«Can’t Hurt me: Master your mind and defy the odds». Ήτοι «Τίποτα δεν μπορεί να με πειράξει: Έλεγξε το μυαλό σου και αψήφησε τις πιθανότητες» σε μια κάπως πιο ελεύθερη απόδοση. Ο τίτλος της αυτοβιογραφίας του Ντέιβιντ Γκόγκινς δείχνει από μόνος του πόσο σκληρό καρύδι είναι. Έχοντας περάσει μέσα από Συμπληγάδες για να γλιτώσει από την κόλαση μιας εφιαλτικής παιδικής ηλικίας, στοιχειωμένη από τη σωματική κακοποίηση, τη φτώχεια και την προκατάληψη.

Με αυστηρή αυτοπειθαρχία, ψυχική δύναμη και σκληρή δουλειά, ο Ντέιβιντ Γκόγκινς κατάφερε να μεταμορφωθεί από έναν καταθλιπτικό, υπέρβαρο νεαρό χωρίς μέλλον σε ένα διεθνές φαινόμενο και έναν από τους κορυφαίους αθλητές αγώνων υπεραντοχής σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ο πιο σκληροτράχηλος άνθρωπος του κόσμου; Θα βρούμε πολλούς να συμφωνούν απόλυτα ως προς αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Είναι ο μοναδικός στα χρονικά που ολοκλήρωσε την εκπαίδευση της ΔΥΚ, της Σχολής Καταδρομέων Στρατού Ξηράς και της Σχολής Αλεξιπτωτιστών Διασωστών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Έχει τερματίσει σε περισσότερους από εξήντα υπερμαραθωνίους, τρίαθλα και υπερτρίαθλα, σημειώνοντας ρεκόρ αγώνων. «Δεν θα σταματήσω αν είμαι κουρασμένος, θα σταματήσω μόνο αν τελειώσω», είναι μία από τις περίφημες ατάκες του που έχουν γίνει σύνθημα.

Πρώην κάτοχος του ρεκόρ Γκίνες για την εκτέλεση 4.030 έλξεων μέσα σε 17 ώρες, πλέον είναι ένας περιζήτητος ομιλητής, συγγραφέας και influencer, ο λογαριασμός του στο Instagram αριθμεί κοντά στους 10 εκατ. ακολούθους.

Στην αυτοβιογραφία του ο Γκόγκινς, ενώ αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία της ζωής του, αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εκμεταλλεύονται μόνο το 40% των ικανοτήτων τους και δείχνει τον δρόμο σε όσους ενδιαφέρονται να ξεπεράσουν αυτό το όριο, να δουν πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν αν το κυνηγήσουν.

Το «τρελό» πρόγραμμα του Ντέιβιντ Γκόγκινς είναι για υπεράνθρωπους – μόνο

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το περίφημο πρόγραμμα-φωτιά του Ντέιβιντ Γκόγκινς. Το αποκαλούν και «Εβδομάδα της Κόλασης» ή «Διαβολοβδομάδα» για να χρησιμοποιήσουμε το γνωστό στρατιωτικό όρο. Άκρως παραστατικό και περιγραφικό, το δίχως άλλο.

Ντέιβιντ Γκόγκινς

Πολλοί αθλητές υψηλού επιπέδου σε δυναμικά σπορ προσπάθησαν να τα βγάλουν πέρα με το θρυλικό πρόγραμμα του. Μάταια.  «Πότε θα τελειώσει αυτό το μαρτύριο;». «Τι ακολουθεί;». «Πόσα σετ έχω ακόμα;». «Πότε έχουμε ξανά ασκήσεις;». «Αυτό δηλαδή μου κάνει καλό στον οργανισμό μου;». Κάμποσες από τις ερωτήσεις που έχει ακούσει όλα αυτά τα χρόνια από συμμετέχοντες στο πρόγραμμά του προς τον Ντέιβιντ Γκόγκινς, λίγο πριν τα παρατήσουν. Πολλοί κάνοντας εμετό ή λιποθυμώντας από την εξάντληση.

Ο ίδιος o 48χρονος σήμερα Αμερικανός «Iron Man» έχει ολοκληρώσει 3 φορές το πρόγραμμά του. Μόνο η 1η μέρα της «διαβολοβδομάδας» περιλαμβάνει ένα σύνολο 3+ ωρών ασταμάτης γυμναστικής, με υψηλής έντασης «κάρδιο». Περισσότερα από 600 push-ups και ένα σωρό ασκήσεις στήθους. Ποδήλατο και κωπηλασία είναι επίσης στο «μενού»,

Ο πρώτος που κατάφερε να μείνει όρθιος μετά την «Διαβολοβδομάδα»

Ο σταρ του UFC  (Ultimate Fighting Championship) Τόνι Φέργκιουσον γνωστός και ως El Cucuy, είναι ο πρώτος που κατάφερε να ολοκληρώσει επιτυχώς όλο το πρόγραμμα του Γκόγκινς. Βγαίνοντας ζωντανός από αυτήν την κόλαση ελπίζει να βρήκε αυτό που του έλειπε ώστε να βάλει τέλος σε ένα μαύρο σερί 6 ηττών – στα μέσα Δεκεμβρίου αγωνίζεται ξανά, κόντρα στον Πάντι Πίμπλετ.

«Δεν ξέρω αν θα νικήσει. Ξέρω όμως ότι θα είναι ένας βαθιά αλλαγμένος άνθρωπος αυτός που θα μπει στο ρινγκ. Έζησα από κοντά την αναγέννησή του. Στην αρχή πίστεψα πως θα τα παρατήσει κι αυτός. Αλλά από ένα σημείο κι ύστερα, είδα πως το βασανιστήριο που τον υπέβαλα δεν ήταν πια βασανιστήριο γι’ αυτόν.

Μερικές φορές όταν η μάχη είναι κοντά, ο μαχητής πρέπει να γυρίσει σπίτι του, γιατί από εκεί ξεκινάνε όλα. Φίλοι μου, το σπίτι αυτό είναι ο ίδιος ο Τόνι! Γειά σου σκοτάδι, παλιέ μου φίλε..,», έγραψε, πρακτικά και ποιητικά, ο Ντέιβιντ Γκόγκινς στο Instragram για τον άθλο του Φέργκιουσον.

Το ότι έβγαλε την «διαβολοβδομάδα» αλώβητος δείχνει ακριβώς πόσο αποφασισμένος είναι. Και ικανός, βεβαίως. Ως προπονητική μέθοδος είναι κάπως ανορθόδοξη, η πράξη θα δείξει αν ήταν και η ενδεδειγμένη.

Εμείς οι… κοινοί θνητοί ας το δούμε πάντως σαν ένα πιο σφαιρικό μήνυμα: Το σημαντικό είναι να γυμναζόμαστε, να προσπαθούμε συνεχώς να βελτιωνόμαστε. Όσο και όπως μπορεί ο καθένας, αλλά σε τακτικής βάση και χωρίς «βαριέμαι». Τώρα βέβαια κι αν είστε «freak» του είδους, δοκιμάστε το πρόγραμμα-φωτιά του Ντέιβιντ Γκόγκινς!