Η διαμάχη για τα τρανς δικαιώματα, έχει κυριεύσει την Ιρλανδία για πολύ περισσότερο από ένα χρόνο βάζοντας έναν δάσκαλο ιστορίας στο επίκεντρο των πολιτιστικών πολέμων της χώρας για την άρνησή του να χρησιμοποιήσει τις αντωνυμίες ενός τρανς μαθητή.

Ο Enoch Burk, που δίδασκε Ιστορία και Γερμανικά, αρνήθηκε να αναφερθεί σε έναν τρανσέξουαλ μαθητή ως «αυτοί» αντί για «αυτός» τον περασμένο Μάιο.

Αυτό πυροδότησε μια αλυσίδα γεγονότων που τον οδήγησαν στη φυλάκιση επειδή εμφανίστηκε επανειλημμένα στο Wilson’s Hospital School στην κομητεία Westmeath μετά την απόλυσή του και μπήκε στην αίθουσα του προσωπικού λέγοντας ότι ήταν εκεί για να κάνει τη δουλειά του.

Τώρα παραμένει στη φυλακή Mountjoy του Δουβλίνου χωρίς προοπτική απελευθέρωσης επειδή αρνείται να συμμορφωθεί με δικαστική απόφαση να μείνει μακριά από τους χώρους του σχολείου.

Εν τω μεταξύ, η οικογένεια του, συνεχίζει να διαμαρτύρεται στο σχολείο, υποστηρίζοντας ότι διώκεται για τις χριστιανικές του πεποιθήσεις.

Η διαμάχη ξέσπασε όταν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον διευθυντή του, είπε ότι οι Ευαγγελικές Χριστιανικές πεποιθήσεις του σήμαιναν οτιδήποτε «αντίθετο στο τρανσέξουαλ».

Μετά από αυτό, ο Burke επέκρινε δημόσια την «απαίτηση» του διευθυντή να χρησιμοποιεί το προσωπικό τις επιλεγμένες αντωνυμίες των μαθητών, μετά από μια λειτουργία στο σχολείο της Εκκλησίας της Ιρλανδίας για τον εορτασμό της 260ης επετείου του.

Κατηγορήθηκε μάλιστα για «παραβίαση της εμπιστοσύνης» και απολύθηκε για παράπτωμα του τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

Ωστόσο, ο ίδιος συνέχισε να εμφανίζεται στο σχολείο – ωθώντας τον πρώην εργοδότη του να λάβει δικαστική απόφαση για να τον κάνει να μείνει μακριά.

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ο Burke φυλακίστηκε για 100 ημέρες επειδή αγνόησε τη δικαστική απόφαση.

Κατά τη διάρκεια μιας έκκλησης, ο δάσκαλος υποστήριξε ότι φυλακίστηκε λόγω των χριστιανικών του πεποιθήσεων.

Μετά την απελευθέρωση, φυλακίστηκε για δεύτερη φορά τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους επειδή αρνήθηκε να μείνει ξανά μακριά από το σχολείο – και του είπαν ότι θα παραμείνει στη φυλακή επ’ αόριστον μέχρι να συμφωνήσει να συμμορφωθεί με τη δικαστική εντολή.

Την περασμένη άνοιξη, η διευθύντρια Niamh McShane έστειλε ένα email στο προσωπικό της ενημερώνοντάς τους για το νέο όνομα και τις αντωνυμίες του μαθητή.

Αφού έλαβε το email, ο Burke λέγεται ότι έθεσε το θέμα του με την αλλαγή των αντωνυμιών κατά τη διάρκεια συνάντησης του προσωπικού στις 10 Μαΐου πέρυσι.

Συζητώντας τα επεισόδια στο δικαστήριο, η διευθύντρια κα McShane – η οποία παραιτήθηκε εν μέσω της διαμάχης – είπε: «Η δημόσια δήλωση της άρνησής του να δεχτεί την τρανσέξουαλ στο παρεκκλήσι… ήταν σαν να είχε απαιτήσει να αποδεχθεί την τρανσέξουαλ το σχλείο, κάτι που δεν ήταν η υπόθεση, επομένως ήταν μια λανθασμένη περιγραφή του τι συνέβη.

