Ποιος είναι ο φτηνότερος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη; Η ερώτηση μοιάζει σύνθετη, αλλά η απάντηση είναι απλή: Το Αλγκάρβε, η περιοχή στο νότο της Πορτογαλίας. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει το  Post Office Holiday Money Report στην ετήσια έκθεσή του (την οποία αποκαλεί Barometer, βαρόμετρο δηλαδή) για το ημερήσιο κόστος.

Το βαρόμετρο έβαλε στο μικροσκόπιο 40 δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο και έλεγξε τις τιμές σε 8 διαφορετικά πράγματα: ένα φλυτζάνι καφέ φίλτρου, ένα μπουκάλι τοπική μπύρα (330 ml), ένα αναψυκτικό κόλα (330 ml), ένα ποτήρι κρασί, ένα μπουκάλι νερό 1,5 λίτρου, μία αντηλιακή κρέμα, ένα εντομοαπωθητικό σπρέι και ένα δείπνο τριών πιάτων για δύο άτομα. Δηλαδή όσα χρειάζεται κάποιος για να περάσει μια πλήρη ημέρα διακοπών. Σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές, όλα αυτά στην περιοχή του Αλγκάρβε μπορούν να αγοραστούν με 69,60 ευρώ.

Προορισμός στην Ευρώπη με καλές τιμές και ομορφιές

Αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα πρωτιά αποτελεί και μεγάλο κίνητρο για ένα ταξίδι στην περιοχή. Το Αλγκάρβε δεν είναι μόνο φθηνό, αλλά και πολύ όμορφο. Οι μικρές πόλεις που βρίσκονται διάσπαρτες στον πορτογαλικό νότο προσφέρουν πολλές και διαφορετικές εμπειρίες, ακόμα και για εμάς τους Έλληνες που έχουμε συνηθίσει σε όμορφα τοπία και εξαιρετικές παραλίες δίπλα μας.

Ποια είναι τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείς να κάνεις στο Αλγκάρβε;

Αυτός είναι ο φθηνότερος προορισμός στην Ευρώπη: Ιδανικός για αρχές καλοκαιριού, μοιάζει με νησί - Έχει το ωραιότερο μέρος της χώρας του

Το σπήλαιο Benagil

Το διάσημο σπήλαιο Benagil, γνωστό και ως Algar de Benagil, διαθέτει μια εκπληκτική τρύπα στην οροφή του, δημιουργώντας έναν φυσικό φεγγίτη που φωτίζει την αμμώδη παραλία μέσα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επισκεφθείτε τις σπηλιές, όπως λεωφορείο, αυτοκίνητο, δημόσια μέσα μεταφοράς ή μέσω μιας περιήγησης, όπως μια βόλτα με βάρκα ή εμπειρία καγιάκ.

Η ελιά 2.000 ετών

Αν αφήσεις για λίγο τις παραλίες και κάνεις ένα σύντομο ταξίδι στην ενδοχώρα, θα απολαύσεις κάτι μοναδικό: μεσημεριανό γεύμα και κρασί κάτω από μια ελιά 2.000 ετών στο κτήμα Morgado do Quintão. Αυτό το οικογενειακό κτήμα βρίσκεται μεταξύ Silves, Monchique και Lagoa και καλλιεργεί σταφύλια για περίπου 300 χρόνια. Το κτήμα προσφέρει γευσιγνωσία κρασιού και περιηγήσεις στον αμπελώνα.

Αλεξίπτωτο στο Portimao

Μια πτήση 20 λεπτών πάνω από την όμορφη ακτή. Μόλις φτάσεις σε ύψος 15.000 ποδιών, εσείς και ο εκπαιδευτής σας θα πηδήξετε έξω από το αεροπλάνο. Ελεύθερη πτώση για ένα λεπτό πριν προσγειωθείς με ασφάλεια στις απαλές αμμώδεις παραλίες του Portimao. Αυτή η περιπέτεια με αλεξίπτωτο είναι ένας μοναδικός τρόπος για να δεις το Αλγκάρβε από ψηλά.

Αυτός είναι ο φθηνότερος προορισμός στην Ευρώπη: Ιδανικός για αρχές καλοκαιριού, μοιάζει με νησί - Έχει το ωραιότερο μέρος της χώρας του

Percurso dos Sete Vales

Θεωρείται μία από τις πιο ολοκληρωμένες εμπειρίες πεζοπορίας σε όλη την Ευρώπη. Είναι μια γραφική διαδρομή που εκτείνεται από την Praia da Marinha στα ανατολικά ως την Praia de Vale Centeanes στη δυτική ακτή. Είναι περίπου 11 χιλιόμετρα, η οποία θα σου πάρει περίπου 6 ώρες για να την ολοκληρώσεις. Με μέτριο επίπεδο φυσικής κατάστασης συμμετέχεις άνετα. Η είσοδος του μονοπατιού απέχει 5-10 λεπτά με το αυτοκίνητο ή με ταξί από την πόλη Carvoeiro. Μπορείς εύκολα να κάνεις πεζοπορία μόνος, αλλά και με οργανωμένες εκδρομές.

Αναρρίχηση στο Lagos

Αν αναζητάς μια περιπέτεια με αδρεναλίνη, αυτή είναι ό,τι πρέπει. Θα ταξιδέψεις σε μια παραλία που βρίσκεται πάνω σε πανύψηλα βραχώδη βράχια. Θα σκαρφαλώσεις σε οδοντωτούς βράχους, θα πηδήξεις από γκρεμούς, θα κολυμπήσεις στην καταγάλανη θάλασσα, θα εξερευνήσεις κρυμμένες σπηλιές και θα ανακαλύψεις απομονωμένες παραλίες σε λίγες ώρες γεμάτες δράση.

