«Ο μόνος άνθρωπος που φοβήθηκα στη ζωή μου ήταν μια γυναίκα, η Γκριζέλντα Μλπάνκο». Η δήλωση είναι ούτως ή άλλως παράδοξη, επειδή αναφέρεται σε γυναίκα. Αναβαθμίζεται σε σοκαριστική όταν αποκαλύπτεται ότι αυτός που την είπε (φέρεται να) είναι ο Πάμπλο Εσκομπάρ, ο πιο γνωστός από τη συνομοταξία των ναρκο-βαρώνων στη σύγχρονη ιστορία. Ποια ήταν, τέλος πάντων, αυτή η γυναίκα, η Γκριζέλντα Μπλάνκο, που έκανε ολόκληρο Εσκομπάρ να τρέμει;

Μια απάντηση, τηλεοπτική, σ’ αυτή την ερώτηση έρχεται από την σειρά Griselda, η οποία κάνει πρεμιέρα στο Netflix στις 25 Ιανουαρίου. Η σειρά αποπειράται να μας διηγηθεί σε έξι επεισόδια την άγνωστη στο ευρύ κοινό ιστορία της Γκριζέλντα Μπλάνκο, της πρώτης ιστορικά «βαρώνης» στη διακίνηση ναρκωτικών, η οποία στην περίοδο της ακμής της (τη δεκαετία του 1970 και ως το 1985) κυκλοφορούσε με το παρατσούκλι «νονά της κοκαϊνης». Κατά το «Νονός». Καταλαβαίνετε.

Η σειρά βασίζεται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό σε πραγματικά γεγονότα. Η Γκριζέλντα Μλπάνκο εκτός από υπαρκτό πρόσωπο υπήρξε και μια από τις ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη, πριν συλληφθεί από τις αμερικανικές αρχές. Κι ανοίγει την κουρτίνα για περαιτέρω έρευνα όσον αφορά τις γυναίκες που έχουν πάρει στα χέρια τους τη διακίνηση σκληρών ναρκωτικών κι έχουν αναρριχηθεί στα κορυφαία σκαλοπάτια της παράνομης ιεραρχίας.

H ιστορία της Γκριζέλντα Μπλάνκο έφυγε από την Κολομβία το 1964 χωρίς ούτε ένα δολάριο στην τσέπη, μαζί με τους γιους της. Είχε, όμως, ράψει στον διπλό πάτο της βαλίτσας της ένα κιλό κοκαϊνης. Το πώς εξελίχθηκε στην ισχυρότερη βαρώνη ναρκωτικών του Μαϊάμι είναι μια ιστορία γεμάτη βία, πονηράδα και σκληράδα.

Ήταν η πρώτη που σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει γυναίκες ως «βαποράκια» για τις μετακινήσεις της κοκαϊνης, τόσο για να εισέλθει στις ΗΠΑ, όσο και για να διακηνθεί σ’ ένα ευρύτατο δίκτυο, που ξεκινούσε στην ανατολική ακτή και έφτανε ως την Καλιφόρνια. Οι γυναίκες έραβαν τα σακουλάκια της κοκαϊνης μέσα στα σουτιέν τους και περνούσαν τους ελέγχους χωρίς να εντοπιστούν, καθώς οι αρχές είχαν το νου τους κυρίως στους άνδρες.

Η σειρά φέρει την υπογραφή των δημιουργών των αντίστοιχων σειρών Narcos και Narcos: Mexico και πλασάρεται ως μια μεγάλη πρόκληση για την Σοφία Βεργκάρα, την Κολομβιανή ηθοποιό που έγινε γνωστή στο αμερικανικό κοινό κυρίως από τη συμμετοχή της σε κωμωδίες και κωμικές σειρές. Αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

Η Βεργκάρα μεταμορφώθηκε σε μια έξυπνη, σκληρή και αδίστακτη γυναίκα, η οποία όμως έβρισκε τρόπους να δικαιολογήσει τις πράξεις της. Η Γκριζέλντα Μπλάνκο έλεγε πως ό,τι έκανε το έκανε για τα παιδιά της. Ακόμα και τους θανάτους των τριών συζύγων της.

Γκριζέλντα Μπλάνκο: Ονόμασε το γιο της Μάικλ Κορλεόνε!

