Μια αστραφτερή έκταση του Ινδικού Ωκεανού λάμπει μπλε στο σκοτάδι σαν τα αστέρια να βυθίστηκαν κάτω από το νερό αφού έπεσαν από τον ουρανό. Κατά μήκος της ακτογραμμής, περισσότερες μικροσκοπικές κουκκίδες σαν αστέρια παρασύρονται από τα κύματα και πέφτουν στην παραλία, φωτίζοντας την υγρή άμμο σαν μια αντανάκλαση του νυχτερινού ουρανού. Χάνονται στη σκιά σε λίγες μόνο στιγμές.

Αυτό το απίστευτο θέαμα, κοινώς γνωστό ως «Θάλασσα των Αστέρων», είναι ένα από τα αξιοθέατα με την υψηλότερη βαθμολογία στις Μαλδίβες. Οι εκπληκτικές εικόνες του πολλαπλασιάζονται στο διαδίκτυο, εμπνέοντας τους περιπετειώδεις ταξιδιώτες να το αναζητήσουν. Αλλά λίγοι άνθρωποι μπορούν να συμφωνήσουν για το πού ακριβώς μπορείτε να βρείτε τη Θάλασσα των Αστέρων των Μαλδίβων. Αυτό συμβαίνει επειδή η Θάλασσα των Αστέρων δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.

Πώς μια πλασματική παραλία έγινε το κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο των Μαλδίβων

Η διάσημη παραλία των Μαλβίδων

Για να διευκρινίσουμε, η μυστηριώδης Θάλασσα των Αστεριών των Μαλδίβων δεν υπάρχει ως γεωγραφική τοποθεσία. Ο απλός λόγος για αυτό είναι ότι αυτά τα μαγικά φώτα είναι βιοφωταύγεια πλαγκτόν που αναπηδούν γύρω από τον ωκεανό.

«Όταν οι άνθρωποι λένε ότι θέλουν να δουν τη Θάλασσα των Αστέρων στις Μαλδίβες, στην πραγματικότητα ζητούν να δουν μια χημική αντίδραση – είναι ένα βιοφωταύγειας πλαγκτόν», είπε η θαλάσσια βιολόγος και παρουσιάστρια άγριας ζωής Lauren Arthur, η οποία εργάστηκε στις Μαλδίβες για οκτώ χρόνια και πρόσφατα επέστρεψε στην κινηματογραφική θαλάσσια ζωή.

Πώς μια πλασματική παραλία έγινε το κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο των Μαλδίβων

Εξήγησε ότι η βιοφωταύγεια είναι μια χημική αντίδραση κατά την οποία παράγεται φως, ενώ το πλαγκτόν είναι ένας συλλογικός όρος για μικροσκοπικούς οργανισμούς που δεν μπορούν να ελέγξουν τις κινήσεις τους και απλώς επιπλέουν σε ρεύματα. «Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο μέρος για να βρείτε βιοφωταύγεια πλαγκτόν. Μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε στις Μαλδίβες ή ακόμα και οπουδήποτε στον κόσμο όπου παίρνετε πλαγκτόν, ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Αυτό σημαίνει ότι, ενώ η περίφημη Θάλασσα των Αστέρων των Μαλδίβων δεν υπάρχει, θα μπορούσατε να δείτε κάτι που μοιάζει με θάλασσα αστεριών – αν και το να το παρακολουθήσετε θα είναι σε μεγάλο βαθμό τύχη.

Πώς μια πλασματική παραλία έγινε το κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο των Μαλδίβων

Πότε μπορεί ένας επισκέπτης να θαυμάσει το θέαμα

Ένας ταξιδιώτης που επισκέπτεται τις Μαλδίβες μπορεί να κάνει οτιδήποτε για να αυξήσει τις πιθανότητές του να δει μια θάλασσα από αστέρια στις Μαλδίβες. Συνιστάται η επίσκεψη κατά τη διάρκεια του νοτιοδυτικού μουσώνα (που ξεκινά τον Απρίλιο και διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο), όταν τα ρεύματα οδηγούν το πλαγκτόν από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά της χώρας και βρίσκονται οι μεγαλύτερες ποσότητες πλαγκτού. Υπάρχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να το δείτε κάτω από το νερό παρά στην ξηρά».

Κανένας βιολόγος δεν μπορεί να προσφέρει μια εξήγηση για το γιατί δύο νησιά των Μαλδίβων με παρόμοια ηχητικά ονόματα έχουν γίνει διάσημα ως το μέρος για να δεις τη «Θάλασσα των Αστέρων».

