Οι εξωτικοί τουριστικοί προορισμοί προσφέρουν ιδιαίτερες εμπειρίες και αναμνήσεις σε όσους τολμάνε. Κανένα ευρωπαϊκό ταξίδι δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα εξωτικό ταξίδι στην ανατολική Αφρική. Οι εικόνες που προσφέρει η περιοχή είναι τελείως διαφορετικές, μαγευτικές στο μάτι και την εμπειρία του μέσου Ευρωπαίου.

Για πολλά χρόνια η Κένυα είχε σχεδόν το μονοπώλιο στην περιοχή, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει χάσει τα πρωτεία από την γειτονική της Τανζανία. Εκεί κατευθύνονται, πλέον, και οι περισσότεροι Έλληνες τουρίστες που αναζητούν κάτι μοναδικό, κάτι που μόνο η Αφρική μπορεί να προσφέρει, αλλά παράλληλα και μια τέτοια εναλλαγή τοπίων και εμπειριών που τους γεμίζει. Η Τανζανία, ως κράτος ηπειρωτικό και νησιώτικο, προσφέρει πάρα πολλά και διαφορετικά πράγματα.

Ταξίδι στην Τανζανία: Τι να κάνεις

Τι μπορείς να κάνεις στην Τανζανία; Ακόμα κι αν αναφέρουμε μόνο τα… στανταράκια, αυτά που δεν γίνεται να μην κάνεις και να μην δεις όταν την επισκεφθείς, είναι αρκετά για να σου γεμίσουν ένα ταξίδι από μία ως και δύο εβδομάδες.

No1 ταξίδι εκτός Ευρώπης: Γιατί οι Έλληνες επισκέπτονται πρώτη φορά την Αφρική επιλέγοντας αυτή τη χώρα - Θα σε μαγέψουν οι παραλίες

Kilimanjaro

Αφρική σημαίνει ζέστη, υγρασία, ζούγκλα, έτσι δεν είναι; Τανζανία, όμως, σημαίνει ΚΑΙ Κιλιμάντζαρο. Το ψηλότερο βουνό της Αφρικής, με ύψος διπλάσιο (!) από τον δικό μας Όλυμπο (5.895 μ.). Το να ανεβείς στην οροφή της ηπείρου στην κορυφή Ουχούρου και να κοιτάξεις το τοπίο, τον παγετώνα Φουρτβέγκλερ και το ανάγλυφο της ηπείρου που εκτείνεται ως εκεί που φτάνει το μάτι, είναι ένα θέαμα που προκαλεί δέος. Η αναρρίχηση στη διαδρομή Ματσάμε σου δίνει μια επιπλέον ημέρα για να εγκλιματιστείτε στο υψόμετρο και θεωρείται η πιο γραφική διαδρομή. Θα έχεις μια εξαιρετική ευκαιρία στο ταξίδι σου να φτάσεις στην κορυφή μιας από τις πιο διάσημες αναρριχήσεις στη γη.

Serengeti

Ακόμα κι αν δεν έχεις επισκεφθεί την Τανζανία, αυτό το όνομα το’ χεις ακούσει. Το εθνικό πάρκο Σερενγκέτι είναι ο Νο1 προορισμός άγριας ζωής της Αφρικής. Κάθε χρόνο πάνω από ένα εκατομμύριο αγριολούλουδα φυτρώνουν στις μεγάλες πεδιάδες της, μαζί με χιλιάδες άλλα φυτοφάγα ζώα της Αφρικής, κατά τη διάρκεια της εποχής που ονομάζεται Μεγάλη Μετανάστευση. Γαζέλες, ιμπάλα, ζέβρες, λιοντάρια, ελέφαντες, λεοπαρδάλεις και ό,τι άλλο βάζει ο νους σας. Όχι σε κάποιο κλουβί, αλλά στο φυσικό τους περιβάλλον. Το Σερενγκέτι είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Zanzibar

Μέρος του κράτους της Τανζανίας είναι και κάποια νησιά, με κυριότερο και πιο ιστορικό απ’ αυτά τη Ζανζιβάρη. Μην πας ταξίδι στην Τανζανία χωρίς να περάσεις από εκεί. Αυτό το όμορφο νησί βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό και περιβάλλεται από γαλαζοπράσινα νερά και παραλίες που περιμένουν να σε καλοδεχτούν. Είναι πανέμορφο και πάνω και κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Θεωρούμενοι ότι έχουν τις καλύτερες καταδύσεις σε ολόκληρη την ανατολική ακτή της Αφρικής, το προτιμούν και οι λάτρεις του είδους. Μπορείς και χωρίς εξοπλισμό, ακόμη και μ’ έναν απλό αναπνευστήρα, να κολυμπήσεις μόλις 800 μέτρα από την ακτή στον ύφαλο Kendwa. Στην γραφική πρωτεύουσα υπάρχει και το σπίτι του εμβληματικού Φρέντι Μέρκιουρι των Queen, ο οποίος είχε γεννηθεί εκεί.

