Λίγοι είναι πια οι προορισμοί στην υφήλιο που δικαιούνται τον χαρακτηρισμό «ταξίδι ζωής». Ένας απ’ αυτούς, όμως, είναι οπωσδήποτε το Περού. Η χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται πλέον όλο και ψηλότερα στις προτιμήσεις των Ελλήνων που ψάχνουν κάτι εξωτικό για να γεμίσουν εμπειρίες και εικόνες που δεν μπορούν να δουν πουθενά στην Ευρώπη.

Το Περού τα συνδυάζει όλα: Ιστορικά μνημεία που ταξιδεύουν τον επισκέπτη στα βάθη του χρόνου, εντυπωσιακά τοπία που δεν υπάρχουν αλλού, περιπέτεια στην άγρια ζωή του Αμαζονίου, αλλά και στο υψόμετρο (ανάλογα με την τοποθεσία) και οργανωμένο τουρισμό, έτσι ώστε να αισθάνεσαι ασφαλής. Η συγκεκριμένη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει ποικιλόμορφο τοπίο, έτσι ώστε να κάνεις πολλά διαφορετικά πράγματα μέσα σε λίγες ημέρες που θα μείνεις εκεί. Τα αεροπορικά εισιτήρια είναι, προφανώς, ένα σεβαστό έξοδο, όπως και οπουδήποτε επιλέξεις να πας εκτός Ευρώπης, αλλά το κόστος ζωής εκεί είναι απολύτως προσιτό.

Τι μπορείς να κάνεις σε αυτή τη χώρα της Λατινικής Αμερικής

Πάρε μια γεύση από τα δέκα πράγματα που θα δεις και θα κάνεις για να πάθεις την πλάκα σου.

Εξερεύνηση στον Αμαζόνιο

Το Περού είναι το σημείο όπου ο Αμαζόνιος ξεκινά τη ζωή του, στην περιοχή Καρχουασάντα. Από εκεί κατεβαίνει στις Άνδεις και στη λεκάνη του Αμαζονίου από την άλλη πλευρά (στη Βραζιλία δηλαδή). Το περουβιανό τμήμα της ζούγκλας του Αμαζονίου είναι ίσως το πιο ποικιλόμορφο και παραγωγικό τμήμα από όλα. Και το Εθνικό Πάρκο Manu είναι μια από τις πιο βιολογικές περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο, με τουλάχιστον 1.000 πουλιά και πάνω από 200 είδη θηλαστικών.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής που επιλέγουν όλο και περισσότεροι Έλληνες; Ένα ταξίδι ζωής, 10 μέρη που δε συναντάς στην Ευρώπη

Μπορείς να κάνεις κανό με κουπί και να γνωρίσεις κροκόδειλους καϊμάν. Μπορείς να εξερευνήσεις τον ποταμό με βάρκα ή ακόμα και να συμμετέχεις σ’ ένα ολιγοήμερο εθελοντικό πρόγραμμα, όπου θα γνωρίσεις πραγματικούς ιθαγενείς της περιοχής.

Μάτσου Πίτσου

Τα ερείπια του πολιτισμού των Ίνκας στο Περού, που βρίσκονται στο Μάτσου Πίτσου, είναι σαν την δική μας Ακρόπολη: Δεν γίνεται να πας εκεί και να μην τα επισκεφθείς. Ένα οδοιπορικό σε ένα αρχαίο μονοπάτι ανάμεσα σε ψηλά βουνά για να φτάσεις σε μια μυστική πόλη. Πρόκειται για έναν αξέχαστο τετραήμερο περίπατος, που δίκαια έχει χαρακτηριστεί ένας από τους σπουδαιότερους στον κόσμο. Χρησιμοποιείς πέτρινες σκάλες των Ίνκας για να περάσεις ερημικά χωριά και χωράφια σε απόκρημνες πλαγιές των Άνδεων.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής που επιλέγουν όλο και περισσότεροι Έλληνες; Ένα ταξίδι ζωής, 10 μέρη που δε συναντάς στην Ευρώπη

Γι’ αυτούς που επιθυμούν μεγαλύτερη άνεση και όχι πεζοπορία υπάρχει το μονοπάτι Salkantay, όπου μπορείς να ταξιδέψεις και να δεις τοπία με το αυτοκίνητο ή και καβάλα στο άλογο! Διασχίζει 15 οικοσυστήματα και δεν είναι τόσο πολυσύχναστο.

