Είναι όλες τους ξεχωριστές εμπειρίες: από ανασκαφή για απολιθωμένα δόντια καρχαρία μέχρι την εξερεύνηση μιας εκκλησίας που χτίστηκε από τους Ναΐτες Ιππότες… Πέντε μέρη όπου το παρελθόν του Λονδίνου γίνεται ολοζώντανο.

Το Λονδίνο είναι χτισμένο με ιστορία όσο και με τούβλα και κονίαμα. Μπάζα από τους βομβαρδισμούς του πολέμου καλύπτουν την στάχτη από τη Μεγάλη Πυρκαγιά η οποία καλύπτει καλύπτει ρωμαϊκά ερείπια.

Ωστόσο, η πόλη φοράει ελαφρά τη καρδία την ιστορία χιλιετιών της. Μπορεί να κοιτάζετε τον Πύργο του Λονδίνου και να σας διαφεύγει ένα κρυμμένο κομμάτι ρωμαϊκού τείχους που στέκεται εκεί κοντά.

Στην άκρη της Γέφυρας του Λονδίνου, οι τουρίστες περπατούν κάτω από ένα ψηλό καρφί από πέτρα, χωρίς να γνωρίζουν ότι μνημονεύει το σημείο όπου τοποθετούσαν επί αιώνες τα κεφάλια των προδοτών για να τα δουν όλοι.

Τα μουσεία του Λονδίνου κατέχουν ένα απόθεμα μεγάλου μέρους αυτής της ιστορίας, αλλά η εξέταση αντικειμένων πίσω από γυαλί καθιστά δύσκολη την πραγματική αίσθηση του παρελθόντος.

Αντ’ αυτού, γιατί να μην επισκεφθείτε τα μέρη όπου πραγματικά συνέβη η ιστορία; Στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ μπορείτε να περπατήσετε στις αίθουσες που χρησιμοποιούσαν μονάρχες και πρωθυπουργοί και να παρακολουθήσετε την Αλλαγή Φρουράς, η οποία πραγματοποιείται από το 1660.

Σε πολλούς από τους πιο διάσημους και ιστορικούς χώρους του Λονδίνου, μπορείτε κυριολεκτικά να διατρέξετε με τα δάχτυλά σας το παρελθόν.

Λονδίνο: Πέντε ξεχωριστές εμπειρίες

  1. Το καλύτερο για τους λάτρεις της βασιλικής ίντριγκας: Πύργος του Λονδίνου

Η οχυρωμένη καρδιά του Λονδίνου δεσπόζει πάνω από την πόλη από τις ημέρες του Γουλιέλμου του Κατακτητή και περπατώντας στον Πύργο του Λονδίνου περπατάτε στα χνάρια βασιλιάδων, βασιλισσών και των ανθρώπων που τους υπηρέτησαν.

Ο Ben Gazur είναι συγγραφέας ιστορίας, Λονδρέζος και παθιασμένος να αναζητά πάντα το κρυμμένο παρελθόν στον κόσμο γύρω του.

Ενώ τα κοσμήματα του Στέμματος είναι ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται το χώρο, αυτοί οι κρατικοί θησαυροί φυλάσσονται από τους Yeoman Warders, κοινώς Beefeaters, και φυλάσσονται με ασφάλεια πίσω από στρώματα γυαλιού.

Δεν μπορείτε να τα αγγίξετε, εκτός αν τυχαίνει να είστε ο βασιλιάς -όμως υπάρχουν άλλα μέρη που μπορείτε να ακουμπήσετε με τα χέρια σας την ιστορία.

Ο Πύργος είναι διάσημος για τις αξιοσημείωτες προσωπικότητες που εκτελέστηκαν για προδοσία κατά του Στέμματος -αρκετές από τις οποίες, όπως η Άννα Μπολέιν, λέγεται ότι εξακολουθούν να στοιχειώνουν το κάστρο ως φαντάσματα.

Ο Πύργος Beauchamp του 13ου αιώνα φιλοξενούσε αιχμαλώτους στα πέτρινα κελιά του για πολλές γενιές και όσοι φυλακίστηκαν εδώ άφησαν τα σημάδια τους στις πέτρες.