Gombe Stream

Ένα ακόμα εθνικό πάρκο, το οποίο Βρίσκεται στη βόρεια όχθη της λίμνης Τανγκανίκα. Το Γκόμπε Στριμ είναι μια προστατευόμενη περιοχή που έγινε διάσημη από διάφορα ντοκιμαντέρ, τα οποία γυρίστηκαν εκεί. Θα ήταν καλύτερο για να απολαύσεις ακόμα περισσότερο το ταξίδι να προσλάβεις έναν οδηγό για να σε μεταφέρει σε πεζοπορία και να δείτε τους διάσημους χιμπατζήδες της περιοχής. Είναι ό,τι πιο κοντινό στο ανθρώπινο είδος. Εκτός από τους χιμπατζήδες θα δεις και μπαμπουίνους, χαρακτηριστικούς πιθήκους με κόκκινη ουρά και με άλλους με μπλε τρίχωμα!

The Rift Valley

Η Κοιλάδα του Μεγάλου Ρήγματος, όπως λέγεται στα ελληνικά, είναι πράγματι τεράστια: Εκτείνεται από τον Λίβανο σε όλη τη διαδρομή μέσω της Αφρικής μέσω της Τανζανίας μέχρι που καταλήγει στη Μοζαμβίκη. Είναι μια πανέμορφη τεράστια τοποθεσία στην Τανζανία που στεγάζει πολλά εθνικά πάρκα, από το Νγκορονγκόρο ως το Σερενγκέτι. Παρατήρησε τις πτυχώσεις του εδάφους, το οποίο απομακρύνεται μερικά εκατοστά κάθε χρόνο, σα να ξεκολλάει αυτό το μέρος της Αφρικής από την υπόλοιπη ήπειρο.

No1 ταξίδι εκτός Ευρώπης: Γιατί οι Έλληνες επισκέπτονται πρώτη φορά την Αφρική επιλέγοντας αυτή τη χώρα - Θα σε μαγέψουν οι παραλίες

Oldupai

Άλλο ένα εντυπωσιακό θέαμα, το φαράγγι Ολντουπάι. Εκεί είναι τοποθετημένο το λίκνο της ανθρωπότητας, το σημείο που ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά στα δύο του πόδια. Το 1970 δύο επιστήμονες, η Μέρι και η Λουίζ Λίκι, ανακάλυψαν την ύπαρξη του πρώτου ανθρώπινου είδους που χρονολογείται πριν από 3 εκ. χρόνια. Αυτό το σημαντικό εύρημα επιβεβαίωσε το γεγονός ότι οι άνθρωποι εξελίχθηκαν στην Αφρική.

Ballon Safari

Αν θέλεις να δεις πολλά με τη μία, και από ψηλά μάλιστα, χωρίς να ταλαιπωρηθείς με πεζοπορία ή για ώρες μέσα σ’ ένα τζιπ, υπάρχει και το… αερόστατο. Υπάρχουν δρομολόγια που καλύπτουν σε λίγες ώρες όλα όσα θα ήθελες να δεις από τη χώρα, και μάλιστα με μαγικό τόπο. Το ανάγλυφο του εθνικού πάρκου στο Σερενγκέτι είναι μια εμπειρία ζωής. Κοστίζει κάπως ακριβά, αλλά αξίζει κάθε ευρώ.

Maasai village

Αν δεν το ξέρεις, ήλθε η ώρα να το μάθεις: Μασάι δεν υπάρχουν μόνο στην Κένια, αλλά και στην Τανζανία. Κάθε ταξίδι στην Ανατολική Αφρική περιλαμβάνει μια επίσκεψη σ’ ένα χωριό της φυλής Μασάι. Οι νομάδες κτηνοτρόφοι και πολεμιστές των Μασάι θα σε καλωσορίσουν στα χωριά τους δείχνοντάς σας πώς βγάζουν φωτιά ενώ κάνουν παραστάσεις με τα χαρακτηριστικά τεράστια άλματά τους στον αέρα. Μπορείς να αγοράσεις και πολλά σουβενίρ, αλλά θα χρειαστεί να κάνεις παζάρια για να πετύχεις μια συμφέρουσα τιμή.

Victoria

Η τεράστια αυτή λίμνη είναι η πηγή του Λευκού Νείλου και είναι η μεγαλύτερη λίμνη στην Αφρική. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στον κόσμο μετά τη Σουπίριορ στον Καναδά. Είναι ένα από τα λιγότερο επισκέψιμα μέρη στο ταξίδι στην Τανζανία, αλλά μπορείς να κάνεις εκδρομές με βάρκα και να επιδοθείς σε παρατήρηση πουλιών στις ακτές της. Μια προτεινόμενη περιήγηση με σκάφος είναι να κλείσεις ένα ταξίδι μεταξύ Μπουκόμπα και Μουάνζα σε σύγχρονο και άνετο πλοίο.

Mafia Island

Αν ζητάς παραλία, αλλά και ησυχία, μην κατευθυνθείς στη Ζανζιβάρη. Το νησί αυτό με το αμφιλεγόμενο (!) όνομα δεν έχει σχέση, φυσικά, με τη Μαφία. Αποτελεί, όμως, έναν παρθένο παράδεισο για επισκέπτες που αναζητούν ηρεμία στο ταξίδι τους. Με μήκος περίπου 50 χιλιόμετρα και πλάτος 15 χιλιόμετρα, το νησί έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται από τον 8ο αιώνα με ψαροχώρια, ελαιώνες καρύδας και αμμώδεις παραλίες. Τα ζεστά, καθαρά νερά του νησιού φιλοξενούν ζωντανούς κοραλλιογενείς κήπους, καθιστώντας το έναν κορυφαίο προορισμό για καταδύσεις και κολύμβηση με αναπνευστήρα.