Ο μισός Αμερικανός και μισός Βρετανός Χάρις Ριντ σχεδιάζει δημιουργώντας μία statement φλυαρία που κάνει τομές στη μόδα.

Κατανόησε γρήγορα τη μεταμορφωτική δύναμη των ρούχων και το styling και σε ένα ταυτοτικό συσχετισμό, δημιούργησε τη δική του ταυτότητα στο χώρο της μόδας ενώ έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα από το χώρο της σόουμπιζ, ανάμεσά τους ο Χάρι Στάιλς, η Adele, η Μπιγιονσέ και πολλοί άλλοι.

Ενώ ακόμη ήταν φοιτητής στο Central Saint Martins, ο Ριντ κατάφερε να κεντρίσει την προσοχή των Χάρι Στάιλς, Σολάνζ, Αλεσάντρο Μικέλε και Έζρα Μίλερ, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο επίκεντρο της δημισότητας δίνονατς συνεντέυξεις και δημιουργώντας ένα upper προφίλ γύρω από το όνομά του.

Μετά την αποφοίτησή του συνέχισε να ντύνει VIPS, κατασκευάζοντες εικόνες εμπνευσμένες από τα τρέχοντα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, θεωρώντας πάντα ότι η μόδα οφείλει να πυροδοτεί συζητήσεις για τις αδικίες που συμβαίνουν στην κοινωνία σήμερα και μένοντας πιστός στο όραμα ρευστότητας και ενσωμάτωσης των φύλων.

Εκπροσωπεί το Romanticism Gone Nonbinary και αγωνίζεται για να θολώσει τις προκαταλήψεις που έχουν οι άνθρωποι σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα.

Για τον Ριντ η μόδα ταυτίζεται με την επανάσταση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φέρει στο επίκεντρο κοινωνικά προβλήματα και να πιέσει για επίλυση.

Εκτός από τις δικές του συλλογές demi-couture, ο Ρίντ έχει λανσάρει οικιακά αρώματα και σειρά Fluid Basics με την επωνυμία του.

Παράλληλα είναι γνωστός για την σχέση του με την Gucci, καθώς και για τη συνεργασία του με τα καλλυντικά M-A-C στην πρώτη τους σειρά υγρών μακιγιάζ για το φύλο και για μια υγρή συλλογή κοσμημάτων με τη Missoma.

Είναι μια από τις καινοτόμες βασικές φιγούρες της νέας γενιάς νέων δημιουργών, η δουλειά των οποίων παντρεύει είδη από τη μόδα, τον κινηματογράφο, την ομορφιά, τον πολιτισμό και τον ψηφιακό κόσμο μέσα από ένα ρευστό φακό φύλου.

Χάρις Ριντ μόδα

Χάρις Ριντ: Ο δρόμος προς την επιτυχία

Η χαρακτηριστική ψιλόλιγνη φιγούρα του Ριντ, τα μακριά κόκκινα μαλλιά ακόμη και αν πρόκειται για το χώρο της μόδας που περιλαμβάνει πληθώρα εκκεντρικών προσώπων, τον κάνουν να μην περνάει απαρατήρητος.

Όπως αποκαλύπτεται στο βιβλίο Fluid: A Fashion Revolution που αναφέρεται στη ζωή του, μέσα από οικογενειακές φωτογραφίες από παιδική ηλικία λάτρευε τη μεταμόρφωση και διατηρούσε ένα ξεχωριστό στυλ, ενώ δεν δίσταζε να κάνει ακόμη και αμφιλεγόμενες εμφανίσεις φορώντας κραγιόν και να βάζει στις βλεφαρίδες του μάσκαρα.

Είναι εμφανές αντικρίζοντας την εικόνα του ότι ο τότε νεαρός Ριντ μελλοντικά θα ξεχώριζε. Και το πέτυχε, καθώς δύο δεκαετίες μετά έχει πετύχει όχι μόνο να καθιερώσει το στυλ του, να κάνει πετυχημένες συνεργασίες αλλά και να βρεθεί επικεφαλής σε έναν παραδοσιακό Οίκο όπως η Nina Ricci.

Όπως γράφει στο βιβλίο του: «Για μένα, η ρευστότητα περιλαμβάνει τόσο την έκφραση φύλου όσο και την ταυτότητα φύλου.

Μπορεί να είναι το ένα από το άλλο ή μπορεί να μην είναι τίποτα από τα δύο… Αυτό που φοράς μπορεί να αντικατοπτρίζει τον τρόπο που θέλεις να σε δει ο κόσμος. Ακριβώς επειδή είσαι άντρας που φοράς ένα κοστούμι τη μέρα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να είσαι άντρας φορώντας φόρεμα τη νύχτα».

Η μητέρα του είναι Μεξικανοαμερικανίδα, ο ίδιος μιλάει με Καλιφορνέζικη προφορά και νιώθει ως «σπίτι» του το Λονδίνο, άλλωστε ο πατέρας του είναι Βρετανός.

Ο Ριντ γεννήθηκε στο Λος Άντζελες, μεγάλωσε στην Αριζόνα, σπούδασε Σχέδιο Μόδας στο Λονδίνο το 2017, όπου τα θεατρικά ρούχα του τράβηξαν την προσοχή του Χάρι Στάιλς.

Λίγες μόλις ώρες από την στιγμή που δημοσίευσε το πρώτο του κολεγιακό έργο στο Instagram, ένα λευκό μπουστάκι, ένα παντελόνι και ένα τεράστιο ασορτί καπέλο, ο Ριντ έλαβε ένα μήνυμα από τον στυλίστα Χάρι Λάμπερτ.

