Καθότι το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου προβλήθηκε πρώτη φορά στις αίθουσες στην Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου, δε θα μπορούσε να βρεθεί στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες του 2023 σύμφωνα με την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Ελλάδας. Εν τούτοις, στις, εν τέλει, 12 καλύτερες ταινίες που κατέληξαν οι κριτικοί, λόγω ισοβαθμιών, κυριαρχεί το ευρωπαϊκό σινεμά καθώς και ταινίες που διεκδίκησαν τον Μάρτιο του 2023 κάμποσα Όσκαρ.

Πιο συγκεκριμένα, στην 1η θέση βρίσκονται από κοινόύ οι υπέροχες ταινίες Zone of Interest και Fallen Leaves, που τις είχαμε συμπεριλάβει και μεις στη δική μας λίστα, όπως και το Anatomy of A Fall της Ζιστίν Τριέ, που είναι στην 3η θέση και είχε κατακτήσει πέρσι τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.

Η διαφωνία μας πάντως στις 12 καλύτερες ταινίες της χρονιάς είναι ότι βρίσκεται το Killers of the Flower Moon του Μάρτιν Σκορσέζε στην 4η θέση και από κάτω του το Banshees of Inisherin του ΜακΝτόνα και το Oppenheimer του Νόλαν, ταινίες που, κατά τη γνώμη μας, είναι πιο ολοκληρωμένες σε σχέση με τη δουλειά του Σκορσέζε.

Zone of Interest καλύτερες ταινίες 2023 Ένωση Κριτικών

Η 12άδα με τις καλύτερες ταινίες του 2023

1) Zone of Interest του Τζόναθαν Γκλέιζερ & Fallen Leaves του Άκι Καουρισμάκι

3) Anatomy of A Fall της Ζιστίν Τριέ

4) Killers of the Flower Moon του Μάρτιν Σκορσέζε

5) Banshees of Inisherin του Μάρτιν Μακ Ντόνα

καλύτερες ταινίες

6) Oppenheimer του Κρίστοφερ Νόλαν

7) Tar του Τοντ Φιλντ

Tar

8) Past Lives της Σελίν Σονγκ

9) Ξερά χόρτα του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν

10) Στο γραφείο των καθηγητών του Ιλκέρ Τσατάκ, Το τέρας του Χιροκάζου Κορεέντα και Η χώρα του Θεού του Χλίνουρ Πάλμασον

Ως προς την ελληνική παραγωγή, αναμφίβολα, η ταινία που ξεχώρισε ήταν η Φόνισσα της Εύας Νάθενα, που έκανε και ρεκόρ εισπράξεων για το 2023 για ελληνική παραγωγή με 383.439 εισιτήρια.

Για την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου είναι η 3η καλύτερη ελληνική παραγωγή, πίσω από το Black Stone του Σπύρου Ιακωβίδη (2η θέση) και το Πίσω Από τις Θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου (1η θέση).