Έχοντας λίγο χρόνο στα «χέρια» τους, χάραξαν γκράφιτι αιώνων στους τοίχους πολλών θαλάμων και στα μπουντρούμια, από απλά ονόματα και κραυγές για ελευθερία, μέχρι σύνθετες εικόνες αστρολογικών διαγραμμάτων που είχαν σχεδιαστεί για να προβλέπουν τη μοίρα ενός κρατουμένου.

Ακουμπήστε το χέρι σας στους τοίχους και φανταστείτε πόση προσπάθεια θα απαιτούσε η δημιουργία αυτής της τέχνης και την απελπισία που ένιωθαν αυτοί οι κρατούμενοι.

Ιστοσελίδα: www.hrp.org.uk/tower-of-london/
Διεύθυνση: Λονδίνου, EC3N 4AB
Τηλέφωνο: +44 (0)33 3320 6000

White Tower  Λονδίνο
  1. Το καλύτερο για να αγγίξετε ολόκληρη την ιστορία του Λονδίνου: Queenhithe River Wall

Ο ποταμός Τάμεσης είναι η «φλέβα» που διασχίζει το Λονδίνο. Κάθε μέρα η παλίρροια μπαινοβγαίνει, και για χιλιετίες αυτό έδινε στους εμπόρους και τους ντόπιους πρόσβαση στον ευρύτερο κόσμο.

Ενώ ο Τάμεσης εξακολουθεί να είναι ένα ποτάμι που λειτουργεί, είναι επίσης μια κύρια πηγή της ιστορίας του Λονδίνου.

Όταν η παλίρροια αποσύρεται, η ακτή είναι γεμάτη με θραύσματα του παρελθόντος της πόλης -και μπορεί να εντοπίσετε ακόμη και ανθρώπους που ψάχνουν στις ακτές για αντικείμενα που απελευθερώνονται από τη λάσπη του ποταμού.

Το Queenhithe βρίσκεται νότια του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου και ήταν κάποτε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της πόλης. Κατασκευάστηκε από τον Άλφρεντ τον Μέγα, όταν ανακατασκεύασε το Λονδίνο τον 9ο αιώνα.

Κάποτε ήταν μια πολυσύχναστη αποβάθρα που χρησιμοποιούταν από Ρωμαίους και Σάξονες, αλλά σήμερα το Queenhithe μοιάζει με μια άδεια έκταση βοτσαλωτής ακτής.

Ωστόσο, σε έναν τοίχο που προστατεύει την περιοχή βρίσκεται το επικό ψηφιδωτό Queenhithe, ένα έργο Τέχνης μήκους 30 μέτρων που καταγράφει τη μακρά ιστορία του ποταμού, από την εισβολή του Καίσαρα το 55 π.Χ. έως την εγκατάσταση του ίδιου του ψηφιδωτού το 2014.

Σχεδιασμένο από την Tessa Hunkin, η οποία έχει δημιουργήσει έργα για τον Καθεδρικό Ναό του Westminster και το Southbank Mosaics, το υπέροχο έργο Τέχνης απεικονίζει σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν το Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης του Boudicca το 61 μ.Χ. και του Dick Whittington, του δημάρχου του Λονδίνου του 15ο αιώνα, αλλά και της διάσημης γάτας του που λέγεται ότι καθόρισε την τύχη του.

Μέσα στο ψηφιδωτό είναι τοποθετημένα μικρά κομμάτια κεραμικής που ανακαλύφθηκαν από λασποφάγους από τις ίδιες περιόδους που απεικονίζει το έργο Τέχνης.

Δείτε αν μπορείτε να βρείτε θραύσματα προϊστορικής κεραμικής, υπέροχα πορτοκαλί ρωμαϊκά σκεύη και ζωηρό πράσινο γάνωμα των Τυδώρ, καθώς παρακολουθείτε την πορεία του Τάμεση μέσα στο χρόνο.

Ιστοσελίδα: www.hmdb.org/m.asp?m=117878
Διεύθυνση: 1 Queenhithe, Λονδίνο, EC4V 3DX

Queenhithe River Wall Λονδίνο
Photographed By Michael Herrick, April 29, 2018
  1. Το καλύτερο για εκκολαπτόμενους παλαιοντολόγους: Abbey Wood Fossils

Η ιστορία του σημερινού Λονδίνου εκτείνεται εκατομμύρια χρόνια πριν από την ίδρυση της πόλης -και αυτό το αρχαίο παρελθόν μπορεί ακόμη να αναδυθεί σε ορισμένα σημεία.