Η Γκριζέλντα Μλπάνκο αψηφούσε τα στερεότυπα και τους κοινωνικούς κανόνες. Αγκάλιασε την εγκληματική της προσωπικότητα, ονομάζοντας τον μικρότερο γιο της Μάικλ Κορλεόνε, από τον τηλεοπτικό Νονό. Προφανώς σκεφτόταν ότι για να επιβιώσει από έναν τοξικό, φαλλοκρατικό κόσμο, έπρεπε να είναι δύο φορές πιο σκληρή και σκληρή από έναν άντρα.

Η Μπλάνκο, πάντως, δεν είναι η μόνη που έφτασε τόσο ψηλά στην ιεραρχία των καρτέλ ναρκωτικών. Η Γουαδελούπε Φερνάντεζ Βαλένσια, διαβόητη προσωπικότητα και ισχυρό μέλος στο καρτέλ Σιναλόα, «έτρεχε» όλες τις διαδικασίες διακίνησης και ξεπλούματος μαύρου χρήματος. Η Μάρλορι Τσακόν Ροσέλ από τη Γουατεμάλα, γνωστή και ως «Βασίλισσα του Νότου», διηύθυνε μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις ξεπλύματος χρήματος και διακίνησης ναρκωτικών στην Κεντρική Αμερική.

Η Μάρλορι, πάντως, ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από τη Γκριζέλντα. Μορφωμένη σε αμερικανικό πανεπιστήμιο και εντυπωσιακής ομορφιάς, πέρασε κάτω από τα ραντάρ των αμερικανικών αρχών ως μια γυναίκα-γλάστρα, απ’ αυτές που έχουν κοντά τους οι βαρώνοι. Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να αντιληφθούν οι Αμερικανοί ότι ο ρόλος της ήταν πολύ πιο ενεργός κι αυτή ήταν το αληθινό αφεντικό στα καρτέλ της Γουατεμάλας.

Η Γκριζέλντα Μπλάνκο λέγεται ότι είχε καθαρή περιουσία δισεκατομμυρίων πριν από τη σύλληψή της τον Φεβρουάριο του 1985 για παραγωγή, εισαγωγή και διανομή κοκαΐνης στις ΗΠΑ. Απελευθερώθηκε το 2004 και απελάθηκε στην Κολομβία, όπου πέθανε το 2012 στα 69 της χρόνια, μπροστά σ’ ένα κρεοπωλείο, χτυπημένη από δεκάδες σφαίρες ανταγωνιστών της. Προηγουμένως είχε παρουσιαστεί στο τηλεοπτικό κοινό με τα ντοκιμαντέρ Cocaine Cowboys (2006) και Cocaine Cowboys II: Hustlin’ with the Godmother (2008).

 Οι δημιουργοί της σειράς Griselda φέρνουν στο φως μια πτυχή του λαθρεμπορίου ναρκωτικών που δεν αναφέρεται καθόλου. Έχουν προσπαθήσει, όμως, να μην πασπαλίσουν με χρυσόσκονη τον τρόπο ζωής της Γκριζέλντα Μπλάνκο και τις δραστηριότητες της βαρώνης των ναρκωτικών.

Προφανώς οι δημιουργοί της σειράς, όπως ισχύει και για τις άλλες που έφτιαξαν, δεν δικαιολογούν τις επιλογές της ή τις πράξεις της, αλλά θέλουν να δείξουν την επίδραση της αυτοκρατορίας των ναρκωτικών στην κοινωνία του Μαϊάμι στο σύνολό της.

Η Γκριζέλντα Μπλάνκο χρησιμοποίησε δολοφόνους γνωστούς ως Pistoleros για να πραγματοποιήσουν δολοφονίες με συγκεκριμένο τρόπο (αιφνιδίαζαν το θύμα, το πλησίαζαν με μοτοσυκλέτα και πυροβολούσαν σχεδόν εξ επαφής). Αυτή η μέθοδος είναι ο τρόπος με τον οποίο τελείωσε η δική της ζωή, σε ηλικία 69 ετών έξω από ένα κρεοπωλείο στο Μεντεγίν τον Σεπτέμβριο του 2012.

** Με πληροφορίες από BBC.