Ο συνηθισμένος τρόπος για να παρουσιαστεί ένας ταξιδιωτικός προορισμός σ’ ένα κείμενο είναι να απαριθμήσουμε τα καλά του, τα αξιοθέατα, αυτά που μπορείς να κάνεις, να δεις. Αν το κάνουμε αυτό με τη Σιγκαπούρη, θα κουραστεί το δάχτυλό σου να κάνει scroll. Η πόλη των λιονταριών, το λιμάνι-κλειδί όλης της Νοτιοανατολικής Ασίας, δεν αποτελεί μόνο ένα ιστορικό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας, αλλά κι έναν τόπο που τα’ χει όλα: Από εξαιρετικές αμμώδεις παραλίες και φοβερά νερά μέχρι μουσεία με εκπληκτικούς θησαυρούς και από χλιδάτα ξενοδοχεία για απόλυτο χαλάρωμα μέχρι γραφικές γειτονιές με έντονο μαλαϊκό και κινέζικο στοιχείο.

Ένα από τα πιο κομβικά εμπορικά και γεωπολιτικά σταυροδρόμια της ανθρωπότητας, η Σιγκαπούρη είναι στην ουσία πόλη-κράτος και ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός. Ένα μεγάλο νησί και πολλά μικρότερα στην άκρη της μαλαϊκής χερσονήσου, με συνολική έκταση λίγο μικρότερη από την Κεφαλονιά, στο οποίο συνωστίζονται σχεδόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι απ’ όλες τις φυλές του πλανήτη.

Γι’ αυτό και η Σιγκαπούρη έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες: κινέζικα μανδαρινικά, ταμίλ, μαλαϊκά και αγγλικά. Αυτό το τελευταίο λύνει τα χέρια και τη γλώσσα στον ταξιδιώτη, αφού μπορείς να συνεννοηθείς άνετα με όλους. Πιο βολικός προορισμός για επικοινωνία δεν υπάρχει στη νοτιοανατολική Ασία.

Ένας απίθανος προορισμός στην Ασία: Η χώρα που είναι βγαλμένη από το μέλλον, θα σου φύγει η μιλιά

Ο προορισμός που δεν χάνεται

Τι μπορείς να κάνεις και να δεις μ’ ένα ταξίδι στη Σιγκαπούρη; Άπειρα πράγματα. Μια επιλογή κάνουμε από αυτά που δεν πρέπει να χάσεις.

Gardens by the Bay

Αυτό είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο στη Σιγκαπούρη. Η ποικιλία των φυτών και οι δημιουργικοί τρόποι με τους οποίους εμφανίζονται προκαλούν δέος. Σε ένα μέρος των κήπων, που ονομάζεται Cloud Forest, θα βιώσεις τη δροσερή και υγρή οικολογία των τροπικών ορεινών. Έχει έναν περίπατο στην κορυφή ενός δέντρου και έναν εσωτερικό καταρράκτη 40 μέτρων.

Εθνική Πινακοθήκη Σιγκαπούρης

Με περισσότερα από 9.000 έργα, η Εθνική Πινακοθήκη της χώρας κατέχει τη μεγαλύτερη δημόσια συλλογή μοντέρνας τέχνης στη Νοτιοανατολική Ασία. Είναι απλωμένο σε δύο όμορφα εθνικά μνημεία: το Δημαρχείο και το πρώην Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Οι περισσότεροι επισκέπτες περνούν μισή μέρα (ή και περισσότερο) περιπλανώμενοι στις πολλές γκαλερί του μουσείου. Έχει πολλή αναμονή στην ουρά, οπότε αν θέλεις να την αποφύγεις, αγόρασε το εισιτήριό σου εκ των προτέρων μέσω Διαδικτύου.

Ένας απίθανος προορισμός στην Ασία: Η χώρα που είναι βγαλμένη από το μέλλον, θα σου φύγει η μιλιά

Kampong Glam

Είτε είσαι χίπστερ, είτε σέβεσαι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις όλων των ανθρώπων, το μέρος αυτό είναι μια ωδή στην αντισυμβατική μοντέρνα τέχνη και τις παραδοσιακές αραβικές χειροτεχνίες. Πρόκειται για μία ιστορική συνοικία, στην οποία συνυπήρχαν πορνεία και θρησκευτικοί ναοί. Αλλά και πολλά φαγάδικα, για να δοκιμάσεις μια φέτα από το νόστιμο ρολό kaya από το διάσημο Rich & Good Cake Shop. Η μουσουλμανική συνοικία της Σιγκαπούρης χρονολογείται από το 1800, αλλά η περιοχή μεγάλωσε και άλλαξε, συνδυάζοντας το θρησκευτικό και το ιστορικό με μια σύγχρονη αντίληψη της πόλης-κράτους.

Αεροδρόμιο Jewel Changi

Μπορεί να φαίνεται παράξενο να σε προτρέπουμε να περάσεις χρόνο στο αεροδρόμιο, αλλά αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο αεροδρόμιο (είναι ένα μέρος στην κορυφή της λίστας με τα καλύτερα αεροδρόμια των Readers’ Choice Awards). Εκτός από ιδανικός προορισμός για ψώνια, εστιατόρια και ψυχαγωγία με θέμα τη φύση, σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Moshe Safdie, υπάρχουν κι άλλα πράγματα για να δεις και να κάνεις π.χ. το Rain Vortex, έναν επταώροφο εσωτερικό καταρράκτη.

