή μαζικές βομβιστικές επιθέσεις.

Μετά το θάνατο του Escobar, το ποσοστό εγκληματικότητας άρχισε να μειώνεται στην πόλη του Madellín.

Μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα για τον Πάμπλο Εσκομπάρ

Πάμπλο Εσκομπάρ

Ο Πάμπλο Εσκομπάρ ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της εποχής του.

Τα χρήματα που κέρδιζε ο Εσκομπάρ εκτιμάται ότι ήταν περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα. Ναι! Σωστά διαβάσατε, και ο συνολικός πλούτος του εκτιμάται σε πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Σύμφωνα με μερικούς ανθρώπους που ήταν κοντά του, είχε τόσα πολλά χρήματα αποθηκευμένα σε αποθήκες που ακόμα κι αν το σύνολο τρώγονταν από αρουραίους ή καταστρέφονταν, δεν θα είχε σημασία γι ‘αυτόν.

Ο Πάμπλο Εσκομπάρ αγαπούσε τα ζώα και εξαιτίας αυτού, έχτισε ένα ζωολογικό κήπο για τον εαυτό του στον οποίο τοποθέτησε περισσότερα από 200 είδη ζώων που περιελάμβαναν τα σπανιότερα και τα μεγαλύτερα.

Ωστόσο, όσον αφορά το αγαπημένο του ζώο – πιστεύεται ότι είναι ο ιπποπόταμος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μετά το θάνατό του, περισσότεροι από 40 ιπποπόταμοι ανακαλύφθηκαν στην περιοχή και τα περίχωρά της.

Παρότι ήταν ο χειρότερος άνθρωπος της εποχής του, εξακολουθούσε να είναι αγαπητός από τους ντόπιους λόγω των όσων έδωσε πίσω στην κοινότητα – είτε πρόκειται για κατοικίες για τους φτωχούς, γήπεδα ή νοσοκομεία, είχε χτίσει όλα αυτά και λόγω αυτών των προσπαθειών του δόθηκε το παρατσούκλι «Ρομπέν των Δασών».

Ο Εσκομπάρ υποστήριξε ακόμη και τις τοπικές ποδοσφαιρικές ομάδες, οι οποίες ήταν η κύρια πηγή ψυχαγωγίας για τους ντόπιους εκείνη την εποχή.

* Πηγή: Medium / Πηγή φωτογραφιών: Wikirdia commons