Castro Marim

Είναι μια γραφική ιστορική πόλη-κάστρο στη νοτιοανατολική γωνία του Αλγκάρβε, ακριβώς δίπλα στα ισπανικά σύνορα. Στο τοπίο κυριαρχούν λιμνούλες με αλάτι, μεσαιωνικό κάστρο του 13ου αιώνα και φρούριο του 17ου αιώνα. Η παραγωγή αλατιού ξεκίνησε πριν από 5.000 χρόνια. Και σήμερα, αυτές οι αλυκές είναι γνωστές για το ότι έχουν μερικούς από τους πιο παρθένους κρυστάλλους αλατιού στον κόσμο.

προορισμός στην Ευρώπη

Θαλασσινά στο Olhão

Το Cataplana Algarvia είναι ένα χαρακτηριστικό στιφάδο θαλασσινών από το Αλγκάρβε μαγειρεμένο σε ένα χαρακτηριστικό τηγάνι σε σχήμα αχιβάδας, με μείγμα θαλασσινών, λαχανικών και μπαχαρικών σιγοβρασμένα. Αυτό είναι ένα μέρος όπου η παράδοση συναντά τη θάλασσα, καθιστώντας το έναν παράδεισο για τους λάτρεις των θαλασσινών. Ό,τι πιάνουν στα δίχτυα και στα αγκίστρια τους οι ψαράδες την ημέρα μπαίνει στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα το βράδι.

Βόλτα με τα δελφίνια

Οι κρουαζιέρες «Seafari» ξεκινούν από το Lagos, το Alvor ή το Portimão. Προσφέρουν τη σπάνια ευκαιρία να παρατηρήσεις άγρια δελφίνια στον απέραντο Ατλαντικό. Η ακτογραμμή του Αλγκάρβε είναι ένας κόμβος για την αφθονία της θαλάσσιας ζωής, συμπεριλαμβανομένου κυρίως ενός ακμάζοντος πληθυσμού δελφινιών.

Praia Da Coelha

Η συγκεκριμένη ονομασία σημαίνει «παραλία των κουνελιών». Πρόκειται μια μικρή αλλά εντυπωσιακή παραλία που βρίσκεται στη νότια ακτή του Αλγκάρβε, 5 χιλιόμετρα δυτικά της Albufeira. Περιτριγυρισμένος από εντυπωσιακούς βράχους και πλούσια βλάστηση, αυτός ο απομονωμένος όρμος είναι ένας παράδεισος αν αναζητάς ένα ήσυχο καταφύγιο. Υπάρχει κι ένα κοντινό μονοπάτι κατά μήκος των βράχων που προσφέρει εκπληκτική θέα στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Jeep Safari

Ένα περιπετειώδες σαφάρι με 4Χ4 αυτοκίνητα είναι εξαιρετική εμπειρία. Η διαδρομή σε φέρνει μέσα από παρθένες τοποθεσίες και ασβεστωμένα χωριουδάκια. Στη μέση του δρόμου έχει μια επίσκεψη σε ένα τοπικό αποστακτήριο, όπου μπορείς να δοκιμάσεις το medronho, ένα ισχυρό τοπικό ζυμαρικό και να παρακολουθήσεις παραδοσιακές πρακτικές παρασκευής μελιού.

Cabo De São Vicente

Αυτό το ακρωτήριο βρίσκεται στο δυτικό Αλγκάρβε. Το Cabo de São Vicente θεωρούνταν κάποτε η άκρη του κόσμου. Είναι το ακραίο νοτιοδυτικό άκρο της Πορτογαλίας και ολόκληρης της Ευρώπης. Αυτό το ιστορικό ορόσημο είναι βουτηγμένο σε ιστορίες για ναυτικές περιπέτειες και αρχαίους θαλάσσιους θρύλους, και χρησίμευσε ως ιερό έδαφος από την εποχή των Ρωμαίων ακόμα. Προσφέρει εκπληκτική θέα στον απέραντο Ατλαντικό Ωκεανό. Εκεί βρίσκεται ένας επιβλητικός φάρος, έναν από τους πιο ισχυρούς στην Ευρώπη, ο οποίος συνεχίζει να καθοδηγεί τα πλοία που πλέουν στα απαίσια παράκτια ύδατα.

Santa Luiza

Αυτό το θέρετρο θεωρείται η πανευρωπαϊκή «πρωτεύουσα του χταποδιού»! Μπορεί μερικές τοποθεσίες στην Ελλάδα να διαφωνούν, αλλά τι να κάνεις… Οι ντόπιοι ψαράδες έχουν αναπτύξει μοναδικές τεχνικές για την αλίευση χταποδιών που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Το χωριό είναι γνωστό για τα άφθονα αλιεύματα χταποδιού και τα εξαιρετικά πιάτα που δημιουργούν οι ντόπιοι σεφ από αυτό το θαλάσσιο πλάσμα.

Τα ρωμαϊκά ερείπια Milreu

Οι Ρωμαίοι άφησαν πίσω τους αρκετά αξιόλογα ερείπια στο Αλγκάρβε. Μια τοποθεσία είναι τα ρωμαϊκά ερείπια Milreu (Ruínas Romanas de Milreu) κοντά στο Estoi, που διαθέτει καλοδιατηρημένα ερείπια μιας ρωμαϊκής βίλας με περίπλοκα ψηφιδωτά, λουτρά και έναν ναό. Μια άλλη σημαντική ρωμαϊκή τοποθεσία είναι το Cerro da Vila στη Vilamoura, όπου παρουσιάζονται ερείπια ενός ρωμαϊκού ψαροχώριου, συμπεριλαμβανομένου ενός συγκροτήματος λουτρών και ενός μουσείου.