Αυτό που ζήτησα είναι ότι θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε τον μαθητή στο αίτημά του, αυτό είναι πολύ διαφορετικό να ζητάμε από το προσωπικό να αποδεχθεί την τρανσέξουαλ».

Αρχική Αναστολή και Διαμαρτυρία

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, η κ. McShane υπέβαλε μια έκθεση στο τέταρτο στάδιο στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου John Rogers σχετικά με τα ξεσπάσματα του Burke – κάτι που ώθησε τον εκπρόσωπο να κανονίσει μια συνάντηση με τον δάσκαλο.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να αποφασιστεί εάν ο Μπερκ έπρεπε να τεθεί σε αναστολή ή να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε είδος πειθαρχικής ποινής.

Η αδερφή του Άμι, λέγεται ότι πήγε μαζί του για τη συνάντηση – η οποία διεκόπη.

Μετά από αυτό, το διοικητικό συμβούλιο έλαβε την ομόφωνη απόφαση να βάλει τον Μπερκ σε άδεια μετ’ αποδοχών ενώ εξέτασε τον ισχυρισμό για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τον κ. Galligan, υπήρχαν αυξανόμενες ανησυχίες «για το τι θα μπορούσε να κάνει η επόμενη διαμαρτυρία [του Burke] και τη μορφή που θα πάρει» τη νέα σχολική χρονιά.

Παρά το γεγονός ότι τέθηκε σε άδεια, ο Burke λέγεται ότι παρακολούθησε μια συνάντηση προσωπικού στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

Αφού έφθασε επανειλημμένα στους χώρους του σχολείου, ο αναπληρωτής επικεφαλής φέρεται να ζήτησε από τον Burke να φεύγει.

Ο δικαστής Μαρκ Χέσλιν είπε ότι δεν υπάρχει «καμία αμφισβήτηση» ότι ο Μπερκ «παραβίασε κατά τρόπο δυσάρεστο» δικαστικές εντολές να μείνει μακριά από το σχολείο.

Ως αποτέλεσμα, ο δικαστής διέταξε να παραμείνει στη φυλακή «επ’ αόριστον» μέχρι να συμφωνήσει να ακολουθήσει τη δικαστική εντολή και να μην επιστρέψει στον παλιό του χώρο εργασίας.

Ο δικαστής Μαρκ Χέσλιν ρώτησε τον δάσκαλο σε τρεις περιπτώσεις εάν καταλάβαινε την εντολή εναντίον του. Ωστόσο, ο Μπερκ παρέμεινε σιωπηλός.

Ο Burke επέστρεψε στη φυλακή Mountjoy και του είπαν ότι θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος εάν συμφωνούσε να μείνει μακριά από το σχολείο. Πλέον έγκλειστος από τις 8 Σεπτεμβρίου και συμμετείχε σε δικαστικές ακροάσεις μέσω βίντεο-σύνδεσμου.

Την περασμένη εβδομάδα, η μητέρα του Burke, Martina και η αδερφή του Ammi απομακρύνθηκαν από το Εφετείο, αφού άρχισαν να φωνάζουν στους δικηγόρους και τον δικαστή κατά την είσοδο.

Χθες το βράδυ, η οικογένεια του διαδήλωσε έξω από τη Σχολή του Νοσοκομείου Γουίλσον.

Η μητέρα του κρατούσε μια ταμπέλα που έγραφε: «Ο Enoch Burke υποστήριξε το σχολικό ήθος και βρίσκεται στο Mountjoy για τα Χριστούγεννα».

Η πινακίδα του αδερφού του έγραφε: «Ο Enoch Burke φυλακίστηκε για τη χριστιανική του πίστη».

«Χριστούγεννα στο Mountjoy για χριστιανό δάσκαλο», έγραφε η ταμπέλα του πατέρα του.