Επίσης υπάρχει ένα εσωτερικό δάσος με αιωρούμενα μονοπάτια, και φυσικά σχεδόν 300 καταστήματα duty free. Μπορεί να απευθύνεται περισσότερο στους ταξιδιώτες που απλά περιμένουν να περάσουν οι ώρες μέχρι την αλλαγή της πτήσης τους, αλλά και για τους τουρίστες είναι τρομερή εμπειρία. Πάνω από 20 αεροπορικές εταιρείες επιτρέπουν να κάνεις check in ένα πλήρες 24ωρο νωρίτερα από την πτήση, ανεξάρτητα πού βρίσκεται ο τελικός τους προορισμός.

Pulau Ubun

Αυτό το μικρό νησί ήταν κάποτε γνωστό για τα λατομεία του γρανίτη. Όταν όμως έκλεισαν τη δεκαετία του 1970 και οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν, οι κάτοικοι άρχισαν να φεύγουν. Σήμερα, το νησί φιλοξενεί λιγότερους από 50 ανθρώπους, που έχουν επιλέξει να μείνουν για τον παλιό τρόπο ζωής. Αυτό ακριβώς για το οποίο αρέσει στους ανθρώπους να το επισκέπτονται επίσης. Το να μπεις στο Pulau Ubin είναι σαν να ταξιδεύεις στο χρόνο όπως ήταν η Σιγκαπούρη πριν από δεκαετίες. Ακόμα και στο να φτάσεις, αυτός ο προορισμός είναι παλιομοδίτικο: ένα ταξίδι δέκα λεπτών μ’ ένα παλιό φέρι. Αυτή είναι μια πλούσια εμπειρία ακόμη και για εκείνους που δεν έχουν πολλά λεφτά για ξόδεμα.

Ένας απίθανος προορισμός στην Ασία: Η χώρα που είναι βγαλμένη από το μέλλον, θα σου φύγει η μιλιά

Thian Hock Keng

Ο ναός Tianfu είναι ο παλαιότερος βουδιστικός ναός της Σιγκαπούρης. Η αρχιτεκτονική ήταν περίτεχνη, φτιαγμένη στο παραδοσιακό νότιο κινέζικο στυλ, χτίστηκε χωρίς να χρησιμοποιήσει ούτε ένα καρφί. Τώρα έχει ανακαινιστεί πλήρως, με τα γλυπτά του δράκου και του Φοίνικα και την κορυφή από πορσελάνη σε στυλ Fujian. Οι φωτογραφίες δεν επιτρέπονται στα περισσότερα σημεία του ναού, μην προσπαθήσεις να τραβήξεις στη ζούλα, θα σε συλλάβουν. Η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά ο συγκεκριμένος προορισμός δεν έχει ποτέ πολύ κόσμο.

Sentosa

Το Sentosa είναι ένα νησιωτικό θέρετρο 1.236 στρεμμάτων στη νότια ακτή της Σιγκαπούρης που φιλοξενεί σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα όπως τα Universal Studios Singapore και το ενυδρείο S.E.A. Μπορείς να ηρεμήσεις στις παραλίες, να βουτήξεις στην πισίνα πολλών ξενοδοχείων που βρίσκονται μαζεμένα στην περιοχή, ακόμα και να παίξεις γκολφ. Το Sentosa Golf Club έχει δύο βραβευμένα γήπεδα. Το νησάκι είναι μια τουριστική μηχανή, άρτια ρυθμισμένη για να προσελκύει ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, κυρίως όμως αυτούς που αναζητούν χαλάρωση.

Botany Garden

Αυτό το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO εκτείνεται σε τρεις κύριες περιοχές. Το Tanglin είναι ο παλαιότερος προορισμός και αυτός που βλέπουν πρώτοι οι επισκέπτες καθώς περνούν μέσα από την ιστορική πύλη Tanglin. Το Tyersall-Gallop είναι ενσωματωμένο στο υπάρχον τροπικό δάσος του πάρκου και το Bukit Timah φιλοξενεί έναν παιδικό κήπο με δεντρόσπιτα, μια κρεμαστή γέφυρα και ένα αγρόκτημα. Αν επισκεφθείς τον Εθνικό Κήπο Ορχιδέας θα δεις περισσότερα από 1.000 είδη ορχιδέων.

προορισμός

Νυχτερινό σαφάρι

Αυτό είναι το πρώτο πάρκο σαφάρι στον κόσμο για νυκτόβια ζώα και μάλιστα εξαιρετικά δημοφιλές. Λειτουργεί από την ίδια ομάδα που διαχειρίζεται τον εξίσου δημοφιλή ζωολογικό κήπο της Σιγκαπούρης. Το καταφύγιο των 86 στρεμμάτων φιλοξενεί περίπου 2.500 ζώα από 130 είδη, περισσότερο από το ένα τρίτο των οποίων απειλούνται με εξαφάνιση. Κάνεις βόλτα γύρω από το πάρκο με δωρεάν τραμ με οδηγό.

Η ίδια η ξενάγηση διαρκεί περίπου 40 λεπτά και καλύπτει επτά θεματικές γεωγραφικές περιοχές, αλλά δεν είναι ποτέ εγγυημένο ότι θα δεις όλα τα ζώα ή ποια απ’ αυτά θα παρατηρήσεις. Το Σαββατοκύριακο και με κράτηση εκ των προτέρων, μπορείς να παρακολουθήσεις να ταϊζουν τις τίγρεις.

Mint Museum of Toys

Ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι έρχονται στο MINT είναι για να δουν την ιδιωτική συλλογή παιχνιδιών, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 50.000 αντικείμενα (περίπου 8.000 εκτίθενται) που προέρχονται από 40 χώρες και χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1840. Πέρα από τα παιχνίδια, η μόνιμη συλλογή περιλαμβάνει δύο γκαλερί αφιερωμένες σε vintage επιγραφές από σμάλτο. Το μουσείο σπάνια έχει κόσμο, εκτός αν υπάρχει κάποια ειδική εκδήλωση. Κρίμα, διότι η συλλογή είναι εντυπωσιακή.