Το κατά πόσο ένας άνθρωπος θέλει όντως να αλλάξει τον κόσμο και να φέρει την ισότητα των ανθρώπων κι όχι να εκδικηθεί αυτούς που θεωρεί ότι του την στερούσαν, φαίνεται στη ρητορική, στον τρόπο που μιλάει. Ναι, αρκετές φορές λέμε πράγματα δίχως να αντιλαμβανόμαστε τι ακριβώς σημαίνουν ή να τα πολυσκεφτόμαστε. Κάποιες φράσεις όμως παίρνουν τέτοιες διαστάσεις που το να μην σκεφτείς το νόημα τους, είναι αποτέλεσμα του ότι δε θες να ξεβολευτείς και να πεις την αλήθεια που πονάει. Κι η Δανάη Μπάρκα πιάστηκε στη φάκα.

Η Δανάη Μπάρκα περιέγραψε στη σημερινή εκπομπή ένα περιστατικό με μια δημοσιογράφο από μια εκπομπή, η οποία της ανέφερε ότι συνεχίζει να ανεβάζει φωτογραφίες με μαγιό κλπ. παρά τα αρνητικά σχόλια που μπορεί να δεχτεί από μερικούς χαζούς. Η παρουσιάστρια εξέφρασε τον εκνευρισμό της.

«Μου έτυχε ένα περιστατικό πριν λίγο καιρό, όταν πήγα να παρακολουθήσω μια παράσταση. Ήταν μια δημοσιογράφος με μια κάμερα, μιλάγαμε και ξαφνικά μου λέει “παρότι υπάρχουν αρνητικές κριτικές κάτω από τις φωτογραφίες σου με μαγιό, συνεχίζεις να ανεβάζεις”. Σαν να μου λέει ότι “υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που σε βρίζουν, αλλά εσύ δεν το βάζεις κάτω”.

Ότι τι; Θα έπρεπε να κάτσω να κλαίω; Στην αρχή σοκαρίστηκα γιατί ήθελα να απαντήσω πιο απότομα, αλλά δεν το έκανα γιατί σεβάστηκα τη δουλειά της. Οπότε είπα ότι ναι, όλοι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουμε αυτό που μας ευχαριστεί.

Παρ’ όλα αυτά, μετά για αρκετά λεπτά είχα μέσα μου ένταση και έλεγα είναι δυνατόν να έρχεται ένας άνθρωπος και να με ρωτάει εάν θα συνεχίσω, επειδή βρέθηκε ένας κάτω από τη φωτογραφία μου, να πει “έλα τι ανεβάζεις…”. Μου φάνηκε αγενέστατο, πολύ παλιακό και ειδικά από κορίτσι προς κορίτσι».

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Προφανέστατα είναι μια πανηλίθια και οικτρή ερώτηση από την δημοσιογράφο. Επιεικώς πανηλίθια. Πραγματικά αναρωτιέσαι τι σκεφτόταν όταν την έκανε. Θα μπορούσε κάλλιστα να πει ανοιχτά και τίμια «ξέρετε κυρία Μπάρκα, θέλουμε να κάνουμε νούμερα γι΄αυτό πείτε μας με το ζόρι ότι κάποιος σας αποκάλεσε χοντρή για να τον κράξουμε όλοι μαζί».

Δικαιολογημένα εκνευρίστηκε η Δανάη Μπάρκα. Το άτομο εκτός τηλεόρασης. Γιατί η Δανάη Μπάρκα η παρουσιάστρια θα πρέπει να αναρωτηθεί τι εκτρέφουν εκπομπές ψυχαγωγικές όπως και η δική της, τι ντιρεκτίβα δίνουν οι αρχισυντάκτες στους ρεπόρτερ που στέλνουν να περιμένουν ώρες με το μικρόφωνο και τι πίεση υπάρχει για να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι και να βρουν κάτι που να αξίζει να προβληθεί.

Δεν είναι όμως αυτό που θέλω να εστιάσω τόσο. Θα πιαστώ από το τελείωμα των λόγων της.

