Οίνος ευφραίνει καρδίαν λένε – και πολύ καλά το λένε. Δεν πάνε πολλά χρόνια που τα wine bars ήταν κάτι που δεν αφορούσε την Αθήνα, με την έννοια πως δεν υπήρχαν. Λάθος, μεγάλο. Που διορθώθηκε εμφατικά.

Πλέον δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Ποσοτικά, ποιοτικά η πρωτεύουσα έχει αλλάξει level και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μεγάλες ευρωπαϊκές. Εμείς εδώ σου κάναμε μια λίστα με τα wine bars της πόλης που λατρεύουμε. Στα προτείνουμε και τα 12, με κλειστά τα μάτια…

Τα 12 must wine bars στην πόλη

Gamay

Το όνομα είναι… παρεξηγήσιμο, αλλά πρόκειται για λάθος παραπομπή «Γκαμέ» προφέρεται, όχι «Γκαμάι». Από την ποικιλία του διάσημου κρασιού Beaujolais, που βρίσκεται στην νοτιότερη περιοχή της Βουργουνδίας και βορειοδυτικά της Λιόν.

Ως wine bar είναι μια νέα άφιξη στην πόλη και πολύ μας αρέσει. Όλα είναι προσεγμένα στην εντέλεια, τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη. Κοντά 120 ετικέτες στο μενού, από τα μέρη μας και τα ξένα, ενώ η λίστα εμπλουτίζεται ολοένα. Πολύ καλή και η κουζίνα, που έχει επιμεληθεί ο σεφ Μίλτος Αρμένης.

Ζωοδόχου Πηγής 42, Εξάρχεια

Glug Glug

Ακόμα ένα καινούριο wine bar εν Αθήναις, στην (αναγεννημένη) Πλατεία Καρύτση, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Εκλεπτυσμένο και σικάτο, χάνει σε μέγεθος, αλλά κερδίζει σε όλα τα άλλα.

Εκλεκτή ποικιλία από καλά κρασιά, μπόνους τα πολύ δυνατά κοκτέιλ και οι ψαγμένες μουσικές επιλογές. Έχει μπει ολοφάνερα μεράκι και φροντίδα σε κάθε λεπτομέρεια, όπως πρέπει δηλαδή να κάνει κάθε «νέος παίκτης» στην αγορά.

Πλατεία Καρύτση 5, Αθήνα

wine bars

Wine is Fine

Από εκείνα τα wine bars που εισπράττεις γαλλική φινέτσα με το που το βλέπεις και τα φαινόμενα κάθε άλλο παρά απατούν. Το Wine is Fine το τρέχουν δύο Γάλλοι, ο Ραφαέλ Ουαλόν-Μπράουνστοουν και ο Τομά Μπρενγκού από κοινού με τον Έλληνα σεφ Σταύρο Χρυσαφίδη.

Στον κοντά ένα χρόνο που λειτουργεί, αυτό το wine bar δημιούργησε φανατικό κοινό – βασικά χαμός γίνεται από κόσμο. Είναι η ατμόσφαιρα, είναι η τεχνογνωσία, είναι ένα «πακέτο» που δεν υστερεί σε τίποτα. Ό,τι πιο μοδάτο εκεί έξω…

Βύσσης 6, Μοναστηράκι

By the Glass

Κλασική αξία το εν λόγω wine bar, με πελάτες που δεν το αλλάζουν με τίποτα. Ένα καταφύγιο μέσα στην πολύβουη και απαιτητική καθημερινότητα για να απολαύσεις το κρασί σου, να τσιμπήσεις κάτι νόστιμο, να χαλαρώσεις.

Άρτια ενημερωμένη η λίστα των κρασιών, ενώ τα πιάτα έχουν δομηθεί έτσι ώστε να ταιριάζουν απόλυτα με ό,τι κι αν επιλέξει κανείς.

Γ. Σουρή 3 & Φιλελλήνων, Στοά Ράλλη, Αθήνα

Cinque

Οι λάτρεις του κρασιού βρίσκουν ό,τι λαχταρά η ψυχούλα τους σε αυτό το wine bar. Είναι μια εμπειρία να βρεθείς εκεί, από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό.

