Η Πορτογαλία φημίζεται για την ακτογραμμή του Ατλαντικού, τους δρόμους με στροφές, τις βαθιές πράσινες κοιλάδες και τις πανέμορφές πόλεις. Ωστόσο, το πιο γοητευτικά μέρη είναι τα όμορφα χωριά που κάνουν την Πορτογαλία τόσο αξιαγάπητη.

Επιλέξτε ανάμεσα σε αυθεντικά ψαροχώρια, πόλεις με μεσαιωνικά τείχη ή παραμυθένια παλάτια. Αυτές οι πόλεις θα σας δώσουν την περιπέτεια, τη χαλάρωση, την ιστορία και το ρομαντισμό που χρειάζεστε στο ταξίδι σας στην Πορτογαλία.

Τα 8 πιο όμορφα χωριά στην Πορτογαλία που θα θέλεις να τα επισκεφτείς τώρα

Απολαύστε μικρά πανέμορφα χωριά στην Πορτογαλία πέρα από τα συνηθισμένα

1. Μονσάντο

Το Μονσάντο χαρακτηρίστηκε το 1938 ως «ένα από τα πιο πορτογαλικά χωριά στην Πορτογαλία», παρά το γεγονός πως, εξαιτίας της μορφολογίας του, μόνο συνηθισμένο και τυπικό δεν είναι.

Το Μονσάντο στην ανατολική Πορτογαλία είναι ένα από εκείνα τα χωριά που λένε μοναδικά. Πρώτον, βρίσκεται σε υψόμετρο 758 μέτρων και, δεύτερον, οι κάτοικοί του «επέλεξαν» να έχουν ως σκεπές πελώριους ογκόλιθους από γρανίτη, βάρους 200 τόνων.

Οι κάτοικοι που έχτισαν το χωριό τους τον Μεσαίωνα θεώρησαν πολύ πιο εύκολο και βολικό να εναρμονιστούν με το άγριο και συνάμα μοναδικό τοπίο που συνέθεταν οι τεράστιοι βράχοι, παρά να κάνουν την οποιαδήποτε προσπάθεια να τους μετακινήσουν.

Έτσι, οι γιγαντιαίοι ογκόλιθοι, βάρους 200 τόνων ο καθένας, έγιναν είτε σκεπές, είτε τοίχοι, είτε ακόμα και πατώματα των σπιτιών αυτών των Πορτογάλων.

Πώς να φτάσετε στο Μονσάντο

Μπορείτε να φτάσετε στο χωριό κάνοντας μια ημερήσια εκδρομή από τη Λισαβόνα. Ωστόσο, υπάρχει μόνο ένα τρένο την ημέρα. Εξαιτίας αυτού, σας συνιστούμε να διανυκτερεύσετε εκεί. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να απολαύσετε τη βραδινή ατμόσφαιρα και να κάνετε κράτηση για διαμονή σε ένα από τα πέτρινα σπίτια.

2. Φεραγκούδο

Το Φεραγκούντο είναι ένα από τα πιο χαριτωμένα πορτογαλικά χωριά στο νομό Αλγκάρβε. Πρόκειται για ένα ψαροχώρι με λιθόστρωτα δρομάκια.

Απολαύστε πεζοπορίες στα ερείπια των βράχων, εκδρομές με βάρκα στις διάσημες σπηλιές Μπενεγκίλ και ταξιδέψτε με το πλοίο στην αρχαία πόλη Σίλβες.

Πώς να φτάσετε στο Φεραγκούδο

Το Φεραγκούδο βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία του νομού Αλγκάρβε, ακριβώς στη μέση του Φάρο και του Λάγος.

Υπάρχουν πολλά υπέροχα σημεία κατασκήνωσης εάν κάνετε ένα οδικό ταξίδι με τροχόσπιτο μέσω της Πορτογαλίας.

3. Όβιδο

Το Όβιδο θεωρούνταν πάντα ως μία από τα πιο όμορφα χωριά της Πορτογαλίας. Στην πραγματικότητα, το 1210, ο βασιλιάς της Πορτογαλίας δώρισε την πόλη ως δώρο στη σύζυγό του, με αποτέλεσμα να έχει το παρατσούκλι «η πόλη των βασιλισσών».

Το Όβιδο έχει τεράστια τείχη λόγο του κάστρου του, εκπληκτικές εκκλησίες και σπίτια καλυμμένα με λουλούδια. Μπορείτε να ανεβείτε στα τείχη του κάστρου ύψους 13 μέτρων και να περπατήσετε ολόκληρο το μήκος τους 1,6 χιλιομέτρων!

