Το 2023 φεύγει και αφήνει πίσω του όχι συντρίμμια γι’ αρρωστημένους και αγρίμια, αλλά μια σειρά από γεγονότα που όρισαν την ποπ κουλτούρα, όχι μόνο για αυτή τη χρονιά, αλλά και για τη χρονιά που έρχεται.

Σε μια εποχή που όλα έχουν πολύ κοντινή ημερομηνία λήξης και κάθε τι καινούργιο «σβήνει» το προηγούμενο, το 2023 είχε πληθώρα από πράγματα που έγιναν, τα οποία θα μνημονεύονται για κάτι τι περισσότερο από το σύνηθες.

Αυτά είναι τα 8 γεγονότα που απασχόλησαν την ποπ κουλτούρα το 2023

Οι περιοδείες της Τέιλορ Σουίφτ και της Μπιγιόνσε που έσπασαν όλα τα ρεκόρ

ποπ κουλτούρα Μπιγιόνσε Τέιλορ Σουίφτ περιοδείες 2023
(Photo credits: John Shearer/Getty Images for TAS)

Παρά το ότι είναι φίλες και έδωσαν και οι δύο το παρών στην πρεμιέρα των ταινιών για την περιοδεία τους, η μία στης άλλης δηλαδή, οι περιοδείες τους βρέθηκαν σε ανταγωνισμό για το ποια θα έχει τα περισσότερα εκατοντάδες εκατομμύρια έσοδα.

Ως προς την Τέιλορ Σουίφτ, ο τζίρος υπολογίζεται στο 1 δισ. δολάρια, η ταινία για το Eras Tour έκανε πάταγο μεγαλύτερο κι από τη Barbie και την κατέστησαν την με διαφορά πιο δημοφιλή καλλιτέχνιδα, ανεξαρτήτος φύλου, στο 2023. Κι η ίδια πάντως είναι πάντα γενναιόδωρη, γι’ αυτό και έδωσε μυθικό μπόνους στους οδηγούς της περιοδείας της.

Η Μπιγιόνσε από την άλλη, έκανε 56 συναυλίες σε όλο τον κόσμο το 2023 και τα έσοδα τους υπολογίζονται κοντά στα 600 εκατομμύρια δολάρια, ενώ εκτιμάται πως ενίσχυσε την αμερικανική οικονομία με 4.5 δισ. δολάρια, ελέω των ανθρώπων που ταξίδεψαν εκεί για τις συναυλίες της και των εξόδων που έκαναν για τη διαμονή και το φαγητό τους.

Η ταινία Barbie που ξέφυγε από το κινηματογραφικό πλαίσιο και το Barbenheimer

Barbie οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς 2023

Μέσα στο 2023 γράφτηκαν κοντά 70 άρθρα στο Intronews για τη Barbie. Από τα πρώτα trailer μέχρι τα τελικά έσοδα της ταινίας και την διαδρομή προς τα όσκαρ, ήταν με διαφορά το πιο δημοφιλές trend και topic. Ήταν ιστορικό κινηματογραφικά το φετινό καλοκαίρι αφού σε μια χρονιά με την μεγαλύτερη απεργία σεναριογράφων και ηθοποιών στην χολιγουντιανή ιστορία, είχαμε το πιο εμπορικό καλοκαίρι όλων των εποχών, με τη Barbie και το Oppenheimer να ξεπερνούν μαζί τα 2 δισ. δολάρια έσοδα, ενώ το καλοκαίρι του 2023 κυκλοφόρησαν ταινίες όπως το Mission Impossible και το τελευταίο Indiana Jones που έφεραν άλλο 1 δισ. δολάρια μαζί.

Η Barbie όμως ήταν ένα φαινόμενο ποπ κουλτούρας γιατί ξέφυγε από την κινηματογραφική συζήτηση. Άγγιξε τη μόδα, απελευθέρωσε γυναίκες με αποτέλεσμα αύξηση διαζυγίων και χωρισμών, έφτασε να γίνει μέχρι και θέμα σε φέρετρα! Το μάρκετινγκ της ταινίας ήταν τοπ επιπέδου και μπορείς να διαβάσεις εδώ πώς πέτυχαν τέτοια καθολικότητα.

