Σου έχει συμβεί να μην ξέρεις πως κάτι σου λείπει μέχρι να το γνωρίσεις; ΟΚ, παραδεχόμαστε πως η παραπάνω πρόταση δεν είναι η πιο εμπνευσμένη που γράφτηκε ποτέ – πολύ μακριά από αυτό. Αλλά, συμπάθα μας, το brunch τα… φταίει όλα, αυτό μας έχει πάρει τα μυαλά.

Στην Αθήνα είναι μια συνήθεια που ξεκίνησε δειλά δειλά στα 00s και πλέον έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης. Δεν το ξέραμε, αλλά το χρειαζόμασταν. Με την έννοια της έξτρα διεξόδου από την καθημερινότητα, με το διαφορετικό σε μια στιγμή της ημέρας που το έχουμε ανάγκη – πόσο ταιριάζει ειδικά με τις Κυριακές. Μια κουβέντα με φίλους, με εκλεκτές νοστιμιές για συνοδεία…

Δεν είναι ούτε πρωινό («το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας» λέγανε οι παλιοί) ούτε μεσημεριανό. Είναι (κάτι) ενδιάμεσο. Που όμως καλύπτει και το ένα και το άλλο. Χορταστικό, ευφάνταστο και με τις τέλειες αναλογίες στις γεύσεις, ειδικά ανάμεσα στο γλυκό και στο αλμυρό. Με λίγα λόγια, είναι η τέλεια μίξη.

Ψάξαμε και βρήκαμε 5 μαγαζιά στο κέντρο της πρωτεύουσας που φτιάχνουν τέλειο brunch. Αν έχεις πάει, ξέρεις. Αν όχι, μια δοκιμή θα σε πείσει…

Αυτά τα μαγαζιά φτιάχνουν κορυφαία brunch στην Αθήνα

The Makers

Για να βρεις να κάτσεις τις ώρες αιχμής πρέπει να είσαι πολύ τυχερός ή γρήγορος, στην κράτηση. Υπάρχει λόγος σοβαρός που γίνεται ο… καλός χαμός στο The Makers. Μιλάμε για μια ξεχωριστή επιλογή, με καλούδια που δεν συναντάς πουθενά αλλού. Μην το κουράζουμε με πολλές λέξεις: Οι τύποι είναι επιστήμονες στο brunch.

Με healthy επιλογές όπως το yogurt bowl με στραγγιστό γιαούρτι, granola δημητριακών, μύρτιλα, βιολογική γύρη, chia και φυστικοβούτυρο να είναι στα best seller ενώ χαμός γίνεται και για την αλμυρή βάφλα από ανθόγαλα-κεφίρ, αυγό bio μάτι, τσένταρ και ζαμπόν. Γενικώς στις βάφλες παίζουν.. μεγάλη μπάλα στο The Makers, την επονομαζόμενη cheesecake για παράδειγμα θα μπορούσαμε να την τρώμε κάθε μέρα…

Πραξιτέλους 37, Αθήνα

Kobra

Λίγο Master Chef να έχεις δει, τον Άνταμ Κοντοβά τον ξέρεις. Από τους κατά καιρούς προσκεκλημένους σεφ, είναι ένας που ξεχωρίζεις με την πρώτη ματιά. Λες και φωνάζει «ταλέντο» και μόνο που τον βλέπεις.

Στο δικό του all-day στέκι στα Εξάρχεια είχε την ευκαιρία να περάσει τη φιλοσοφία του σε όλο το μενού. Το brunch το συμπυκνώνει.

Λιώνουμε για το Kobra dam (παραλλαγή του croque madame) με μπεσαμέλ, καπνιστό τυρί, προσούτο και τηγανητό αυγό, για breakfast tacos με scrambled eggs, spicy λουκάνικο και σάλτσα Hollandaise και βεβαίως για τα sando του.

Ναυαρίνου 11, Εξάρχεια

The Brunchers

Όνομα και πράμα! Εκεί στου Ψυρρή, στον πεζόδρομο της Αγίας Θέκλας, θα βρεις το μαγαζί που μας συστήνεται εξ αρχής για το point of expertise του. The Brunchers γι΄αυτούς που ξέρουν, από αυτους που ξέρουν…

Με πανέξυπνους και καλά μελετημένους συνδυασμούς που σε κάνουν να θες να δοκιμάσεις όλο τον κατάλογο -θα το κάνεις στάνταρ κάποια στιγμή, αφού μια φορά να πας, θα… ξαναπάς.

Τα αυγά είναι ο πρωταγωνιστής των περισσότερων πιάτων, αλλά βεβαίως θα βρεις και επιλογές που συνδυάζουν φρούτα, δημητριακά και… φαντασία.

Αγίας Θέκλας 5, Ψυρρή

Μinu

Μένουμε στου Ψυρρή και για μια ακόμα ξεχωριστή επιλογή, στο Minu θα σου… μείνουν οι καλύτερες των εντυπώσεων! Γενικώς ως μαγαζί είναι πολύ διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο στα πέριξ, αν κλείσεις τα μάτια και αφεθείς, θα νιώσεις πως ταξίδεψες κάπου στη βόρεια Ευρώπη.

Είναι ακόμα καλύτερο όταν ο καιρός είναι ανοιχτός (ως συνήθως δηλαδή στα μέρη μας) αφού έχει έναν υπέροχο κήπο που δένει αρμονικά με τη φιλοσοφία του μαγαζιού, που λειτουργεί και ως concept store ανθοπωλείο.

Το brunch έρχεται να απογειώσει τη συνολική εμπειρία. Τα αυγά έχουν την τιμητική τους στο μενού (ή μήπως στο… μινού, ΟΚ, σταματάμε, το παρακάναμε με τα λογοπαίγνια….) όπως αυτό το φοβερό και τρομερό Egg Bowl με αβοκάντο, αυγά ποσέ, μπαχαρικό sumac, ζυμωτό ψωμί και νιφάδες από τσίλι. Αλλά μην παραλείψεις το γλυκό μέρος του καταλόγου, μην…

Σαρρή 50, Ψυρρή

Usurum Brunch & Cocktails

Δεν έχει παρά λίγους μήνες που άνοιξε και έχει ήδη έχει γίνει στέκι. Ως συχνά συμβαίνει με τα ποιοτικά, δεν χρειάστηκε παρά ελάχιστο χρόνο για να αποκτήσει φανατικό κοινό.

Το brunch αποτέλεσε κομβικό στοιχείο στο να γιγαντωθεί με το καλημέρα η φήμη του μαγαζιού. Τα scrambled eggs είναι ένα ποίημα, τα pancakes μπακλαβά μια ωδή στο πώς παντρεύεις τις ιδέες, ενώ τα pancakes με blueberries θα θέλαμε, ει δυνατόν, να τα τρώγαμε κάθε μέρα. Κι αυτά είναι μόνο μέρος ενός εξαιρετικού μενού…

Λεπενιώτου 19, Αθήνα