Πώς να φτάσετε στο Όβιδο

Αυτό είναι το τέλειο πορτογαλικό χωριό για να πάτε σε μια ημερήσια εκδρομή από τη Λισαβόνα, καθώς απέχει μόλις 1,5 ώρα με το αυτοκίνητο. Η οδήγηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος, ειδικά αν έχετε τροχόσπιτο, για να δείτε πολλές άλλες εκπληκτικές τοποθεσίες κοντά.

4. Καρβοέιρο

Τα κρυστάλλινα νερά, οι κίτρινοι ασβεστολιθικοί βράχοι και οι λευκές εξοχικές κατοικίες είναι αυτά που κάνουν το Καρβοέιρο μια τόσο δημοφιλή επιλογή από χωριά στην Πορτογαλία. Είναι ένα μέρος για χαλάρωση, με ατελείωτους όμορφους όρμους, σημεία για κολύμβηση με αναπνευστήρα και μέρη για κωπηλασία. Βρίσκεται ακριβώς δυτικά των σπηλαίων Μπεναγκίλ, έτσι πολλές εκδρομές με καγιάκ προσφέρονται κατά μήκος της ακτογραμμής.

Πώς να φτάσετε στο Καρβοέιρο

Το Καρβοέιρο είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να εξερευνήσετε το υπόλοιπο Αλγκάρβε. Απέχει μόλις 1 ώρα οδικώς από το Φάρο. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο από το Φάρο προς το Λάγος και να αλλάξετε εκεί για να πάτε στο Καρβοέιρο.

5. Αζενά ντο Μαρ

Ένα άλλο όμορφο χωριό στην Πορτογαλία, σε απόσταση αναπνοής από τη Λισαβόνα, είναι το χωριό Αζενά ντο Μαρ. Το χωριό έχει πανέμορφα σπίτια χτισμένα πάνω στα βράχια με θέα τον Ατλαντικό Ωκεανό. Πρόκειται για ένα χωριό-μινιατούρα στο οποίο μπορείς να απολαύσεις την τοπική κουζίνα και να κάνεις πεζοπορία κατά μήκος της βραχώδους παραλίας.

Πώς να φτάσετε στο Αζενά ντο Μαρ

Αυτό το όμορφο παραθαλάσσιο χωριό βρίσκεται ανάμεσα στη Λισαβόνα και τη Σίντρα. Είναι μόλις 30 λεπτά με το λεωφορείο από την Σίντρα.

6.Κασκαΐς

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Κασκαΐς είναι ένα από τα αγαπημένα χωριά των ντόπιων της Λισαβόνας για επίσκεψη. Έχει όλα όσα θα θέλατε για ένα χαλαρωτικό Σαββατοκύριακο: γραφική γοητεία ψαράδικου χωριού, ήσυχα παστέλ χρωματιστά δρομάκια και τέλειες παραλίες.

Πώς να φτάσετε στο Κασκαΐς

Το Κασκαΐς απέχει μόλις 30 λεπτά με το αυτοκίνητο ή το τρένο από τη Λισαβόνα.

7. Αβέιρο

Το Αβέιρο συχνά συγκρίνεται με τη Βενετία και θεωρείται ως ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Πορτογαλίας. Το χωριό βρίσκεται σε μια λιμνοθάλασσα στα βόρεια της Πορτογαλίας, κοντά στο Πόρτο.

Το παραθαλάσσιο σκηνικό του, τα στενά κανάλια, οι γέφυρες και τα πολύχρωμα σκάφη σε στιλ γόνδολας του έχουν δώσει ακόμη και το παρατσούκλι «Βενετία της Πορτογαλίας». Ωστόσο, παραδοσιακά αυτά τα σκάφη δεν χρησιμοποιούνταν ως τρόπος μετακίνησης.

Πώς να φτάσετε στο Αβέιρο

Τα τρένα αναχωρούν τακτικά από το Πόρτο και διαρκούν λίγο περισσότερο από μία ώρα.

8. Σίντρα

Η Σίντρα είναι ένα πραγματικό παραμύθι, με τους καταπράσινους λόφους και τα δάση γεμάτα πολύχρωμα κάστρα και παλάτια. Είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Πορτογαλίας και επάξια έχει κερδίσει το καθεστώς της UNESCO.

Πώς να φτάσετε στο Σίντρα

Η επίσκεψη στη Σίντρα είναι εύκολη από τη Λισαβόνα. Τα τρένα αναχωρούν κάθε 20 λεπτά και χρειάζονται μόνο 40 λεπτά για να φτάσουν στην πόλη της Σίντρα.

Πηγή: Saltinourhair