Νιώθεις μια οικειότητα που πηγάζει από το γεγονός πως πρώτα οι άνθρωποι του μαγαζιού είναι χαρούμενοι που βρίσκονται εκεί. Είναι μεταδοτικό.

Αγαθάρχου 15, Αθήνα

wine bars

Bobo Winebar

Ένα παιχνίδι γεύσης και απόλαυσης. To δημιούργησαν 4 παιδικοί φίλοι και δεν σταματούν να το εξελίσσουν.

Η λίστα έχει 130 ετικέτες και 30 επιλογές σε ποτήρι, που ανανεώνονται κάθε μήνα, ενώ η βάση έχει δοθεί στα εγχώρια κρασιά. Θα βρεις μία ή άλλη αυτό που σου ταιριάζει, μην έχεις αμφιβολία, αφέσου στους ειδικούς.

Αναστασίου Ζίννη 36, Κουκάκι

wine bars

Wine O’ Clock

Ο επιμένων ελληνικά! Σε αυτό το φοβερό και τρομερό wine bar στη σκιά της Ακρόπολης θα βρεις κοντά 200 ετικέτες, όλες με κρασιά από τα μέρη μας.

Θα βρεις επίσης νόστιμα πιάτα, όχι κάτι το πολύ σπέσιαλ, αλλά σίγουρα κάτι που θα σε ικανοποιήσει.

Λεμπέση 10, Αθήνα

Oinoscent

Εν αρχή να πούμε ένα μεγάλο «μπράβο» για το λογοπαίγνιο στο όνομα, πολύ εμπνευσμένο. Και εν συνεχεία ένα ακόμα μεγαλύτερο «μπράβο» για το ότι υπήρξαν πρωτοπόροι στο κομμάτι «wine bar» στην Αθήνα.

Από το 2008 στα πράγματα, όλο και καλύτεροι. Ξέρουν τη δουλειά τους και τη ξέρουν καλά. Μια απόλαυση που κρατά στο χρόνο.

Βουλής 45-47, Αθήνα

Wine Bar 33

Ένα μικροσκοπικό wine bar στο Παγκράτι με γαλλικό αέρα. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός επί των κρασιών για να καταλάβεις πως εδώ υπάρχει γνώση περί του αντικειμένου.

Η λίστα κρασιών φτάνει τις 100 ετικέτες με νέες αφίξεις κάθε μήνα καθώς και αποκλειστικότητες.

Αμύντα 4, Πλατεία Προσκόπων, Αθήνα

Heteroclito

Η Ελλάδα, το ντόπιο κρασί, είναι πρωταγωνιστής σε αυτό το wine bar που ξέρει ακριβώς τι θέλει και πώς να το δώσει στους θαμώνες.

Εδώ έρχεσαι για να επεκτείνεις τους ορίζοντες σου, για να πιείς κάτι που πραγματικά θα σε ενθουσιάσει συνοδεία των κατάλληλων ανά περίσταση γεύσεων.  

Φωκίωνος 2, Αθήνα

Psyche Wine Bar

Πρέπει να ξέρεις για να το βρεις κι ας είναι φουλ κεντρικά, αλλά με τον καιρό έγινε ένα μυστικό για… πάρα πολλούς. Όπως όλα τα καλά πράγματα.

Καλό κρασί και νόστιμες μπουκιές, ο συνδυασμός αυτός δεν χάνει ποτέ. Ένα σύγχρονο wine bar που ξεχώρισε από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Δικαίως και προφανώς.

Κορνάρου 4, Αθήνα

wine bars

Finewine

Σαν πας στον πηγαιμό για την Πλάκα θα πάθεις… πλάκα αν κάνεις τη χάρη στον εαυτό σου και πας στο Finewine. Ένα wine bar που θα σε αποζημιώσει στο απόλυτο που το επέλεξες για την έξοδό σου. Ιδανικό για ρομαντικές καταστάσεις, αν μας ρωτάς…

Θέσπιδος 12, Αθήνα

wine bars