Ξανθιά, με έναν ανέμελο κότσο, παγωμένα κόκκινα χείλη, φορώντας ένα ασπρόμαρο ριγέ μαγιό. Η ύψους 28 εκατοστών κούκλα, η οποία έκανε την παρθενική της εμφάνιση στις 8 Μαρτίου του 1959 στην Έκθεση Παιδικών Παιχνιδιών, στις ΗΠΑ, είχε ονοματεπώνυμο που γρήγορα ξεχάστηκε: Barbara Millicent Roberts. Μπάρμπαρα, άλλωστε, ονομαζόταν και η κόρη της γυναίκας που είχε την ιδέα για την κούκλα, η Ρουθ Χάντλερ, η οποία μαζί με τον σύζυγο της, Έλιοτ, ίδρυσαν την εταιρεία παιχνιδιών Mattel. Βέβαια, επικράτησε το εύκολο, το «Barbie», έτσι που δυνητικά θα μπορούσε να είναι μια από τις πρώτες λέξεις που θα μπορούσε να προφέρει ένα μικρό παιδί.

H πρώτη Barbie, 1959.

Παρόλο που ο σύζυγός της δεν ενθουσιάστηκε με την ιδέα -όπως και τα κορυφαία στελέχη της εταιρίας επίσης, εκείνη επέμενε. Συνειδητοποίησε πως υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην αγορά παιχνιδιών για κορίτσια, βλέποντας την κόρη της να παίζει με χάρτινες κούκλες που απεικόνιζαν ενήλικες γυναίκες. Πρότυπο για τη δημιουργία της Barbie υπήρξε η Bild Lilli, ένας χαρακτήρας κόμικ που εμφανιζόταν στην εφημερίδα Μπιλντ και γρήγορα έγινε δημοφιλής στα παιδιά. Η Mattel αγόρασε τα δικαιώματα της Lilli και η Χάντλερ δούλεψε πάνω της τη δική της εκδοχή.

Κάπως έτσι η Barbie έγινε ένα διακριτό σύμβολο της ποπ κουλτούρας, το οποίο με τον τρόπο της εξιστορεί την πορεία ολόκληρων γενεών.

Η σειρά του Ken
Το 1961 η Barbie παρουσιάζει τον σύζυγό της, Ken Carson -πήρε το όνομα του γιου της Ρουθ, σε έναν γάμο με αρκετά σκαμπανεβάσματα -όπως όλοι, και διαστήματα.

Η Barbie στο φεγγάρι
Τέσσερα χρόνια πριν την προσελήνωση, η Barbie είχε ήδη βάλει τη στολή της αστροναύτη. Αυτή ήταν η πρώτη της αποστολή.

Η Barbie σελέμπριτι
Η Τουίγκι, το πρώτο super model των 60s, γίνεται η πρώτη σελέμπριτι που η Barbie παίρνει τη μορφή της, to 1967. Στη διάρκεια της πορείας της διάσημες όπως οι Τίνα Τέρνερ, Κλόντια Σίφερ, Τζένιφερ Λόπεζ, Ζεντάγια, Χάιντι Κλουμ, Μπιγιόνσε, Μπαρμπρα Στρέιζαντ, Νταϊάνα Ρος, θα δανείσουν τη μορφή τους στην κούκλα.

Η εκδοχή του Μπομπ Μάκι
Το 1990 ήταν η σειρά ενός εκ των κορυφαίων σχεδιαστών του κόσμου να μοιραστεί τη δική του εκδοχή της Barbie. Ο Μάκι προσάρμοσε στη διάσημη κούκλα το glam στοιχείο για το οποίο έγινε διάσημος. Οι 5.000 Barbie -με τις χρυσές πούλιες ραμμένες στο χέρι- που κυκλοφόρησαν έγιναν συλλεκτικές.

Barbie for President
Το 1992 λανσαρίστηκε για πρώτη φορά η πρώτη Barbie υποψήφια Πρόεδρος. Αυτή η εκδοχή ήταν η πρώτη από άλλες επτά που ακολούθησαν.

H Drag Queen Barbie
Το avant – garde σχεδιαστικό δίδυμο των Φίλιπ και Ντέιβιντ Μπλαντ δημιούργησε τη «Blonds Blond Diamond Barbie». Η εικασία πως είναι Drag Queen -λόγω της υπερβολής (γούνα, πετράδια) δεν διαψεύστηκε ποτέ.

Ella, Η «χημειο-Barbie»
Μια φίλη της Barbie, η Ella, φαλακρή λόγω χημειοθεραπειών, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2012 σε περιορισμένο αριθμό και διατέθηκε αποκλειστικά σε νοσοκομεία. Το 2014, έπειτα από έκκληση μιας μητέρας καρκινοπαθούς κοριτσιού, η Mattel κυκλοφόρησε περισσότερες Ella Barbies.