Φάε κεφάλι κροκόδειλου

Χρειάζεται τόλμη, αλλά στο κάτω-κάτω γιατί επέλεξες το Περού για προορισμό, για να φας τσίζμπεργκερ και πίτσα; Από το ψητό ινδικό χοιρίδιο μέχρι τις πιο πικάντικες πατάτες στον κόσμο, η κουζίνα του Περού δεν είναι για τους συντηρητικούς. Το λεγόμενο Cuy (ινδικό χοιρίδιο) είναι η πιο περιζήτητη γευστική εμπειρία του Περού. Βρίσκεται πιο εύκολα σε ορεινές πόλεις όπως το Cusco και η κοιλάδα Urubamba. Από την ακτή μέχρι την πρωτεύουσα, από τα υψίπεδα μέχρι τη ζούγκλα, νέοι σεφ δημιουργούν μερικά από τα πιο συναρπαστικά πιάτα στον πλανήτη.

Εξερεύνησε τη Λίμα

Η πρωτεύουσα του Περού, στο δυτικό τμήμα της χώρας κοντά στον Ειρηνικό, συνήθως χρησιμοποιείται ως το σημείο αναχώρησης και εξόδου από τη χώρα. Όλη αυτή η συμπεριφορά την αδικεί, καθώς παρά την βοή της μεγαλούπολης, συνεχίζει να είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς που έχει αυτή η χώρα της Νότιας Αμερικής και ολόκληρη η ήπειρος. Υπάρχει εντυπωσιακή ακτογραμμή για ηλιοθεραπεία ή ακόμα και μια βουτιά στον Ειρηνικό.

Ένα περιπετειώδες ταξίδι με λεωφορείο στο μονοπάτι Gringo. Στην περιοχή Lunahuana μπορείς να κάνεις ράφτινγκ. Τα πλίθινα κτίρια της Tarma, σε πολύ κοντινή απόσταση, παραπέμπουν στην προκολομβιανή εποχή. Ακόμα και η ίδια η πόλη έχει ενδιαφέρον, η λεγόμενη «παλιά πόλη» είναι μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής που επιλέγουν όλο και περισσότεροι Έλληνες; Ένα ταξίδι ζωής, 10 μέρη που δε συναντάς στην Ευρώπη

Μια μέρα με τους κόνδορες

Το νότιο τμήμα του Περού είναι μια περιοχή με πολύ πάγο, ομιχλώδη ηφαίστεια και την πηγή του Αμαζονίου. Θα βρείτε επίσης ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου, την Κόλκα, όπου μπορείς να δεις τους κόνδορες. Αυτό είναι το καλύτερο μέρος για να παρακολουθήσεις αυτά τα μεγαλοπρεπή πουλιά να κυβερνούν τον ουρανό.

Η άλλη πλευρά του Κούσκο

Το Κούσκο έχει πάθει τα τελευταία χρόνια ό,τι και η Λίμα: Δίπλα βρίσκεται το Μάτσου Πίτσου, οπότε οι ταξιδιώτες βιάζονται να βρεθούν στο μονοπάτι των Ίνκας ακριβώς πάνω από τους λόφους και δεν βλέπουν αυτά που βρίσκονται μπροστά τους. Κι όμως πρόκειται για την πιο ιστορική πόλη σ’ αυτή τη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Αν πάρεις ένα ενιαίο εισιτήριο Boleto Turistico del Cusco, μπορείς να έχεις πρόσβαση σε 15 βασικά ιστορικά μνημεία.