Και ειδικά από κορίτσι σε κορίτσι. Κατανοώ πλήρως ότι μια κοπέλα, μια γυναίκα υφίσταται περισσότερο τα σχόλια για το σώμα της, είτε πολύ επαινετικά, είτε αρνητικά, είτε χυδαία. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν το υφίστανται και οι άντρες. Για πηγαίνετε να δείτε τι γίνεται στα σχόλια κάτω από τις φωτογραφίες του Damiano David των Maneskin, ειδικά σε αυτές που δείχνει για παράδειγμα τον πωπό του. Δείτε τι γίνεται στα σχόλια του Morrone, αυτού του Ιταλού. Και δεν είναι οι μόνοι…

Ναι, οι γυναίκες έχουν την πλειοψηφία των αποστημάτων της πατριαρχίας ως παραλήπτες, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άντρες που να βιώνουν τις ίδιες ασχήμιες. Δεν έχει υποστεί δηλαδή ο Πάνος Καμμένος bullying για το σώμα του; Ή ο Βενιζέλος με τον Πάγκαλο. Και δη από γυναίκες. Μάλλον στον ύπνο μου θα τα είδα.

Τι λέει λοιπόν αυτή η ατάκα από τη Δανάη Μπάρκα; Ότι δείχνει και η αναπαραγωγή της τα τελευταία 2-3 χρόνια. Δεν πρέπει να κρίνουμε ποτέ μια γυναίκα για τα ρούχα της. Έτσι είχα διαβάσει τις προάλλες σε μια σελίδα στο Instagram που αναδεικνύει όλα τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, αλλά πάντοτε εις βάρος της γυναίκας. Αν το θύμα δεν είναι γυναίκα, who cares;

Αυτή ακριβώς η φράση δείχνει διάθεση όχι για ισότητα, αλλά για εκδίκηση. Το γράψαμε και στην περίπτωση της Ratajkowski. Όσο κι αν τις περισσότερες φορές εκφέρεται ασυναίσθητα, όπως το κλασικό και κουτό «φέρσου σαν άντρας, τίμα τα παντελόνια σου».

Δε θέλω να σοκάρω την κ. Δανάη Μπάρκα και τις υπόλοιπες, αλλά τι θα λέγατε να καταδικάζουμε όσα πρέπει να καταδικαστούν χωρίς να εξετάζουμε αν ο αποδέκτης είναι γυναίκα; Τι θα λέγατε να το καταδικάζουμε άσχετα με το αν ο πομπός είναι γυναίκα; Δεν κατανοώ γιατί να προκαλεί έκπληξη που μια γυναίκα αναπαράγει συντηρητισμό; Δεν ήξερα ότι μόνο οι άντρες είναι τα κακά σπυριά.

Θα ήθελα λοιπόν η κ. Δανάη Μπάρκα και η κάθε Μπάρκα, να εκφράσει την ίδια ενόχληση και όταν θα δει ένας άντρας να δέχεται σχόλια για τα κιλά του ή την εξωτερική του εμφάνιση. Και να γίνεται ντόρος από τις ίδιες γυναίκες στα social media όταν κάποιος σχολιάζει υποτιμητικά έναν άντρα για τα ρούχα του.

Χωριά του ότι αυτή ακριβώς η φράση «ειδικά από γυναίκα σε γυναίκα», είναι αναπαραγωγή του ίδιου σεξισμού που κατηγορούν. Σαν να λένε «οι γυναίκες πρέπει να τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης από τους άντρες». Κι αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση είτε να είναι προνομιακή, άρα θεωρούν τους άντρες κατώτερους, είτε να είναι γιατί η γυναίκα είναι ένα αδύναμο πλάσμα, το οποίο προφανώς και δεν ισχύει, άρα εδώ έχουμε μια υποτίμηση του ίδιου της του φύλου.

Αυτό δείχνει η φράση σας κ. Δανάη Μπάρκα. Κι αν ενοχλείστε με αυτές τις ερωτήσεις, να ενοχλείστε πάντα και παντού, γιατί αυτό είναι ισότητα και είναι γενικά οι άνθρωποι που δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε έτσι τους ανθρώπους. Όχι οι άντρες τις γυναίκες ή οι γυναίκες τις γυναίκες. Οι άνθρωποι τους ανθρώπους.

Είναι όλα λοιπόν, θέμα ρητορικής. Όσο κάνεις διαχωρισμούς, έστω κι άθελα ή ασυνείδητα, τόσο δε θα δείχνεις ότι σε νοιάζει η ισότητα και η ευγενής αντιμετώπιση όλων των ανθρώπων.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Το κακό πρότυπο του GNTM: Επειδή φάγαμε σκ@τα ως νέοι, πρέπει να υποβάλλουμε στα ίδια και τις επόμενες γενιές;

Αυτό που είπε ο Ανδρέας Μικρούτσικος για το GNTM και δεν τολμάει να το πει κανείς

Σοφία Χατζηπαντέλη, Εφιάλτης στο GNTM – Την άκουσαν οι λύκοι και κρύφτηκαν στα βουνά