Οι Barbies της διαφορετικότητας
Μια σειρά από Barbie πολύ διαφορετικών των συνηθισμένων έκαναν την εμφάνισή τους το 2016, με τίτλο Barbie Fashionistas. Η κίνηση αυτή έγινε σε απάντηση των κριτικών εναντίον της εταιρίας, αφού η κούκλα δεν αντιπροσώπευε τη διαφορετικότητα της σύγχρονης γυναίκας. Έτσι, η σειρά περιείχε τέσσερις τύπους του γυναικείου σώματος, επτά χρωματικές αποχρώσεις του δέρματος, 22 χρώματα ματιών και 24 χτενίσματα.

Η Γυναίκα – Έμπνευση
Το 2018 ήταν η χρονιά που η Barbie πήρε τη μορφή γυναικών που έγραψαν ιστορία στο παγκόσμιο προσκήνιο. Επιλέχθηκαν οι Αμέλια Έρχαρτ (πρώτη γυναίκα που διέσχισε τον Ατλαντικό με αεροπλάνο, πρώτος άνθρωπος που πέταξε από τη Χαβάη στις ΗΠΑ), Φρίντα Κάλο (ζωγράφος, εμπνέει ακόμη και στις ημέρες μας τα γυναικεία κινήματα), Κάθριν Τζόνσον (φυσικός και μαθηματικός της ΝΑΣΑ, υπήρξε καθοριστική για τα πρώτα ταξίδια στο διάστημα).

Barbie 60 Μαΐων
Στα 60α της γενέθλια, το 2019, η Mattel κυκλοφόρησε μια Barbie με νέο σωματότυπο (το μπούστο μίκρυνε, η μέση δεν ήταν τόσο λεπτή).

Μια καριέρα, πολλά ορόσημα!

Στα 64 χρόνια της ζωής της η Barbie έχει γνωρίσει την αποθέωση ουκ ολίγες φορές. Αν και πολλές φορές το όνομά της συσχετίζεται στερεοτυπικά με τις όμορφες ξανθές γυναίκες που κάποιοι θεωρούν μικρόνοες, η ξανθιά κούκλα έγινε αντικείμενο αποθέωσης.

Όταν τη ζωγράφισε ο Άντι Γουόρχολ
Στα highlight της 64χρονης ζωής της, μια από τις κορυφαίες στιγμές της ήταν όταν έγινε πίνακας ζωγραφικής με την υπογραφή του Άντι Γουόρχολ. Παθιασμένος με τα ποπ είδωλα, ο διάσημος καλλιτέχνης είδε την πρόκληση να ζωγραφίσει την κούκλα που βρισκόταν σχεδόν σε κάθε αμερικανικό σπιτικό.
Όταν 1986 θέλησε να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο ενός φίλου του, σχεδιαστή κοσμημάτων, ο οποίος τύγχανε φανατικός συλλέκτης της κούκλας. Όταν ο Γουόρχολ του πρότεινε να ποζάρει εκείνος φέρεται να απάντησε, «Κάνε ένα πορτρέτο της Barbie… Barbie, c’ est moi». (μτφ. «Η Barbie είμαι εγώ»)

Η Barbie Εξώφυλλο
Η διάσημη ετήσια έκδοση με μαγιό του Sports Illustrated είχε εξώφυλλο την Barbie, στη θρυλική πλέον πρώτη της εμφάνιση, με ασπρόμαυρο μαγιό.

Το διαζύγιο

Υπήρχαν βέβαια και οι δύσκολες στιγμές για εκείνη, όπως συμβαίνει σε κάθε σελέμπριτι. Το 2004 ήταν η σειρά της Barbie και του Ken να χωρίσουν, ακολουθώντας το trend πολλών διάσημων ζευγαριών. Η ανακοίνωση του διαζυγίου τους έγινε στις 14 Φεβρουαρίου του 2004, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, δηλαδή.

Η επανασύνδεση ήρθε έπειτα από μια 7ετία -μάλλον η φαγούρα είχε φύγει.

H Barbie στο Χόλιγουντ
H Barbie έχει φυσικά τη δικιά της σειρά ταινιών κινουμένων σχεδίων. Από το 2001 έως το 2009 κυκλοφόρησαν 16 ταινίες, στις οποίες πρωταγωνιστεί σε γνωστά παραμύθια. Από το 2010 έως το 2022 κυκλοφόρησαν άλλες 25 ταινίες, αυτή τη φορά σε πρωτότυπα σενάρια.
Το 2023 θα κυκλοφορήσει η ταινία Barbie με τη Μάργκο Ρόμπι στον ομώνυμο ρόλο και τον Ράιαν Γκόσλινγκ στο ρόλο του «Κεν». Η Αυστραλή ηθοποιός γίνεται η πρώτη που θα ενσαρκώσει τη διάσημη κούκλα.