Στη συνέχεια, κατευθυνθείτε προς το Sacsayhuamán, με θέα στην πόλη, και περπατήστε πίσω στο Κούσκο μέσα από τη γειτονιά San Blas, τη συνοικία των χειροτεχνών, που δουλεύουν εξαιρετικά το ασήμι και φτιάχνουν εντυπωσιακά κοσμήματα. Η αγορά Chinchero (η οποία δεν είναι τόσο τουριστική όσο η πιο διάσημη αγορά Pisac) και ο παρακείμενος συνεταιρισμός κλωστοϋφαντουργίας είναι ιδανικός για ψώνια.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής που επιλέγουν όλο και περισσότεροι Έλληνες; Ένα ταξίδι ζωής, 10 μέρη που δε συναντάς στην Ευρώπη

Τα γεωγλυφικά της Nazca

Οι Γραμμές Nazca είναι τεράστια, περίπλοκα σχέδια χαραγμένα στο άγονο τοπίο της παράκτιας ερήμου του Περού περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της Λίμα. Αινιγματικές και μυστηριώδεις, οι φιγούρες των ανθρώπων και των ζώων που είναι χαραγμένες στη σκόνη της ερήμου έχουν από καιρό μπερδέψει τους ειδικούς. Δημιουργήθηκαν από έναν πολιτισμό που θεωρείται πρωτόγονος, καθώς προηγείται των Ίνκας έως και 2.000 χρόνια, Το ακραίο περιβάλλον της Nazca έχει ελαχιστοποιήσει τη διάβρωση και βοήθησε να διατηρηθούν ανέπαφες οι γραμμές.

Οι μούμιες της Αρεκίπα

Πλαισιωμένη από τρία ηφαίστεια και χτισμένη κυρίως από λευκή ηφαιστειακή πέτρα, η Αρεκίπα είναι μια από τις πιο γοητευτικές αποικιακές πόλεις του Περού, ιδιαίτερα λόγω του μπαρόκ κέντρου της πόλης της. Αποτελεί μια δημοφιλή βάση για τους επισκέπτες σε αυτό το μέρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Το υπέροχο μοναστήρι της Santa Catalina είναι αναμφισβήτητα το πιο όμορφο αξιοθέατο της πόλης. Εδώ θα βρεις επίσης το Santuarios Andinos, ένα μικρό μουσείο που στεγάζει τα μουμιοποιημένα λείψανα των νεαρών θυμάτων που προσφέρθηκαν ως ανθρωποθυσίες στις κορυφές με θέα την πόλη.

Τα νησιά Ballestas

Αυτά τα νησιά είναι γνωστά ως Γκαλάπαγκος του Περού, πρόκειται για εθνικό πάρκο θαλάσσιο και χερσαίο κοντά στο Πίσκο. Τραχιά και οδοντωτά, τα νησιά βρίθουν από αποικίες θαλάσσιων λιονταριών, πιγκουίνων και θαλάσσιων πτηνών, συμπεριλαμβανομένων των άλμπατρος και των πελεκάνων. Οι φυσικές καμάρες και οι σπηλιές παρέχουν καταφύγιο για χιλιάδες ζώα και πουλιά, οι θάλασσες είναι μια άφθονη πηγή τροφής. Τα νησιά σήμερα αποτελούν μέρος ενός προστατευόμενου καταφυγίου, ένας προορισμός που μπορείς να επισκεφθείς μόνο με οργανωμένο γκρουπ.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής που επιλέγουν όλο και περισσότεροι Έλληνες; Ένα ταξίδι ζωής, 10 μέρη που δε συναντάς στην Ευρώπη

Η λίμνη Τιτικάκα

Η λίμνη Τιτικάκα είναι η μεγαλύτερη λίμνη στη Νότια Αμερική και η υψηλότερη πλεύσιμη λίμνη στον κόσμο. Οι Ίνκας πίστευαν ότι ήταν η γενέτειρα του ήλιου. Οι ταξιδιώτες στο Περού συχνά το αξιολογούν ως το αποκορύφωμα της επίσκεψής τους. Η λίμνη είναι πιο διάσημη για τα τεχνητά νησιά της, που είναι κατασκευασμένα από καλάμια και παρέχουν πλωτά σπίτια στους ντόπιους Ινδιάνους Uros. Τα καλάμια διαμορφώνονται επίσης σε σπίτια και βάρκες, ακόμη και σε υποτυπώδη παιχνίδια για να διασκεδάσουν τα παιδιά.