Το βραδύ της Δευτέρας, είδαμε στο τρίτο επεισόδιο των οντισιόν του GNTM την πρώτη συμμετοχή από τρανς άτομο, μια τρανς γυναίκα για την ακρίβεια. Αναμφίβολα, όταν σε έναν χώρο όπου δεν έχει εμφανιστεί μέχρι πρότινος τρανς άτομο, υπάρχει η εκπροσώπηση, είναι λόγος να νιώσουν χαρά τα άτομα της τρανς κοινότητας. Δεν είμαι όμως λόγος για να ασχοληθούν περαιτέρω με αυτό το άτομο τα μίντια και σίγουρα δεν είναι λόγος να το προτάξουν από την παραγωγή.

Πόση συνεισφορά έχει η τρανς ιδιότητα αυτής της κοπέλας στην παρουσία της στο GNTM και στην πρόκριση που πήρε για την επόμενη φάση; Καμία. Αν μπει στο σπίτι, θα είναι ή πρέπει να είναι γιατί έχει αυτό το ιδιαίτερο που αναζητούν οι κριτές, να είναι μοντέλο. Το αν είναι τρανς, καθόλου δεν θα πρέπει να επηρεάσει.

Κι αυτό είναι που βγήκε να πει επιτέλους κάποιος. Κι αυτός ο κάποιος δεν ήταν ένας από τους φοβικούς παρουσιαστές της νεότερης γενιάς. Ήταν ο Ανδρέας Μικρούτσικος που έχει την αντίληψη της εποχής, κατανοεί πως αλλάζουν τα πράγματα, αλλά βλέπει κι αυτό που είναι παράλογο να συμβεί.

Γιατί επί της ουσίας είναι άνευ ουσίας να προτάξει κάποιος από το GNTM το ότι υπάρχει κι ένα τρανς άτομο. Είναι ριάλιτι μόδας. Αν αυτό το τρανς άτομο δεν έχει ιδέα από μόδα και δεν ξέρει να ποζάρει, το ότι είναι τρανς δεν θα παίξει κανέναν ρόλο και δεν θα πρέπει να γίνει λόγος να προχωράει.

«Μου κλωτσάει πολύ η πληροφορία ότι 6 ετών ο πατέρας της της είπε αυτό που λέει. 6 ετών μόνο χαζοαστεία λέει ένας γονιός που καταλαβαίνεις ότι είναι πλακίτσα. Να πει σε ένα παιδί 6 ετών ότι είναι σε λάθος σώμα, είναι ένα αφήγημα που πάει να μας βάλει σε μια διαδικασία.

Επίσης, δε μπορώ να καταλάβω αφού το ζητούμενο είναι να γίνει μοντέλο, γιατί να προτάσσεται η ταυτότητα φύλου ως αρχή, κυρίως θέμα και επίλογος. Βγάλε την πληροφορία, αλλά αυτό έγινε το ζουμί. Το θέμα είναι σε μια δουλειά να υπάρχουν τα άλλα και αυτό να είναι απλά ένα στοιχείο του βιογραφικού».

Είναι, προφανώς, για τη συγκεκριμένη κοπέλα ένα στοιχείο που έχει ορίσει πολλά στη ζωή της, αλλά η ταυτότητα φύλου δεν έχει σχέση με το GNTM. Όπως και γενικώς δεν θα έπρεπε να έχει σχέση με το οτιδήποτε, πέραν των σεξουαλικών συναναστροφών. 

Προφανώς, το πρόβλημα δεν είναι με την κοπέλα. Γιατί, αν και δεν έχω βρεθεί ποτέ στη θέση της, είναι σαφές πως ένα άτομο που σίγουρα έχει δεχτεί για χρόνια κοινωνική καταπίεση, λογικά εκφοβισμό, τώρα βλέπει πως μπορεί να είναι αυτό που νιώθει και το φωνάζει και το χαίρεται. Αλίμονο αν κάποιος την ψέξει αυτή ή όποιο άλλο ον για κάτι τέτοιο.

Το πρόβλημα είναι πάντοτε με τους παραλήπτες, με αυτούς που δημιουργούν κουτάκια και κάθονται και κάνουν μέτρημα, όπως κάνει το Χόλιγουντ τα τελευταία χρόνια: πόσους τρανς έχουμε, πόσους μη λευκούς, πόσες γυναίκες άνω των 40, λες και υπάρχουν κριτήρια εξωτερικής εμφάνισης και βιολογικά…

Το πρόβλημα είναι με αυτούς που ίσως να μην ασχολούνταν με την κοπέλα αν δεν ήταν τρανς. Που είναι εξίσου discrimination απέναντι της και απέναντι και σε άλλους. 

Ούτως ή άλλως ζούμε σε μια εποχή που έχει δοθεί μια τρελή βαρύτητα στην ταυτότητα φύλου, με αντίστροφο τρόπο από το παρελθόν, αλλά εξίσου προβληματικό. Γίνεται η ταυτότητα φύλου πρωτεύον χαρακτηριστικό και σε αναγκάζουν σήμερα να βγεις να το φωνάξεις, να κάνεις το λεγόμενο coming out και να δεσμευτείς σε κάτι που ίσως κι εσύ ο ίδιος να το ψάχνεις ή να μη θες να δεσμευτείς σε αυτό.

Γι΄αυτό και έχει αξία που το είπε ο Ανδρέας Μικρούτσικος , γιατί άλλο πρόσωπο στην τηλεόραση δεν θα το έλεγε με τίποτα και είδατε πως η Καινούργιου συμφώνησε και πήρε θάρρος, αντιλαμβανόμενη πως δεν λέει κάτι κακό, κάτι επιλήψιμο, κάτι εις βάρος των τρανς.

Αντιθέτως, αυτό που λέει είναι υπέρ όλων και ένα βήμα προς μια πιο ειλικρινή στάση απέναντι στον οποιονδήποτε άνθρωπο όπου το να είναι στρέιτ, γκέι, τρανς, non binary δεν θα αποτελεί κομμάτι του βιογραφικού του ή κάτι που πρέπει να το δηλώσει υπεύθυνα.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

GNTM 5: Η συγκίνηση της Καγιά και ο καυγάς που έκανε την Χατζηπαντελή να αποχωρήσει

Δημήτρης Σκουλός: Αποχώρησε από το GNTM γιατί δεν τον ήθελε η Καγιά – Τι είπε για Χατζηπαντέλη

Σοφία Χατζηπαντέλη, Εφιάλτης στο GNTM – Την άκουσαν οι λύκοι και κρύφτηκαν στα βουνά