Τη Μαδέιρα δεν την αποκαλούν τυχαία «Χαβάη της Ευρώπης». Το νησί που βρίσκεται ανοιχτά των ακτών του Μαρόκου, αλλά ανήκει στην Πορτογαλία, έχει μαζεμένες όλες τις ομορφιές που μπορεί να απολαύσει κάποιος επισκέπτης μέσα σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ως ηφαιστειακό νησί προσφέρει εξαιρετική θέα από ψηλά και συναρπαστικές περιπλανήσεις στο εσωτερικό με καταπράσινα δάση, αλλά και ως νησί με υποτροπικό κλίμα έχει καλό καιρό σχεδόν όλο το χρόνο και εξαιρετικές παραλίες. Α, και είναι πολύ, μα πάρα πολύ φθηνότερο από τη Χαβάη. Και για να πας και για να περιπλανηθείς.

Το νησί έχει έκταση 741 τ.χλμ., δηλαδή είναι λίγο μικρότερη από την Κεφαλονιά, για να ‘χεις μια τάξη μεγέθους. Οι περισσότεροι τουριστικοί οδηγοί που θα βρεις αναφέρονται σε παραλίες, σε ηλιοβασιλέματα και θαλασσινά τοπία, τα οποία μπορείς να βρεις σε αφθονία και στα ελληνικά νησιά, οπότε δεν χρειάζεται να ξενιτευτείς. Εδώ θα παραθέσουμε δέκα τοποθεσίες και πράγματα που μπορείς να κάνεις (ή να γευτείς) στη Μαδέρα, τα οποία δεν μπορεί να σου τα προσφέρει κανένα ελληνικό νησί. Στο οποίο, σημειωτέον, όλοι πάνε τον Μάιο, που οι θερμοκρασίες είναι πιο ήπιες, αλλά μπορείς κάλλιστα να βουτήξεις στον Ατλαντικό για δροσιά.

Δεν είναι AI: Το νησί της Ευρώπης που πάνε όλοι τον Μάιο έχει 10 μέρη που δεν έχουν τα ελληνικά νησιά

Τι έχει να σου προσφέρει το νησί της Μαδέιρα

25 Fontes

Αυτή είναι η πιο δημοφιλής πεζοπορική διαδρομή στο νησί, με δύο όμορφους μεγάλους καταρράκτες, οι οποίοι συγκεντρώνουν τα νερά 25 διαφορετικών πηγών. Σχετικά εύκολη, δεν έχει μεγάλες αυξομειώσεις στο ύψος, γι’ αυτό την προτιμούν οι περισσότεροι. Αν θέλεις να την πραγματοποιήσεις, πήγαινε νωρίς το πρωί για να αποφύγεις να μοιραστείς αυτό το μέρος με εκατοντάδες άλλους που έχουν την ίδια ιδέα. Θα αποζημιωθείς με μια εκπληκτική διαδρομή μέσα στο δάσος, δροσιστική και αναζωογονητική. Ιδανική ώρα αναχώρησης στις 8:30 π.μ.

Santana

Τα παραδοσιακά σπίτια του Santana είναι κάτι που πρέπει να δείτε κατά την περιήγησή σας στην ανατολική Μαδέιρα. Είναι ένας κουκλίστικος οικισμός, δικαίως χαρακτηρίζεται το πιο όμορφο χωριό του νησιού. Τα σπίτια θυμίζουν κάτι από αρχιτεκτονική των Άλπεων, αν και είναι χτισμένα σε υψόμετρο 509 μέτρων. Μπορείς να μπεις και σε μερικά απ’ αυτά, όπως π.χ. στο τουριστικό γραφείο ή στο ανθοπωλείο του χωριού, ώστε να πάρεις και μια γεύση του πως είναι από μέσα. Πηγαίνοντας προς τα εκεί θα πάρεις μια εξαιρετική γεύση για το τις ομορφιές στο εσωτερικό του νησιού.

Pico to Pico

Άλλη γνωστή πεζοπορική διαδρομή στο νησί που συστήνεται μόνο αν είσαι αθλητικός τύπος και έχεις κάποια, μικρή έστω, εμπειρία στην πεζοπορία βουνού. Περπατάς ανάμεσα σε δύο εκπληκτικές κορυφές, την Pico do Arieiro και την Pico Ruivo. Δεν είναι εύκολο, αλλά μια εμπειρία που θα’ χεις να τη διηγείσαι. Το τοπίο αποζημιώνει και σε κάνει να ξεχνάς την κούραση. Το Pico Ruivo είναι το υψηλότερο σημείο της Μαδέρα, στα 1.862 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Από το pico to Arieiro απέχει 7 χιλιόμετρα. Με έντονη πεζοπορία θα πάρει περίπου 2,5 ώρες.

Δεν είναι AI: Το νησί της Ευρώπης που πάνε όλοι τον Μάιο έχει 10 μέρη που δεν έχουν τα ελληνικά νησιά

Monte Palace

Tο Monte Palace βρίσκεται ακριβώς στο Funchal, στα βόρεια της πρωτεύουσας του νησιού. Πρόκειται για έναν τεράστιο βοτανικό κήπο, έκτασης 7 τετραγωνικών χιλιομέτρων! Εκεί μπορείς να περιπλανηθείς για ώρες και να θαυμάσεις μερικά από τα πιο όμορφα φυτά του πλανήτη, που αντέχουν βέβαια σ’ αυτό το κλίμα και τη θερμοκρασία. Ο συγκεκριμένος Βαθμολογήθηκε στους 13 πιο όμορφους βοτανικούς κήπους στον κόσμο.

