10.000 βήματα την ημέρα οριζόταν ως η ιδανική γυμναστική. Ο μαγικός αριθμός που χρειαζόμαστε για να παραμείνουμε σε φόρμα και υγιείς, σύμφωνα με τις έως τώρα έρευνες. Μια νέα μελέτη, έρχεται να αποδείξει ότι λιγότερα από 5.000 βήματα αρκούν για να επωφεληθούμε από το περπάτημα.

Η ανάλυση περισσότερων από 226.000 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο έδειξε ότι 4.000 βήματα, ήταν αρκετά για να αρχίσει να μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Λίγο περισσότερα από 2.300 είναι αρκετά για να ωφελήσουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, ενώ κάθε επιπλέον 1.000 βήματα πέρα ​​από τα 4.000 μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 15%.

Σύμφωνα με τις μελέτες που φθάνουν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λοτζ στην Πολωνία και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στις ΗΠΑ, τα οφέλη στο περπάτημα ισχύουν για όλα τα φύλα και τις ηλικίες, ανεξάρτητα από το πού ζούσαν.

Ο καθηγητής Maciej Banach, από το πανεπιστήμιο του Lodz, είπε ότι ενώ ο αριθμός των προηγμένων φαρμάκων για την εκάστοτε θεραπεία αυξανόταν, δεν ήταν η μόνη απάντηση.

«Πιστεύω ότι πρέπει πάντα να τονίζουμε ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και της άσκησης, που ήταν ο κύριος ήρωας της ανάλυσής μας, μπορεί να είναι τουλάχιστον το ίδιο, ή ακόμη περισσότερο, αποτελεσματικές στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και στην παράταση της ζωής», είπε.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα ευθύνεται για 3,2 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο – την τέταρτη πιο συχνή αιτία παγκοσμίως.

Η Honey Fine, personal trainer και εκπαιδευτής για την παγκόσμια εταιρεία γυμναστικής Barry’s, τονίζει τα προβλήματα που προκύπτουν από την καθιστική ζωή.

«Μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό σας και να επηρεάσει την ανάπτυξη και τη δύναμη των μυών, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πόνους», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στο BBC.

«Το να κάθεσαι για πολύ καιρό μπορεί επίσης να προκαλέσει κάθε είδους προβλήματα στην πλάτη, το βρίσκουμε πολύ στους ανθρώπους με δουλειά γραφείου, ότι η πλάτη τους βρίσκεται συνεχώς σε πιεσμένη θέση που προκαλεί πολύ περισσότερα προβλήματα αργότερα στη ζωή».

«Εργασίες όπως η ορθοστασία, το να κουβαλάμε τα ψώνια, το πλύσιμο των δαπέδων, το σκάψιμο, ο βηματισμός ενώ μιλάμε στο τηλέφωνο – όλα τα μικρά πράγματα που μας κάνουν πιο δραστήριους μας βοηθούν να κάψουμε θερμίδες πιο αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

Απλοί τρόποι για να παραμείνετε υγιείς

  • Τα σκουώτ είναι τα καλύτερα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Οι φίλοι θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για την εύρεση κινήτρων φυσικής κατάστασης
  • Η καθημερινή βόλτα αποτρέπει έναν στους 10 πρώιμους θανάτους

Η κυρία Fine λέει ότι αν και το να προσθέτεις τακτικές βόλτες στη ζωή σου μπορεί να είναι τρομακτικό, οι ανταμοιβές είναι μεγάλες όταν πρόκειται για την υγεία σου.

«Το περπάτημα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση, να ενισχύσει τους μύες σας για να προστατεύσει τα οστά σας, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας και να σας δώσει ενδορφίνες ώστε να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος παράλληλα με την υγιεινή διατροφή», υπογραμμίζει.

Άλλα οφέλη, είναι η ενίσχυση της ψυχικής σας υγείας, μακριά από οθόνες, μια και το περπάτημα είναι κατάλληλο για «σχεδόν οποιονδήποτε», επειδή έχει χαμηλή πρόσκρουση και είναι εύκολο για τις αρθρώσεις και τους μύες.

Οι κορυφαίες συμβουλές ενός personal trainer για περπάτημα

  • Περπατήστε μέχρι τον σταθμό αντί να πάτε με λεωφορείο ή αυτοκίνητο
  • Εάν εργάζεστε σε ένα γραφείο, ορίστε ωριαίες υπενθυμίσεις για να σηκωθείτε και να μετακινηθείτε
  • Εάν είστε έγκυος, το περπάτημα είναι το καλύτερο είδος άσκησης
  • Κάντε μια καθημερινή βόλτα 30 λεπτών ακούγοντας ένα podcast
  • Περπατήστε με φίλους σε μονοπάτια πάρκου ή δάσους