Ένας βετεράνος αστέρας του αμερικανικού ποδοσφαίρου, του οποίου η ιστορία διασκευάστηκε σε μια βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Χόλιγουντ, ισχυρίστηκε ότι η ιστορία βασίζεται σε ψέματα.

Στην ταινία του 2009 «The Blind Side», ο Michael Oher, ένα ανάδοχο παιδί στο Τενεσί, υιοθετείται από ένα πλούσιο ζευγάρι λευκών και μεταμορφώνεται σε έναν σταρ αθλητή κολεγίου.

Σε μια δικαστική κατάθεση, ο Oher, ο οποίος είναι τώρα 37 ετών, ισχυρίζεται ότι δεν υιοθετήθηκε ποτέ και αντ’ αυτού εξαπατήθηκε.

Ισχυρίζεται ότι ο Sean και η Leigh Anne Tuohy κέρδισαν εκατομμύρια δολάρια από το όνομά του. Οι εκπρόσωποι της οικογένειας και του ιδρύματος Tuohy δεν απάντησαν στο αίτημα του BBC για σχόλιο.

Αλλά ο Sean Tuohy είπε στον ιστότοπο Daily Memphian ότι ήταν σοκαρισμένος από τους ισχυρισμούς του Oher.

Αρνήθηκε ότι οι Tuohys είχαν βγάλει χρήματα από την ταινία, παρά μόνο ένα μερίδιο των εσόδων από ένα βιβλίο του συγγραφέα Michael Lewis, στο οποίο βασίστηκε η ταινία.

«Είμαστε συντετριμμένοι», είπε ο Tuohy στο πρακτορείο. «Είναι ενοχλητικό να πιστεύουν ότι θα βγάζαμε χρήματα από οποιοδήποτε από τα παιδιά μας. Αλλά θα αγαπήσουμε τον Michael στα 37 του, όπως τον αγαπούσαμε στα 16».

Σύμφωνα με την αναφορά 26 σελίδων που κατατέθηκε τη Δευτέρα στο δικαστήριο διαθήκης στην κομητεία Σέλμπι του Τενεσί, οι Tuohys ξεγέλασαν τον Oher. Τα Conservatorships είναι δικαστικές αποφάσεις των ΗΠΑ που διορίζουν έναν γονέα ή νόμιμο κηδεμόνα για να επιβλέπει τις προσωπικές ή οικονομικές υποθέσεις κάποιου που δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί πλήρως τις δικές του υποθέσεις λόγω της ηλικίας ή της αναπηρίας του.

Οι Tuohys ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο της «ικανότητας του Oher να διαπραγματεύεται ή να συνάπτει οποιοδήποτε συμβόλαιο, παρά το γεγονός ότι ήταν άνω των 18 ετών και δεν είχε διαγνωσμένες σωματικές ή ψυχολογικές αναπηρίες», ισχυρίζεται.

Ο Oher είχε δείξει αθλητικές δυνατότητες από νεαρή ηλικία. Όμως, έχοντας μεγαλώσει σε ανάδοχη φροντίδα και μένοντας πίσω στο σχολείο, χρειαζόταν υποστήριξη και συχνά έμενε τη νύχτα στα σπίτια των συμμαθητών του.

«Εκεί που άλλοι γονείς των συμμαθητών έβλεπαν τον Michael απλώς ως ένα καλό παιδί που είχε ανάγκη, [οι Tuohys] είδαν κάτι άλλο: έναν ευκολόπιστο νεαρό του οποίου το αθλητικό ταλέντο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για δικό τους όφελος», αναφέρει το έγγραφο.

Οι Tuohys φέρεται να είπαν στον έφηβο ότι σκόπευαν να τον υιοθετήσουν νόμιμα και, αμέσως μετά τη μετακόμισή του μαζί τους το 2004, του παρουσίασαν αυτό που πίστευε ότι ήταν έγγραφα υιοθεσίας.

Το ζευγάρι είπε ψέματα ότι η υιοθεσία ενός ατόμου άνω των 18 ετών ονομαζόταν συντηρητήριο, υποστηρίζει η αναφορά.

«Ο Michael Oher ανακάλυψε αυτό το ψέμα προς θλίψη και αμηχανία τον Φεβρουάριο του 2023, όταν έμαθε ότι το Conservatorship στο οποίο συμφώνησε με βάση ότι κάτι τέτοιο θα τον έκανε μέλος της οικογένειας Tuohy, στην πραγματικότητα δεν του παρείχε καμία οικογενειακή σχέση με τους Tuohys», ισχυρίζεται η πλευρά του 37χρονου.

Καθώς η ιστορία της ζωής του μετατράπηκε σε βιβλίο το 2006 και σε ταινία το 2009, οι Tuohys φέρεται να διαπραγματεύτηκαν ένα συμβόλαιο που μοίραζε τα κέρδη και τα δικαιώματα μεταξύ τους και των δύο παιδιών τους, ενώ δεν άφησαν τίποτα στον Oher για μια προσοδοφόρα ιστορία «που δεν θα υπήρχε χωρίς αυτόν».

Το «The Blind Side» συγκέντρωσε περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια (237 εκατομμύρια £) στο παγκόσμιο box office και εκατομμύρια ακόμη σε πωλήσεις οικιακών βίντεο.

Σύμφωνα με την κατάθεση του δικαστηρίου, οι Tuohys διαπραγματεύτηκαν ένα συμβόλαιο 225.000 δολαρίων επιπλέον του 2,5% των καθαρών εσόδων της ταινίας για τους ίδιους και τα βιολογικά τους παιδιά, ενώ ο Oher «δεν έλαβε τίποτα».

H υπεράσπιση του τελευταίου ζητά από το δικαστήριο να τερματίσει τη συντηρητική θητεία, να απαγορεύσει στους Tuohys να συνεχίσουν να επωφελούνται από το όνομα του Oher και να καθορίσει μια πλήρη λογιστική για το τι του οφείλουν.

Το «The Blind Side» συνέπεσε με το ξεκίνημα του Oher στο National Football League, όπου έπαιξε οκτώ σεζόν, με πιο σημαντικό ρόλο στους Baltimore Ravens.

Η ταινία κέρδισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και κέρδισε τη Σάντρα Μπούλοκ, στον ρόλο της Leigh Anne Tuohy, το μοναδικό της Όσκαρ.

Ο Oher έχει από καιρό αντιδράσει με το πώς η ταινία τον παρουσιάζει ως ψυχικά αργό, κάτι που ένιωθε ότι είχε επηρεάσει την καριέρα του.

Ο πρώην σταρ του NFL είπε σε δήλωσή του: «Είμαι απογοητευμένος από την αποκάλυψη που κοινοποιήθηκε στη δίκη σήμερα.

«Αυτή είναι μια δύσκολη κατάσταση για την οικογένειά μου και εμένα. Θέλω να ζητήσω από όλους να σεβαστούν το απόρρητό μας αυτή τη στιγμή. Προς το παρόν, θα αφήσω τη μήνυση να μιλήσει από μόνη της και δεν θα σχολιάσω περαιτέρω».

Με πληροφορίες από το BBC