Cabo Girão

Το Cabo Girão είναι ο δεύτερος ψηλότερος θαλάσσιος βράχος στον κόσμο και ο ψηλότερος στην Ευρώπη. Τι καλύτερο μέρος για να περπατήσεις πάνω σε μια γυάλινη γέφυρα, ακριβώς 580 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας; Ακόμα κι αν δεν τα πας καλά με τα μεγάλα ύψη, η θέα από αυτό το πλεονέκτημα είναι εξαιρετική για να κοιτάξετε κατά μήκος της ακτής. Και είναι απόλυτα ασφαλές, αλλά και δωρεάν. Υπάρχει κι ένα καφέ σε μικρή απόσταση, αν θέλεις να πάρεις θάρρος από πριν.

Miradouro do Véu da Noiva

Μοναδικό θέαμα στο νησί. Ένας καταρράκτης που χύνεται απευθείας στον Ατλαντικό Ωκεανό. Κάτι τέτοιο μόνο στη Νορβηγία μπορείς να το δεις. Στο Miradouro do Véu da Noiva η θέα, επίσης, είναι μαγική. Αν κοιτάξεις προσεκτικά, θα δεις ότι υπάρχει ένας παλιός δρόμος που οδηγούσε ακριβώς μέσα από αυτόν τον καταρράκτη. Αλλά δεν υπάρχει πια, έχει καταστραφεί από μία κατολίσθηση.

Δεν είναι AI: Το νησί της Ευρώπης που πάνε όλοι τον Μάιο έχει 10 μέρη που δεν έχουν τα ελληνικά νησιά

Cascata dos Anjos

Η μετάφραση αυτής της τοποθεσίας είναι «καταρράκτης των αγγέλων». Δεν μπορούμε να βρούμε πιο ταιριαστή περιγραφή. Έχει δημιουργηθεί ένας δρόμος (ασφαλτοστρωμένος!) στον ρου ενός καταρράκτη, έτσι ώστε το αυτοκίνητο να περνάει μέσα από τα νερά, χωρίς βέβαια να παρασύρεται! Μοναδική εμπειρία στο νησί, στην παλιά εθνική οδό ER101, η οποία δεν χρησιμοποιείται πια για τις «κανονικές» μετακινήσεις, αλλά έχει μεταβληθεί σε πόλο έλξης τουριστών.

Garajau Nature Reserve

Το φυσικό καταφύγιο Garajau είναι μια μεγάλη, προστατευόμενη περιοχή της ακτής της Μαδέιρα, που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει την ερημοποίηση του βυθού. Βρίσκεται στα ανατολικά του Funchal και είναι ένα φανταστικό μέρος τόσο για καταδύσεις όσο και για κολύμβηση με αναπνευστήρα (ή μπουκάλες οξυγόνου για τους πιο έμπειρους). Μπορείς να δεις τόνους ειδών ψαριών και υδρόβιων άγριων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ακτίνων Manta του Ατλαντικού, και μεγάλων ψαριών όπως το Mero και άλλα παράκτια είδη.

Δεν είναι AI: Το νησί της Ευρώπης που πάνε όλοι τον Μάιο έχει 10 μέρη που δεν έχουν τα ελληνικά νησιά

Bolo do Caco

Μπορεί ένα σάντουιτς να σε χορτάσει περισσότερο από ένα ολοκληρωμένο γεύμα; Φυσικά, αν περιέχει μια ολόκληρη… μπριζόλα! Οι κάτοικοι στο νησί αγαπούν τα σάντουιτς, όπως σε όλη την Πορτογαλία. Φτιαγμένο με ψωμί Bolo do Caco, αυτό το σάντουιτς με μπριζόλα κοστίζει κάτι λιγότερο από 5 ευρώ. Μπορείς να τα βρείτε σε πολλά εστιατόρια στη Μαδέρα, αλλά το προσφέρουν και καταστήματα στο δρόμο, για να το απολαύσεις χαζεύοντας τη θέα.

Μουσείο CR7

Αν είσαι ποδοσφαιρόφιλος, προφανώς ξέρεις τι είναι το CR7. Το πιο διάσημο τέκνο της Μαδέιρα είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο, κατά πολλούς ο καλύτερος σύγχρονος ποδοσφαιριστής. Οι κάτοικοι της Μαδέιρα δεν έδωσαν το όνομά του μόνο στο αεροδρόμιό τους, αλλλά δημιούργησαν επίσης ένα αφιερωμένο μουσείο σε αυτόν που ονομάζεται Μουσείο CR7. Μπορείς να δεις διάφορα κειμήλια και φωτογραφίες, από την παιδική του ηλικία και τα πρώτα του βήματα στις ομάδες του νησιού μέχρι τις κορυφαίες στιγμές που έζησε και μας πρόσφερε στα γήπεδα.