Η στατιστική, η αμείλικτη γλώσσα των αριθμών, μας λέει ότι στον δυτικό κόσμο κατά μέσο όρο ένας στους τέσσερις ανθρώπους θα αναπτύξει καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή του. Αυτό, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Ανατριχιαστικό. Κι ακόμα πιο ανατριχιαστικό αυτό που ξέρουν όλοι, αλλά λίγοι εφαρμόζουν: Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις μπορούν ενδεχομένως να προληφθούν, αν, μεταξύ άλλων, βάλεις κάποιες τροφές παραπάνω στην διατροφή σου.

Οι επιστήμονες έχουν πλέον μια συνολική ιδέα για το ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγεις για να μειώσεις τον κίνδυνο καρκίνου: Τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, τα fast food και επεξεργασμένα τρόφιμα, το αλκοόλ και τα ζαχαρούχα ποτά. Αλλά το να ξέρεις τι να φας δεν είναι πάντα απλό.

Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς μεμονωμένες τροφές μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σου. Προφανώς πρέπει να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης δίαιτας. Κι επίσης προφανώς υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν: ο τρόπος ζωής, το περιβάλλον, οι ορμόνες και τα γονίδιά σου. Καμία τροφή δεν μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο από μόνη της, αλλά η υγιεινή διατροφή φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο, είπε.

Οι 6 τροφές που πρέπει να αυξήσεις στη διατροφή σου

Τα σταυρανθή λαχανικά

Αν δεν έχεις ακούσει άλλη φορά αυτή τη λέξη, δεν πειράζει. Προφανώς αυτή την κατηγορία λαχανικών τη γνωρίζεις πολύ καλά: Το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι και το λάχανο είναι σταυρανθή λαχανικά. Αποτελούν πλούσιες πηγές φυτικών ενώσεων που βοηθούν τα κύτταρά μας να απομακρύνουν τις τοξίνες και να «επισκευαστούν».

Τα φύτρα μπρόκολου, για παράδειγμα, είναι πλούσια σε ισοθειοκυανική σουλφοραφάνη. Μία ουσία, η οποία μπορεί να ενισχύσει τις φυσικές γραμμές άμυνας του σώματός μας ενάντια στην καθημερινή βλάβη στα κύτταρα

Ντομάτες

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει μπόλικες ντομάτες, ευτυχώς. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει εδώ και καιρό τις ντομάτες με τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη χάρη στα άφθονα αποθέματά τους σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που δίνει στα συγκεκριμένα φρούτα το κόκκινο χρώμα τους (η ντομάτα είναι φρούτο, αν δεν το ξέρεις, όχι λαχανικό). Αλλά το λυκοπένιο μπορεί να είναι μόνο μία από τις πολλές ενώσεις στις ντομάτες που βοηθούν στην άμυνα ενάντια στον καρκίνο του προστάτη. Μπορεί να προστατεύει από άλλους καρκίνους όπως του μαστού, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

Η επεξεργασία της ντομάτας, όπως το κόψιμο ή το μαγείρεμα, μας βοηθά να απορροφήσουμε το λυκοπένιο πιο εύκολα από ό,τι όταν τις τρώμε ωμές. Όταν τρως τη ντομάτα μαγειρεμένη, όπως σε σάλτσα ή με ένα υγιές λίπος όπως το ελαιόλαδο, μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο.

Φασόλια και άλλα είδη οσπρίων

Οι κοινές ποικιλίες φασολιών, αλλά και διαφορετικά όσπρια όπως τα ρεβίθια, τα ξερά μπιζέλια και οι φακές, δεν έχουν μόνο υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Είναι επίσης εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εντέρου και του ανοσοποιητικού. Οι φυτικές ίνες συνδέονται επίσης με την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα βακτήρια στο έντερό μας διασπούν τις ίνες σε καύσιμο για τα κύτταρα που καλύπτουν το κόλον, κάτι που τα διατηρεί υγιή και λιγότερο πιθανό να μετατραπούν σε καρκινικά κύτταρα.

Η κατανάλωση φασολιών (και άλλων οσπρίων όπως τα ρεβίθια και οι φακές) έχει συνδεθεί με την πρόληψη της παχυσαρκίας, η οποία συνδέεται με πολλά καρκίνους. Μια συνεχιζόμενη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους δοκιμάζει αν η κατανάλωση κονσερβοποιημένων φασολιών μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε υγιή λίπη, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι τους καταναλώνουν τείνουν να έχουν μειωμένους κινδύνους διαφόρων τύπων καρκίνου, ειδικά εκείνους του πεπτικού συστήματος.

Τα καρύδια συγκεκριμένα περιέχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα φυτικών ενώσεων που ονομάζονται ελλαγιταννίνες, οι οποίες μετατρέπονται από τα βακτήρια του εντέρου μας σε μεταβολίτες. Αυτές μπορεί να μειώσουν την ικανότητα του καρκίνου να αναπτύσσεται και να πολλαπλασιάζεται. Η κατανάλωση περίπου μιας χούφτας ξηρών καρπών την ημέρα συνδέεται με οφέλη για την υγεία.

Σαρκώδη φρούτα

Οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα κράνμπερι, τα ρόδια και τα μαύρα σμέουρα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C και φλαβονοειδή που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από το στρες και τη βλάβη του DNA, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Οι φυτικές ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανίνες δίνουν στα μούρα τις πολύχρωμες αποχρώσεις τους και το αντιφλεγμονώδες βάρος τους. Ορισμένες ενώσεις στα μούρα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της ικανότητας του καρκίνου να αναπτύσσεται και να πολλαπλασιάζεται.

Το ιδανικό είναι περίπου μισό έως ένα φλιτζάνι φρέσκα ή κατεψυγμένα τέτοια φρούτα την ημέρα. Αν είναι και βιολογικά, ακόμα καλύτερα.

Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει υψηλά επίπεδα αλισίνης, μιας ένωσης που περιέχει θείο που είναι υπεύθυνη για την έντονη οσμή του. Σε μια μακροχρόνια μελέτη με περισσότερους από 3.000 ανθρώπους που ζουν σε μια περιοχή της Κίνας που είναι γνωστό ότι έχουν υψηλά ποσοστά καρκίνου του στομάχου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε 2,2 κιλά σκόρδου που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες ετησίως, είχαν 17% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης την ανάπτυξη της νόσου. Αυτό είναι περίπου πέντε σκελίδες σκόρδο την εβδομάδα.

Η κατανάλωση σκόρδου ωμού (π.χ. με λάδι για ντρέσινγκ σαλάτας ή σε γουακαμόλε) βοηθάει να διατηρηθούν ζωντανές οι χημικές ουσίες περισσότερο αν το βάζουμε στο φαγητό.

** Με πληροφορίες από New York Times.