Ο Λάμπερτ του ζήτησε να ντύσει τον Στάιλς για μια φωτογράφηση μόδας. Μέσα σε λίγες μέρες, έκλεισε συμφωνία για να σχεδιάσει τα κοστούμια σκηνής της παγκόσμιας περιοδείας του Στάιλς το 2017 και το 2018.

Όταν ο Στάιλς έγινε ο πρώτος άνδρας σταρ του εξωφύλλου της Vogue US τον Δεκέμβριο του 2020, είχε επιλέξει μια προσαρμοσμένη στολή Χάρις Ριντ η οποία συνδύαζε το κλασικό με το frou-frou της ρομαντικής εποχής.

Ψηλόμεσο παντελόνι με καμπάνα, μια υπερμεγέθη φούστα με κρίκο στολισμένη με φούξια σατέν και παστέλ-ροζ τούλι και ένα κοφτερό τζάκετ με βαθύ λαιμόκοψη σε V πέτο. Οι εξαιρετικές σιλουέτες μοιάζουν με matador εμπνευσμένο από τον Ziggy Stardust (Matador Glam?).

Ζει μαζί με το σύζυγό του Eitan Senerman σε ένα διαμέρισμα του Λονδίνου και προεκτείνει την αισθητική του στο χώρο, ενώ ο συγγραφέας Josh Young δημιούργησε το βιβλίο Fluid, βασισμένο στη ζωή του.

Η παρουσίαση στην Tate Modern το περασμένο φθινόπωρο της συλλογής του Duet, η οποία έκανε την έναρξη της Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου το 2023, έλαβε αποθεωτικές κριτικές.

Ήταν μια μελέτη των αντιθέσεων με υπερμεγέθεις, καμπυλωτές σιλουέτες, εκκεντρικές διακοσμήσεις εμνευσμένες από μοτίβα υψηλής ραπτικής, γυμνούς ώμους και δαχτυλιδένιες μέσες.

Μόνο η χρωματική παλέτα διατηρούσε κάποια ισορροπία, καθώς κινήθηκε στις αποχρώσεις του μαύρου και του λευκού με πινελιές από χρυσό της σαμπάνιας.

Ήταν μια μελέτη για τον ρομαντισμό και τη γοητεία του παλιού Χόλιγουντ που ανατράπει ωστόσο τις παραδοσιακές λεπτομέρειες της ανδρικής και γυναικείας μόδας.

Βασικά, τα κομμάτια Duet θα μπορούσαν να φορεθούν από άνδρες, γυναίκες, τρανς και μη δυαδικά άτομα.

Αυτός είναι ο modus operandi του Ριντ: η μόδα με βάση το φύλο που δεν φοβάται να αγκαλιάσει τα παραδοσιακά τροπάρια του θηλυκού και του αρσενικού.

Τα σχέδια του Χάρις Ριντ –για τη δική του εταιρεία και για τη Nina Ricci, όπου είναι τώρα δημιουργικός διευθυντής– είναι εντυπωσιακά, καλλιτεχνικά και εορταστικά για το σώμα και τη σεξουαλικότητα.

Ο ίδιος κυριολεκτικά δεν πίστευε ποτέ ότι σε τόσο νεανική ηλικία θα κατάφερνε να ζήσει ένα όνειρο. Αναφέρει σε συνέντευξή του στο BBC: «Πίστευα ότι θα έκανα το Met Gala όταν θα ήμουν στα 50 μου, αλλά το έκανα στα 25 μου.

Νόμιζα ότι θα ήμουν δημιουργικός διευθυντής στα 50 ή στα 60 μου, αλλά το έκανα στα 26 μου».

Όταν διορίστηκε –σε ηλικία μόλις 26 ετών– δημιουργικός διευθυντής του 91χρονου γαλλικού οίκου μόδας Nina Ricci τον Σεπτέμβριο του 2022, είχε ήδη έναν αξιοζήλευτο αριθμό επιτευγμάτων.

Χάρις Ριντ: Statement εικόνα

Μπορεί ο Στάιλς να τον ξεχώρισε πρώτος, αλλά ακολούθησαν εμφανίσεις ορόσημο σε επόμενες συνεργασίες του με σταρ.

Εικόνες που προκάλεσαν και τράβηξαν τα βλέμματα, όπως το αστραφτερό κοστούμι της Shania Twain στα Grammys, την εμφάνιση VMA του Lil Nas X το 2022, την απίστευτη, φτερωτή τουαλέτα της Iman στο Met Gala το 2021 και την εμφάνιση της Μπιγιονσέ για τη βρετανική ντισκοτέκ.

Έπειτα, υπάρχει η δουλειά του για τη Nina Ricci, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμοσμένης μαύρης βελούδινης τουαλέτας της Adele για τις εμφανίσεις της στο Λας Βέγκας.

Όπως ο ίδιος λέει: «Το αγαπημένο μου πράγμα είναι τα μεγάλα ρίσκα της μόδας, χρειάζεσαι έναν ριψοκίνδυνο για να φτάσεις σε αυτά τα υπέροχα άκρα».

Χάρις Ριντ: Οι επιθέσεις στην παιδική ηλικία

Ως παιδί αντιμετώπισε αρκετές επιθέσεις λόγω της διαφορετικότητάς του. Χαρακτηρίστηκε «γκέι» από τους γείτονες και τους γονείς των φίλων του, πριν και ο ίδιιος συνειδητοποιήσει την ταυτότητά του με επακόλουθο να δέχεται επιθέσεις στο σχολείο.

Ο επίμονος εκφοβισμός στο σχολείο οδήγησε τη μητέρα του να μεταφέρει την οικογένεια πίσω στο Λος Άντζελες όταν ο Ριντ ήταν 11 ετών.

«Ο τρόπος με τον οποίο με αντιμετώπιζαν ως παιδί είναι ο λόγος που είμαι όπως είμαι τώρα» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο ίδιος.