Στο Lesnes Abbey Wood, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, μπορείτε να βρείτε ίχνη της θάλασσας που κάλυψε το Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία την εποχή του Ηώκαινου πριν από περίπου 55 εκατομμύρια χρόνια.

Η περιοχή στο Abbey Wood έχει ανακηρυχθεί ως Τόπος Ειδικού Επιστημονικού Ενδιαφέροντος λόγω της ποιότητας των απολιθωμάτων που βρίσκονται εδώ και υπάρχει μια μικρή περιοχή όπου επιτρέπεται στο κοινό να σκάψει για απολιθώματα.

Σε αυτό το περιφραγμένο τμήμα της αρχαίας άμμου, οι επισκέπτες μπορούν να αναζητήσουν προϊστορικά δόντια καρχαρία ή κομμάτια από κέλυφος χελώνας -και προσέξτε τα δόντια του καρχαρία να μην κόψουν το δέρμα σας!

Κατά την επίσκεψη υπάρχουν μερικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται. Το κυνήγι απολιθωμάτων επιτρέπεται μόνο εντός της καθορισμένης περιοχής.

Δεν επιτρέπεται να σκάψετε βαθύτερα από 2 πόδια και οι τρύπες που δημιουργείτε πρέπει να γεμίζουν όταν φεύγετε.

Τα ευρήματα που θα βρείτε είναι δικά σας και μπορείτε να τα κρατήσετε (και πολλά δόντια καρχαρία μπορούν να βρεθούν σε μία μόνο βόλτα).

Ωστόσο, αν ανακαλύψετε κάτι που μοιάζει πιο συναρπαστικό από ένα μικρό δόντι καρχαρία (όπως λείψανα αρχαίων χελωνών, κροκοδείλων και πτηνών), πρέπει να ειδοποιήσετε το τοπικό συμβούλιο για να τους επιτρέψετε να το εξετάσουν.

Ιστοσελίδα: https://www.lesnesabbeywoods.org/
Διεύθυνση: Lesnes Abbey Wood Fossil Park, New Road, Λονδίνο, SE2 0AX
Instagram: @lesnesabbeywoods

lesnesabbeywoods Λονδίνο
  1. Το καλύτερο για τους λάτρεις των συζητήσεων: Houses of Parliament

Το Κοινοβούλιο συνεδριάζει στο Παλάτι του Ουέστμινστερ από τον 11ο αιώνα -εδώ έρχονταν οι εκπρόσωποι της αριστοκρατίας, του λαού και της εκκλησίας για να ψηφίσουν τους νόμους όταν ο μονάρχης βρισκόταν στο Λονδίνο.

Και ενώ πολλοί άνθρωποι θα έχουν δει το Big Ben και τα Houses of Parliament μέσα από τα χοντρά σιδερένια κιγκλιδώματα που το περιβάλλουν, λίγοι γνωρίζουν ότι είναι σχετικά εύκολο να μπείτε στο εσωτερικό τους. Με μια απλή κράτηση μέσω διαδικτύου, μπορείτε να δείτε την καρδιά της κυβέρνησης της Βρετανίας.

Οι ξεναγήσεις ξεκινούν από το Westminster Hall, το παλαιότερο σωζόμενο τμήμα του παλατιού, όπου τεράστιες ξύλινες δοκοί από το 1393 στηρίζουν αυτό που κάποτε ήταν η μεγαλύτερη στέγη στη βόρεια Ευρώπη.

Για αιώνες, εδώ συγκεντρώνονταν οι Λόρδοι και τα μέλη του Κοινοβουλίου για να συζητήσουν τα πιο σημαντικά θέματα του κράτους.

Μια πυρκαγιά το 1834 κατέστρεψε μεγάλο μέρος του μεσαιωνικού παλατιού, αλλά το Westminster Hall σώθηκε. Όταν αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο καλούνται να μιλήσουν στο Κοινοβούλιο, εδώ εκφωνούσαν τις ομιλίες τους.

Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου παλατιού ανοικοδομήθηκε σύμφωνα με τα σχέδια των Charles Barry και Augustus Pugin, δύο από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες της εποχής.

Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στις πλούσια διακοσμημένες αίθουσες όπου έχουν πατήσει οι τιτάνες του Κοινοβουλίου, από τον Ντισραέλι μέχρι τον Τσόρτσιλ. Μπορείτε να σταθείτε δίπλα στα πράσινα δερμάτινα έδρανα στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου οι πρωθυπουργοί αντιμετωπίζουν τις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης.

Και στη Βουλή των Λόρδων μπορείτε να δείτε τον επίχρυσο θρόνο όπου κάθε χρόνο κάθεται ο μονάρχης για να συγκαλέσει το Κοινοβούλιο.

Μην παραλείψετε να δείτε το άγαλμα του Τσόρτσιλ που στέκεται έξω από το Κοινοβούλιο -έχει ένα ελαφρώς γυαλιστερό δάχτυλο, το οποίο γενιές και γενιές βουλευτών το χάιδευαν για τύχη πριν εκφωνήσουν μια μεγάλη ομιλία.

Συμβουλή: Οι ξεναγήσεις πρέπει να κλείνονται εκ των προτέρων. Η φωτογράφηση δεν επιτρέπεται σε πολλές τοποθεσίες εντός του Κοινοβουλίου.

Ιστοσελίδα: https://www.parliament.uk/
Διεύθυνση: Παλάτι του Ουεστμίνστερ, Λονδίνο, SW1A 0AA

Houses of Parliament Λονδίνο
  1. Το καλύτερο για την ιστορία των Ναϊτών: Temple Church

Οι Ναΐτες Ιππότες ήταν ένα χριστιανικό στρατιωτικό τάγμα που ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα για την προστασία των προσκυνητών που ταξίδευαν στους Αγίους Τόπους.

Σύντομα απέκτησαν επιρροή σε ολόκληρη την Ευρώπη, έγιναν πλούσιοι και ισχυροί και -για κάποιους- σκοτεινοί.

Η εκκλησία τους στο Λονδίνο, που ονομάζεται Temple Church, χτίστηκε τη δεκαετία του 1160 και ήταν η πρώτη στρογγυλή εκκλησία στη Βρετανία. Με πρότυπο την Εκκλησία του Τάφου στην Ιερουσαλήμ, ήταν σύμβολο των δεσμών τους με τους Αγίους Τόπους.

Συμβουλή: Η Temple Church εξακολουθεί να είναι χώρος λατρείας και μπορεί να ζητηθεί από τους επισκέπτες να είναι ήσυχοι όταν γίνονται λειτουργίες.

Στις 10 Μαΐου 1941, οι βόμβες που έπεσαν κατά τον βομβαρδισμό κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της εκκλησίας, αλλά έκτοτε έχει ανοικοδομηθεί στην αρχική της μορφή και τμήματα του αρχικού κτιρίου είναι ακόμη ορατά.

Βρίσκεται κοντά στον Τάμεση και θεωρείται μία από τις πιο όμορφες εκκλησίες της πόλης. Οι επισκέπτες μπορούν να ανέβουν τη στενή σκάλα προς τα ανώτερα επίπεδα που βλέπουν τα ομοιώματα των ιπποτών και να αναζητήσουν τα γκροτέσκα πρόσωπα που είναι σκαλισμένα στους τοίχους της εκκλησίας.

Ο ναός εξακολουθεί να είναι ένα λειτουργικό θρησκευτικό κτίριο παρά την ταραχώδη ιστορία του και οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθούν καθημερινά λειτουργίες που συνδέουν την εκκλησία με την ίδρυσή της πριν από περίπου 860 χρόνια.

Είναι ιδιαίτερα στοιχειωτικό να ακούτε το τραγούδι της χορωδίας να αντηχεί από τους θόλους της γοτθικής οροφής.

Ιστοσελίδα: www.templechurch.com/
Διεύθυνση: 1 Inner Temple Lane, Temple, Λονδίνο, EC4Y 1AF
Τηλ: +44 (0)20 7353 8559

Temple Church Λονδίνο