Ωστόσο, αν είστε ένας από τους 320.000 ανθρώπους που αναζητούν το μήνα σε όλο τον κόσμο στο Google για το “Sea of ​​Stars”, πιθανότατα έχετε βρει αμέτρητες πηγές που σας προτρέπουν να πάτε στο Vaadhoo ή στο Vadoo. Το Vaadhoo είναι ένα κατοικημένο νησί στην Ατόλη Raa με πληθυσμό 626 κατοίκους, ενώ το Adaaran Prestige Vadoo είναι ένα ιδιωτικό νησί θέρετρο, περίπου 120 μίλια μακριά στη Νότια Ατόλη του Μαλέ.

Πώς μια πλασματική παραλία έγινε το κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο των Μαλδίβων

Ο τουρισμός

Όλος ο ντόρος στο διαδίκτυο γύρω από το Vaadhoo συνέβαλε στη δημιουργία μιας περιφερειακής τουριστικής βιομηχανίας και πριν από τέσσερις μήνες, ο Ismael Naseer, άνοιξε τον πρώτο ξενώνα του Vaadhoo, το Vaadhoo View Inn. Ο Naseer είπε ότι παρόλο που το βιοφωταύγεια πλαγκτόν μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στις Μαλδίβες, οι viral φωτογραφίες του Vaadhoo έχουν προσελκύσει πολλούς ταξιδιώτες στην περιοχή για να το αναζητήσουν. Προηγουμένως μπορούσαν να μείνουν μόνο σε κοντινά ιδιωτικά νησιά και να πάνε με βάρκα, αλλά ο Naseer αποφάσισε να αναπτύξει τον τουρισμό βάσης στο Vaadhoo για να ωφελήσει άμεσα την κοινότητα.

«Σκέφτηκα ότι θα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να ανοίξω το Vaadhoo σε όλο τον κόσμο», είπε ο Naseer. «Παρόλο που έχουμε καταπληκτικούς φυσικούς πόρους όπως βιοφωταύγεια πλαγκτόν, καταδυτικές τρύπες, κανείς δεν θα είχε την ευκαιρία να μείνει εδώ αν δεν του ανοίγαμε τις πόρτες. Δεν μπορούμε ποτέ να το εγγυηθούμε, αλλά θα έλεγα ότι το 90% του έτους είναι δυνατό να δούμε τουλάχιστον λίγη ποσότητα βιοφωταυγούς πλαγκτόν εδώ».

Πώς μια πλασματική παραλία έγινε το κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο των Μαλδίβων

Και ενώ το Vaadhoo σίγουρα δεν είναι το μόνο νησί όπου οι ταξιδιώτες μπορεί να έχουν την τύχη να δουν βιοφωταύγεια πλαγκτόν, τα χρήματα που προέρχονται από τους τουρίστες που το αναζητούν πηγαίνουν απευθείας σε τοπικές ανεξάρτητες υπηρεσίες, όπως παντοπωλεία και καφετέριες.

Αυτός ο τύπος τουρισμού επιτρέπεται μόνο στις Μαλδίβες από το 2009, όταν νομιμοποιήθηκαν οι ξενώνες σε νησιωτικές κοινότητες. Προηγουμένως, οι ταξιδιώτες μπορούσαν να μείνουν μόνο σε ιδιωτικά νησιά θέρετρων που διοικούνται από επωνυμίες ξενοδοχείων και ήταν εντελώς διαχωρισμένοι από τους ντόπιους.

Όπως το Vaadhoo, πολλά από τα 188 κατοικημένα νησιά των Μαλδίβων είναι μικρά και έχουν ελάχιστη φωτορύπανση στις παραλίες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι Μαλδίβοι συνήθως δεν χτίζουν πάνω στην ακτή, σε αντίθεση με τα περισσότερα θέρετρα νησιά που καλύπτουν την όρεξη των ξένων για παραθαλάσσιες βίλες και εστιατόρια πάνω από το νερό που ρίχνουν τεχνητό φως στην ακτογραμμή.

Το σκοτάδι στις παραλίες των νησιωτικών χωριών μπορεί να διευκολύνει τον εντοπισμό βιοφωταύγειας πλαγκτόν, αν είναι εκεί. Και τα λιγότερο κατοικημένα νησιά γύρω από τις Μαλδίβες, όπως το Fulidhoo στην Ατόλη Vaavu, ή το Dhangethi και το Dhigurah στη νότια Ατόλη Ari, θα έχουν τις πιο σκοτεινές παραλίες. Το Dhigurah έχει μια έκταση δύο μιλίων που δεν έχει αναπτυχθεί εντελώς.

Πώς μια πλασματική παραλία έγινε το κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο των Μαλδίβων

Η Arthur συνoψίζει τέλεια το μοναδικό θέαμα: «Είναι σαν μικρά διαμάντια κάτω από το νερό, και είναι ό,τι πιο όμορφο θα δεις ποτέ».

Πηγή: BBC.COM

*Photo Ctredits: Shutterstock