Το ερώτημα βασανιστικό, επίμονο, διαιωνίζεται χωρίς να μειώνει τον αρχικό πόνο: Τι συνέβη άραγε στον 7χρονο Ντάνιελ Έντγουιστλ; Ήταν μια φρικιαστική εγκληματική ενέργεια; Ή ένα τραγικό ατύχημα; Ουσία είναι πως η 3η Μαΐου 2003 ήταν η τελευταία μέρα που είδε ποτέ κανείς ζωντανό τον μικρό. Και ότι 20 χρόνια αργότερα, το μυστήριο της εξαφάνισής του παραμένει άλυτο.  

Εκείνη την ημέρα, η μητέρα του μικρού, Πόλα Τέιλορ είχε πέσει στο κρεβάτι για να ξαπλώσει, καθώς ήταν κουρασμένη λόγω ενός χρόνιου ζητήματος υγείας. Ο πατέρας της οικογένειας, Ντέιβιντ ήταν μαζί με τους τρεις γιους του. Τον 10χρονο Άντονι, τον Ντάνιελ και τον 2χρονο Τζον.

Ζήτησε από τον Άντονι να πάει να φέρει γάλα και όταν αυτός αρνήθηκε, έστειλε τον Ντάνιελ Έντγουιστλ. Υπάρχουν εικόνες από το εσωτερικό κύκλωμα του τοπικού μάρκετ, στο Νόρφολκ της ανατολής Αγγλίας, που δείχνουν πως το παιδί πήγε όντως εκεί. Φοράει ένα μπλε φανελάκι Adidas, ένα μπλε παντελόνι και γκρι παπούτσια.

Με το που γύρισε στο σπίτι και άφησε τα ψώνια, πήρε το ποδήλατο και βγήκε για να κάνει μια βόλτα. Καθώς η ώρα περνούσε και δεν είχε γυρίσει, ο πατέρας ζήτησε από τον Άντονι να βγει να ψάξει τον αδελφό του. Τίποτα. Ούτε ίχνος. Άρχισαν να ψάχνουν όλοι σαν τρελοί. Λίγο μετά ειδοποίησαν και την Αστυνομία. Όλο το βράδυ γινόντουσαν έρευνες.

Δύτες έψαξαν στο βυθό του ποταμού Γιάρ στο Γκρέιτ Γιάρμουτ. Ένας από τους γείτονες εντόπισε το ποδήλατο του Ντάνιελ Έντγουιστλ, ένα κόκκινο BMX στις όχθες. Κάποια στιγμή βρέθηκε το παπούτσι ενός παιδιού ξεβρασμένο σε μια τοπική παραλία, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν διαφορετικό μέγεθος από αυτά που φορούσε ο Ντάνιελ Έντγουιστλ… Τίποτα περισσότερο.

Ντάνιελ Έντγουιστλ εξαφανίστηκε πριν τη Μαντλίν
(Photo credits: Norfolk Police/Getty Images)

Δηλώνει πεπεισμένη πως ήταν η κακιά στιγμή η μαμά του Ντάνιελ Έντγουιστλ

Η μητέρα του, Πόλα είναι σήμερα 50 ετών. Εμφανίζεται πεπεισμένη πως το παιδί της έπεσε κατά λάθος στα ορμητικά νερά. Και ότι πνίγηκε, κοντά στο σημείο που βρέθηκε το ποδήλατό του. Η κυρία Τέιλορ πιστεύει ότι ο μικρός παρασύρθηκε αφού σκαρφάλωσε στο τοιχίο του ποταμού για να σταθεί στην κορυφή της φαρδιάς προεξοχής.

Ιδού τι είπε η μαμά του Ντάνιελ Έντγουιστλ μιλώντας στην Daily Mail: «Υπήρξαν κάθε λογής φήμες και θεωρίες – αλλά είμαι σίγουρη ότι το παιδί μου πνίγηκε στο ποτάμι. Η αστυνομία μου έδειξε εικόνες από ένα κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης με τον Ντάνιελ να οδηγεί το ποδήλατό του σε έναν προαύλιο χώρο γκαράζ προς την προκυμαία. Δεν βγήκε ποτέ ξανά από εκεί. Κανείς άλλος δεν εμφανίστηκε να πηγαίνει προς την αποβάθρα, οπότε φαίνεται ότι ήταν μόνος του».