Η σχέση της Τέιλορ Σουίφτ με τον Τράβις Κέλσι

Πανζουρλισμός. Ό,τι αγγίζει η Σουίφτ είναι χρυσός και αυτό αποδείχτηκε και στη νέα της σχέση με τον παίκτη του NFL, των Kansas City Chiefs, Τράβις Κέλσι, που ξεκίνησε το 2023 και θα δούμε μέχρι που θα φτάσει. Η εμφάνισή της στους αγώνες εκτοξεύει το ενδιαφέρον και τα έσοδα της ομάδας και του NFL, ενώ σε κάθε τους κοινή εμφάνιση οι παπαράτσι δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα. Οι δυο τους είναι το 3ο power couple της παγκόσμιας showbiz,

Η δίκη της Γκουίνεθ Πάλτροου για ένα ατύχημα σε ski resort

Γκουίνεθ Πάλτροου δίκη γεγονότα 2023
(Photo credits: Rick Bowmer-Pool/Getty Images)

Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι αντίστοιχο με τη δίκη Ντεπ-Χερντ, αλλά ευτυχώς τελείωσε μέσα σε δύο μέρες. Είχε όμως πλάκα ως θέαμα, γιατί η Πάλτροου είπε μερικές ατάκες που σε δικαστικό επίπεδο δεν έχουν ακουστεί ποτέ ξανά ως επιχείρημα και έκαναν το δικαστήριο να θυμίζει το Comedy Central. Η ίδια δικαιώθηκε στο τέλος, η δίκη της θα γίνει ως και μιούζικαλ και το 2023 θα μας αφήσει με μια όχι τόσο «πύρινη» δίκη όσο η αντίστοιχη του 2022.

Το Super Bowl της Ριάνα και η ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της

Ριάνα 2023 Super Bowl
(Photo credits: Kevin Sabitus/Getty Images)

Μπορεί το μουσικό κομμάτι του Super Bowl 2023 να μην ήταν κάτι το ιδιαίτερο, αλλά η Ριάνα φρόντισε να αποζημιώσει τους πάντες εμφανιζόμενη με φουσκωμένη κοιλιά και ανακοινώνοντας την δεύτερη εγκυμοσύνη της. Μετά από αυτό, το σόου της πέρασε σε δεύτερη μοίρα και για 2-3 εβδομάδες μετά, όλοι συζητούσαν την εγκυμοσύνη της.

Η αυτοβιογραφία της Μπρίτνεϊ Σπίαρς

Αν και στην ελληνική του έκδοση δεν είναι ιδιαίτερα καλογραμμένο, ενδεχομένως γιατί και η αγγλική είναι λίγο τρικυμία εν κρανίω, η Μπρίτνεϊ Σπίαρς μπόρεσε να απασχολήσει τα μίντια το 2023 με τα απομνημονεύματά της, περισσότερο απ’ ό,τι με τον γάμο και τον χωρισμό της μετά από λίγους μήνες.

Η εμφάνιση του Threads και η αρχή του τέλους για το X (Twitter)

Στο πλαίσιο της κόντρας του με τον Ίλον Μασκ, ο Ζούκερμπεργκ προχώρησε στο τολμηρό εγχείρημα του Threads και κερδίζει το στοίχημα, κάνοντας κάθε μέρα και περισσότερο το X (Twitter) στην άκρη και παίρνοντάς του διαφημίσεις. Λέτε σε μια πενταετία να είναι το Twitter στην ίδια κατηγορία με το Hi 5 ή το MSN; Στην Ελλάδα πάντως το έχουμε για να μας δείχνουν οι τράπερ τους όρχεις τους και να κράζουν τον Λιάγκα.

Η πρώτη mugshot Αμερικανού προέδρου – ναι, για τον Ντόναλντ Τραμπ λέμε

Ντόναλντ Τραμπ

Πολιτική και ποπ κουλτούρα πάνε μαζί; Το 2023 πήγαν, γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που πέρασε το κατώφλι του αστυνομικού τμήματος ως συλληφθέντας και έβγαλε την τυπική mugshot που βγάζουν όλοι οι συλληφθέντες. Μπορεί να έκατσε 20 λεπτά με τις χειροπέδες, αλλά η φωτογραφία του έκανε τον γύρο του κόσμου και θα μνημονεύεται μέχρι να ηττηθεί στις εκλογές του 2024.