Θα μπορούσε να είναι σειρά του Netflix. Βασικά δεν θα μας κάνει καμία εντύπωση αν κάποια στιγμή, στο κοντινό μέλλον, δούμε την ιστορία να φιλοξενείται στα «must watch» της δημοφιλούς πλατφόρμας. Ο Τζέρι «Καλόγερος» Χατς έχει ένα σενάριο ζωής απ’ αυτά που ο κόσμος γουστάρει να «καταναλώνει».

Από μακριά πάντα, έτσι; Γιατί τίποτα το ασφαλές δεν υπάρχει στην περιοχή που κινείται ο 60χρονος σήμερα Ιρλανδός γκάνγκστερ. Καθότι αυτό ακριβώς είναι. Ένας «κάπο», ένα από τα μεγάλα αφεντικά της μαφίας στα μέρη του. Πλέον μάλιστα και σε αντίθεση με αυτό που ίσχυε από το 2021, βρίσκεται εκτός φυλακής.

Η δολοφονία του Μπερν το 2016, ο κύκλος αίματος και η σύλληψη του Χατς

Απαραίτητο ρεζουμέ των γεγονότων: Ο Χατς είχε συλληφθεί στην Ισπανία, ως ύποπτος για το φόνο του Ντέιβιντ Μπερν, ο οποίος έλαβε χώρα το 2016 έξω από το ξενοδοχείο Regency. Εκκρεμούσε εις βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Ο μακαρίτης ήταν υψηλό στέλεχος αντίπαλης συμμορίας με αρχηγό τον Ντάνιελ Κίναχαν.

Το ότι ο Χατς δεν είναι πια «μέσα», συνιστά μεγάλη έκπληξη και ανατροπή. Ήταν αγνώριστος τη μέρα της ετυμηγορίας. Με μακρύ μούσι και μαλλιά, καμία σχέση με την clean cut εικόνα που φρόντιζε επιμελώς να καλλιεργεί στο παρελθόν. Μόλις όμως άκουσε το «αθώος» επέστρεψε στα παλιά. Ξυρίστηκε, σενιαρίστηκε. Σαν να ήθελε να στείλει μήνυμα.

Θεωρείται δεδομένο πως η έξοδός του από τη «στενή» θα αποτελέσει την αιτία για ένα νέο κύκλο αίματος στον υπόκοσμο του Δουβλίνου στο πλαίσιο του ανοιχτού πολέμου που κηρύχτηκε ανάμεσα στις δύο συμμορίες. Η αντίπαλη πλευρά θα επιχειρήσει να πάρει εκδίκηση για το θάνατο του δικού της. Δεν αρκούνται στο ότι έχουν «φάει» τον αδελφό του «Καλόγερου», Έντι και τους δύο γιους αυτού, άρα ανίψια του.

Θα κρυφτεί, το θέμα είναι πού και ότι πουθενά δεν θα είναι πραγματικά ασφαλής

Ο Χατς πρακτικά κρυβόταν όλο αυτόν τον καιρό. Κι αυτό αναμένεται να κάνει και τώρα. Ξέροντας πως δεν έχει τον πρώτο λόγο σε αυτόν τον πόλεμο. Η λογική λέει πως θα εγκαταλείψει την Ιρλανδία, το να μείνει εκεί μοιάζει αυτοκτονικό.  

Όπου και να πάει όμως, θα τον ψάξουν. Εξ ου και το ότι η υπόθεση ξεπερνάει τα σύνορα της πατρίδας του και απασχολεί κι άλλες ευρωπαϊκές αστυνομίες. Ο φάκελος του έχει μοιραστεί σε διάφορες χώρες, οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση alert.

Η περιουσία του Χατς εκτιμάται πως ξεπερνάει κατά πολύ τα 10 εκατ. ευρώ. «Έκανα έξυπνες επενδύσεις», η μόνιμη εξήγησή του στις αρχές όταν ερευνούσαν τις πηγές πλουτισμού τους, χωρίς πάντως να κρύβεται ένα ελαφρύ ειρωνικό μειδίαμα – η αλαζονεία και η έλξη της παρανομίας το δίχως άλλο, του «αν μπορείτε, πιάστε με».

Κι όντως, ποτέ δεν έχει βρεθεί κάτι χειροπιαστό εναντίον του. Ξέρει να καλύπτει τα ίχνη του, ξέρει να φυλάγεται. Το χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ. Έχει κρησφύγετα σε Ισπανία, Αγγλία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Τουρκία. Όπου και να πάει βέβαια, δεν θα είναι ασφαλής.

Λύσσα για εκδίκηση, ενώ οι αρχές μπορεί να του απαγγείλουν νέες κατηγορίες

Το ότι αθωώθηκε δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν το έκανε. Σημαίνει πως δεν βρέθηκαν αρκετά στοιχεία για να πιστοποιηθεί. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Και σε κάθε περίπτωση, ο Κίναχαν είναι πεπεισμένος πως ο Χατς είναι ένοχος. Δεν είναι άλλωστε τύπος που σέβεται τη δικαιοσύνη… Είναι λυσσασμένος να πάρει εκδίκηση, να τον «καθαρίσει». Και θα αναθέσει σε «ελίτ» πληρωμένους δολοφόνους αυτήν την αποστολή.

Πάντως ο Χατς δεν έχει ξεμπερδέψει ούτε με τη δικαιοσύνη. Λέγεται πως σύντομα θα κληθεί ξανά να παραστεί στο δικαστήριο με την κατηγορία της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Αν στο μεταξύ έχει φύγει εκτός Ιρλανδίας, όπως είναι το πιθανότερο, θα πρέπει να εντοπιστεί, να συλληφθεί και να εκδοθεί πίσω στην πατρίδα του. Ποιος ξέρει, ίσως αυτό να είναι προτιμότερο από το παλεύει να μην τον σκοτώσουν οι πληρωμένοι εκτελεστές που θα ‘χουν σταλεί για το «κεφάλι» του…

*Με πληροφορίες από Daily Mail