Ελεύθερος είναι σύμφωνα με βούλευμα που ήρθε στη δημοσιότητα ο Λάσα Σουσανασβίλι, ο 62χρονος Γεωργιανός με αρχιμαφιόζος, ο οποίος φέρει τον τίτλο των διακεκριμένων «στελεχών» της γεωργιανής μαφίας, Vor V Zakone.

Ο Σουσανασβίλι, παλαιό μέλος της ρωσικής Μπράτβα, είχε συλληφθεί από τις αστυνομικές Αρχές της Ελλάδας, δυνάμει διεθνούς εντάλματος σύλληψης. Οι γαλλικές Αρχές ζητούσαν την έκδοσή του καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση 10ετούς κάθειρξης.

Ο 62χρονος Vor V Zakone, όπως είναι ο τίτλος τιμής των πρωτοπαλίκαρων της γεωργιανής μαφίας, κρατούνταν στις φυλακές Κορυδαλλού μέχρι και πριν από 48 ώρες, όταν και το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε τη μη έκδοσή του στις γαλλικές Αρχές.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι που λήφθηκε αυτή η απόφαση. Είναι γνωστό πάντως πως ο Σουσανασβίλι ταλαιπωρούνταν από προβλήματα υγείας.

Λάσα Σουσανασβίλι, Vor V Zakone

Το βούλευμα για τον Vor V Zakone της γεωργιανής μαφίας

Την αποκάλυψη της υπόθεσης πραγματοποίησε η ιστοσελίδα newsit.gr, η οποία έφερε στην επιφάνεια το εν λόγω βούλευμα. Το έγγραφο εστάλη από το Τμήμα Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών προς το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως το συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρει τα εξής:

«Παρακαλούμε όπως αποφυλακίσετε, αν δεν κρατείται για άλλη αιτία τον εν θέματι του οποίου η κράτηση επιβλήθηκε δυνάμει της υπ’ αριθμόν 62/2023 από 24 – 10 – 2023 εντολής προσωρινής σύλληψης του Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών, απόσπασμα της οποίας σας επισυνάπτουμε, με την οποία αποφασίστηκε η μη εκτέλεση του από 29 – 07 – 2020 Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης των Αρχών της Γαλλίας και η απόλυση του εάν δεν κρατείται για άλλη αιτία».

Στο συγκεκριμένο έγγραφο επισυνάπτεται μάλιστα το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου:

«Αποφασίζει την μη εκτέλεση του από 29 – 07 – 2020 Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης των Αρχών της Γαλλίας κατά του εκζητούμενου υπηκόου Γεωργίας Shushanashvili Lasha κατοίκου Θεσσαλονίκης και νυν προσωρινά κρατούμενου το Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού 1, προκειμένου να εκτίσει ποινή 10 ετών που του επιβλήθηκε ερήμην δυνάμει της υπ’ αριθμόν 16/329/029 Από 16 – 06 – 2020 απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Rennes Γαλλίας, για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (συμμετοχή ως μέρος οργανωμένης ομάδας, στην επένδυση, απόκρυψη η μετατροπή προϊόντων δευτεροβάθμιου ποινικού αδικήματος, όπως προβλέπονται και τιμωρούνται από τον ποινικό κώδικα της Γαλλίας, πράξεις οι οποίες είναι αξιόποινες επίσης και κατά την ελληνική νομοθεσία.

Διατάσσει την απόλυση του εκζητούμενου αν δεν κρατείται για άλλη αιτία. Διατάσσει την διαβίβαση της δικογραφίας στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών. Κρίθηκε αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε αμέσως στο ακροατήριο του σε δημόσια συνεδρίαση στην Αθήνα στις 21 Νοεμβρίου 2023».

Λάσα Σουσανασβίλι, Vor V Zakone

Ποιος είναι ο Σουσανασβίλι

Ο Γεωργιανός μαφιόζος Λάσα Σουσανασβίλι είναι γνωστός στην πιάτσα με το προσωνύμιο «ο Χοντρός» ή το «Λίπος». Είχε συλληφθεί στις αρχές του 2012 σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης, όπου διέμενε με ψεύτικα στοιχεία.

Οι Αρχές διάφορων χωρών ανά την Ευρώπη αναζητούσαν τον Vor V Zakone της γεωργιανής μαφίας για υποθέσεις που αφορούν την πλειοψηφία του Ποινικού Κώδικα.

Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 14 χρόνια κάθειρξη για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, όμως, κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων, αποφυλακίστηκε με την αιτιολογία ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης είχε περιγράψει τον Λάσα Σουσανασβίλι ως πιθανό αρχηγό ολόκληρης της γεωργιανής μαφίας, καθώς είχε ήδη αποκτήσει τον τίτλο Vor V Zakone.

Την άνοιξη του 2012 οι ελληνικές δικαστικές αρχές αρνήθηκαν την έκδοσή του Vor V Zakone σε Ισπανία και Γεωργία αντίστοιχα, παρ’ ότι οι ισπανικές Αρχές είχαν συντάξει δικογραφία 19.000 σελίδων για τη δράση του.

Ταυτόχρονα όμως είχε διαπιστωθεί πως διεύθυνε εγκληματική οργάνωση στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο ο Σουσανασβίλι κινήθηκε νομικά φτάνοντας μέχρι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, σοβαρά προβλήματα υγείας.

Νωρίτερα και συγκεκριμένο τον Ιούλιο του 2011 ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, είχε αναφερθεί στην ομάδα που φερόταν να συμμετείχε ο Λάσα Σουσανασβίλι με τον όρο TCO, ο οποίος απαντά στο ακρωνύμιο Transnational Criminal Organisation (διεθνική εγκληματική οργάνωση). Λίγους μήνες αργότερα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ καταλόγιζε στον Λάσα Σουσανασβίλι αλλά και σε τρεις ακόμη Γεωργιανούς την ηγεσία της ρωσικής μαφίας Μπράτβα, ενώ ως δεξί χέρι του Σουσανασβίλι κατονόμασε τον συγγενή του, Κάχα Σουσανασβίλι.

Λέγεται δε, πως ο Λάσα Σουσανασβίλι για τους παραπάνω ισχυρισμούς έδωσε εντολή για την αποστολή εξωδίκου στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Λάσα Σουσανασβίλι, Vor V Zakone

Photo credits: Evrokinissi