Έτοιμος να πάρει ζωή σε ένα τεράστιο κέντρο δεδομένων, στα περίχωρα του Σικάγο, είναι το μηχάνημα που έχει χαρακτηριστεί ως «ο πιο ισχυρός υπερυπολογιστής στον κόσμο». Πρόκειται για έναν υπολογιστή που θα μπορεί να αναλύει τις συνδέσεις μέσα στον εγκέφαλο και να βοηθά στο σχεδιασμό μπαταριών που φορτίζουν πιο γρήγορα και διαρκούν περισσότερο.

Έχοντας ήδη «βαπτιστεί» με το όνομα Aurora, ο υπερυπολογιστής θα συνδυάσει τις δυνατότητες υψηλής απόδοσής του με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Θα χρησιμοποιηθεί από επιστήμονες που κάνουν έρευνες πάνω στον καρκίνο, την πυρηνική σύντηξη, την κλιματική αλλαγή, τα εμβόλια, την κρυπτογράφηση, καθώς και σε ανθρώπους που ασχολούνται με περίπλοκες επιστήμες.

Ο υπερυπολογιστής έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει ένα πεντάκις εκατ. πράξεις σε μόλις ένα δευτερόλεπτο… Έχει το μέγεθος δύο γηπέδων τένις, ζυγίζει 600 τόνους και θα είναι ο πρώτος υπερυπολογιστής στον κόσμο που θα μπορεί να εκτελεί δύο εκατομμύρια λειτουργίες το δευτερόλεπτο σε κορυφαία απόδοση.

Ο Aurora, ο οποίος κατασκευάζεται από την Intel και τη Hewlett Packard αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικός το 2024, καθώς γίνονται πολύ αυστηροί έλεγχοι όπως αυτοί που κάνουν οι μηχανικοί στα μονοθέσια πριν τα γκραν πρι.

Ενδεικτικό της ποιότητάς του είναι το γεγονός πως ενώ ακόμα δεν είναι ολοκληρωμένος, βγήκε σε δοκιμή δεύτερος πιο ισχυρός υπερυπολογιστής στον κόσμο, πίσω από τον Frontier, τον οποίο πάντως αναμένεται να ξεπεράσει.

υπερυπολογιστής Aurora πράξεις ΗΠΑ

Ο Aurora, ωστόσο, δεν θα είναι το μοναδικό μηχάνημα τέτοιας δυναμικής που θα έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες στο μέλλον. Ήδη ετοιμάζεται ο El Capitan στην Καλιφόρνια, την ίδια ώρα που η Tesla ξοδεύει πάνω από 1 δισ. δολάρια για να φτιάξει τον Dojo, έναν υπερυπολογιστή που θα αφήσει εποχή, όπως υποσχέθηκε ο Έλον Μασκ.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πρόσφατα το Aurora για να εξετάσουν 22 δισεκατομμύρια μόρια φαρμάκων την ώρα, επιταχύνοντας την πιθανή ανακάλυψη νέων φαρμάκων.

Επιπλέον, ο υπερυπολογιστής θα είναι σε θέση να αυξήσει απότομα την αξιοπιστία των προβλέψεων για την κλιματική αλλαγή, μια εξαιρετικά δύσκολη υπολογιστική πρόκληση. Εκτελώντας χιλιάδες κλιματικά σενάρια χρησιμοποιώντας δισεκατομμύρια παραμέτρους, οι μετεωρολόγοι θα έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια στις προβλέψεις τους για τις επιπτώσεις σε όλο και μικρότερα μέρη του πλανήτη, όπως ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας ή μια στρατιωτική εγκατάσταση

Οι πιο ακριβείς εκτιμήσεις θα μας επιτρέψουν στο μέλλον να προετοιμαζόμαστε καλύτερα για τις πιθανές επιπτώσεις από πλημμύρες, πυρκαγιές ή καταιγίδες.

Ένα από τα πρώτα καθήκοντα του νέου υπερυπολογιστή, πάντως, να βοηθήσει στο σχεδιασμό και την παραγωγή μπαταριών που έχουν περισσότερη ισχύ και φορτίζουν πιο γρήγορα, δήλωσε ο Venkat Srinivasan, ενας από τους κορυφαίους επιστήμονες μπαταριών στον κόσμο.

υπερυπολογιστής