Μπορεί να νιώθει σίγουρη για το τι συνέβη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αντέχει να γυρίζει πίσω σε αυτήν τη βαθιά τραγική στιγμή:

«Ποτέ δεν μπήκε ένα τέλος στο τι έγινε, αφού δεν βρέθηκε πτώμα. Απλά έμαθα να ζω με αυτό. Η αστυνομία δεν πρέπει να αποκλείσει κανένα σενάριο και πρέπει να κρατάει ανοιχτή την υπόθεση ενός αγνοούμενου. Θα μπορούσα να πάω στο δικαστήριο να δηλώσω ότι πέθανε και να κλείσει η έρευνα, αλλά θα έπρεπε να τα ξεθάψω όλα ξανά και είναι κάτι που δεν αντέχω ψυχολογικά να περάσω. Πρέπει να προχωρήσω, ελπίζω πως ίσως μια μέρα βρουν κάτι».

Ντάνιελ Έντγουιστλ αγοράκι πριν τη Μαντλίν
(Photo credits: Andrew Parsons – PA Images/PA Images via Getty Images)

Πώς οι υποψίες έπεσαν αρχικά στον πατέρα του Ντάνιελ Έντγουιστλ

Και το σενάριο της εγκληματικής ενέργειας; Πώς στοιχειοθετήθηκε; Αρχικά οι υποψίες στράφηκαν προς τον πατέρα του Ντάνιελ Έντγουιστλ. Επειδή είχε σκοτεινό παρελθόν καταδίκης – είχε σεξουαλικές επαφές με 12χρονη κοπέλα.

Η Πόλα δεν γνώριζε το παραμικρό για την καταδίκη του πρώην άντρα της, το μακρινό 1987. Η αστυνομία την ενημέρωσε γι’ αυτή τη σκοτεινή ιστορία, όταν εξαφανίστηκε ο Ντάνιελ. Πάντως θεωρεί πως ο πρώην άντρας της – χώρισαν λίγο καιρό μετά – δεν είχε σχέση με ό,τι έγινε:

«Την τελευταία φορά που εθεάθη ο Ντάνιελ ήταν σε ποδήλατο και μόνος του. Η αστυνομία θεωρεί πως αν ο Ντέιβιντ είχε εμπλοκή, θα είχαν βρεθεί στοιχεία εναντίον του».

Ο Ντέιβιντ βρέθηκε νεκρός τον Ιανουάριο του 2015, στο διαμέρισμα που νοίκιαζε μόνος του. Λίγο πριν πεθάνει, είχε επίσης υποστηρίξει πως ο γιος του είχε χάσει τη ζωή του λόγω ατυχήματος, από πνιγμό: «Ο Ντάνιελ δεν φοβόταν τίποτα. Όταν ήταν μόλις δύο ετών, έριξε ένα μπρίκι με ζεστό νερό πάνω του και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο του Μάντσεστερ για τρεις μήνες με 50 τοις εκατό εγκαύματα στο στήθος και τον λαιμό του.

Αφού χάθηκε, μάθαμε ότι ανέβαινε στην ηλιοροφή του γείτονά μας και έκανε ηλιοθεραπεία για πλάκα. Ανακαλύψαμε επίσης ότι κατέβαινε στην παραλία Πλέζουρ στο Γκρέιτ Γιάρμουθ με τον αδερφό του και έκαναν διάφορες αταξίες.

Το χειρότερο είναι ότι το σώμα του δεν βρέθηκε ποτέ. Αυτό σήμαινε ότι δεν καταφέραμε ποτέ να τον θάψουμε και να έχουμε οποιοδήποτε είδος επιλόγου.

https://www.youtube.com/watch?v=o4QGJayaMHY

Στράφηκα στο ποτό γιατί δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω την πραγματικότητα. Η Πόλα και εγώ χωρίσαμε τον Σεπτέμβριο του 2003 γιατί δεν ήμουν εκεί για να της δώσω την υποστήριξη που χρειαζόταν».

Η κοινωνία έσταζε δηλητήριο γι’ αυτούς. Πως αυτοί έφταιγαν για ό,τι έγινε εξαιτίας της αδιαφορίας τους. Πώς ήταν κακοί γονείς και παραμελούσαν το παιδί.

«Κάποιος είπε σε μια από τις εφημερίδες ότι η Πόλα και εγώ ήμασταν πάντα στην παμπ. Ψέματα. Η Πόλα δεν είναι πότης και παρόλο που είχε βγει νωρίτερα έξω εκείνη την ημέρα, δεν είχε πιει παρά ελάχιστα.

Ούτε εγώ είχα πιει την ημέρα που χάθηκε ο Ντάνιελ γιατί έπρεπε να δουλέψω το βράδυ (σ.σ.: εργαζόταν στη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου). Θα με είχαν απολύσει αν πήγαινα στη δουλειά μεθυσμένος.

Υπήρξε επίσης ένας ισχυρισμός ότι το παιδί πήγαινε στο σχολείο με μώλωπες. Ήταν επίσης ψέμα. Η Πόλα και εγώ ποτέ δεν σηκώσαμε χέρι σε κανένα από τα παιδιά μας. Τις επόμενες εβδομάδες προσπάθησα να κρατήσω μια αχτίδα ελπίδας ζωντανή. Και οι δύο απλώς ελπίζαμε ότι θα εμφανιζόταν με κάποιο τρόπο – αλλά η αστυνομία μας είπε να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο».

Το δεύτερο σενάριο εγκληματικές ενέργειας – Πώς προέκυψε

Η υπόθεση πήρε μια άλλη πτυχή λίγα χρόνια αργότερα. Όταν βρέθηκαν νεκροί δύο διαβόητοι ντόπιοι παιδόφιλοι της πόλης, ο 60χρονος Τζιμ Χολ και ο 49χρονος Άντριου Βένταμ. Αυτοκτόνησαν το Νοέμβριο του 2009, σε ένα σπίτι μόλις μισό χιλιόμετρο από το σημείο που βρέθηκε το ποδήλατο του Ντάνιελ Έντγουιστλ.

Νωρίτερα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως είχαν δολοφονήσει τον 30χρονο Ντέρικ Τέμπεστ, επειδή εκείνος τους εκβίαζε ζητώντας τους χρήματα για να μην αποκαλύψει πως τον είχαν κακοποιήσει όταν ήταν 13 ετών.

Αλλά η Πόλα Τέιλορ θεωρεί πως οι υποθέσεις δεν συνδέονται: «Έψαξαν το γκαράζ και το σπίτι τους και δεν βρήκαν τίποτα απολύτως που να τους συνδέει με τον Ντάνιελ. Ξέρω ότι υπήρξαν άνθρωποι στο Facebook που έλεγαν ότι αυτοί οι δυο σκότωσαν τον Ντάνιελ, αλλά δεν είχαν καμία σχέση οι υπόθεσεις, κατά τη γνώμη μου».

Η σύνδεση με την υπόθεση της μικρής Μαντλίν – Οι διαφορές και οι ομοιότητες

Η έρευνα για τον Ντάνιελ Έντγουιστλ γρήγορα έσβησε από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, παρότι η Αστυνομία δεν μπορούσε να αποκλείσει το σενάριο απαγωγής του.

Η περιορισμένη κάλυψη από τα ΜΜΕ ήρθε σε ευθεία αντίθεση με τον ντόρο που προκάλεσε στην κοινή γνώμη η εξαφάνιση της 3χρονης Μαντλίν στην Πορτογαλία τέσσερα χρόνια αργότερα, κατά σύμπτωση επίσης στις 3 Μαΐου του 2007.

Ακόμα και τώρα, 16 χρόνια μετά, η υπόθεση αυτή προκαλεί έντονο ενδιαφέρον. Ειδικά όταν εμφανίζονται περιπτώσεις όπως αυτής της κοπέλας από την Πολωνία που ισχυρίστηκε πως ήταν η Μαντλίν.

Είναι και ταξικό άραγε το ζήτημα; Η Μαντλίν ΜακΚάν ήταν από πλούσια οικογένεια. Κόρη δύο μεγαλογιατρών και χάθηκε σε πολυτελή εξοχική κατοικία. Ο Ντάνιελ Έντγουιστλ πάλι, είχε Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα, είχε πέσει θύμα bullying στο σχολείο του. Kαταγόταν από οικογένεια εργατικής τάξης και συνήθιζε να γυρίζει μόνος του στους δρόμους.

Η Πόλα Τέιλορ είπε, με παράπονο, στην Daily Mail: «Όλοι εξακολουθούν να κάνουν αναφορές για τη Μαντλίν, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να επικεντρωθούν και στα άλλα παιδιά που χάνονται χωρίς να μιλάει κανείς για αυτά.

Οι γονείς της Μαντλίν έχασαν ένα παιδί και καταλαβαίνω τον πόνο τους, αλλά είναι και οι συνθήκες. Υπήρξε κόσμος που γέλασε μαζί μου επειδή ζούσα σε εργατική κατοικία. Με κατηγόρησαν πως είμαι μανιοκαταθλιπτική, ενώ δεν είναι είμαι. Η Μαντλίν ήταν κόρη δύο γιατρών με συγκεκριμένο εισοδηματικό status. Είχαν τη στήριξη των πολιτικών και των διάσημων. Αλλά υπάρχουν κι άλλοι γονείς που περνάνε τα ίδια…».

Με πληροφορίες απο Daily Mail