Περιεχόμενα
Μπορεί να θεωρούμε το κρασί ένα «λαϊκό» ποτό, ωστόσο υπάρχουν κάποια κρασιά που κυριολεκτικά κάθε γουλιά τους αποτιμάται σε χρυσό.
Η σπανιότητα, οι ποικιλίες σταφυλιών που παράγουν αυτά τα πανάκριβα κρασιά, τα εκλεκτά αρώματα, η παλαιότητα και η ιστορία τους σε κάποιες περιπτώσεις καθορίζουν την τιμή τους και οι λάτρεις του καλού κρασιού τα αναζητούν σαν τρελοί. Αν σας προσφέρουν να πιείτε αυτά τα κρασιά, ειλικρινά μην πείτε όχι, γιατί είναι μία ξεχωριστή εμπειρία η δοκιμή τους.
Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 1992, 463.000 ευρώ
Το cabernet sauvignon Screaming Eagle Napa Valley αντικατοπτρίζει την τεχνογνωσία της οινοποιού Heidi Peterson Barrett, και η επιτυχία του αποδίδεται με υψηλές βαθμολογίες των κριτικών και οφείλεται στην περιορισμένη παραγωγή και τη σπανιότητα σε σχέση με τη ζήτησή του.
Στην πραγματικότητα έλαβε σχεδόν τέλεια βαθμολογία (99) από τον κριτικό κρασιού Robert Parker. Αυτό αύξησε την αξία του 92 Screaming Eagle, το οποίο χαρακτηρίζεται από τις νότες βελανιδιάς και φραγκοστάφυλου και την έντονη περιεκτικότητα σε τανίνες.
Ένα μπουκάλι έξι λίτρων αγοράστηκε για 500.000 δολάρια σε δημοπρασία μόλις πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του.
Jeroboam of Chateau Mouton-Rothschild 1945, 287.000 ευρώ
Η ετικέτα αυτού του vintage κρασιού του 1945 είναι αξιοσημείωτη για το «V», υποδηλώνοντας το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη νίκη των Συμμαχικών δυνάμεων, καθώς εμφιαλώθηκε εκείνη την εποχή.
Αναγνωρισμένο από τους λάτρεις του κρασιού ως ένα από τα καλύτερα κόκκινα κρασιά στον κόσμο, πουλήθηκε το 1997 μέσω δημοπρασίας του Christie’s στο Λονδίνο σε έναν ανώνυμο αγοραστή.
Shipwrecked Heidsieck του 1907, 255.000 ευρώ
Το Heidsieck του 1907 θεωρείται η πιο ακριβή σαμπάνια στον κόσμο. Ανακαλύφθηκε το 1998 στον Κόλπο της Φινλανδίας όπου αποκαλύφθηκαν 2000 μπουκάλια από τη συλλογή. Παρά το ναυάγιο τα μπουκάλια βρέθηκαν εντελώς άθικτα.
Πωλείται σε υψηλή τιμή, άνω των 275.000$ ανά μπουκάλι, κυρίως στη ρωσική ελίτ. Η πολύτιμη αυτή σαμπάνια αφηγείται την ιστορία της επιβίωσης, αφού το ταξίδι της προς τη Ρωσική Αυτοκρατορική Αυλή αναχαιτίστηκε από ένα γερμανικό υποβρύχιο.
Chateau Lafite 1869, 213.000 ευρώ
Το Château Lafite-Rothschild είναι ένα παγκοσμίου φήμης οινοποιείο που βρίσκεται στο Pauillac, στην οινοπαραγωγική περιοχή Médoc, και το 1869 αναγνωρίζεται ως κορυφαίος οίνος που παράγεται από την οικογένεια Rothschild.
Το 2010 τρία μπουκάλια αυτού του vintage κρασιού πωλήθηκαν από τον Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ για 232.000 δολάρια ΗΠΑ.
Το χαλίκι από τον κοντινό ποταμό Gironde δημιουργεί τις βέλτιστες συνθήκες για την ωρίμανση της ποικιλίας σταφυλιού cabernet sauvignon, παράγοντας μερικά από τα καλύτερα υψηλής ποιότητας κόκκινα κρασιά στον πλανήτη.
Chateau Margaux 1787, 209.000 ευρώ
Το Chateau Margaux είναι ένα τυπικός πύργος του Μπορντό που παρέμεινε σχετικά αμετάβλητος από τον 17ο αιώνα, συνεχίζοντας να παράγει μερικά από τα κορυφαία κρασιά κάθε χρόνο.
Το 1989 ένας έμπορος κρασιού από τη Νέα Υόρκη εκτίμησε ένα μπουκάλι του 1787 στα 500.000$. Αυτό το μπουκάλι έπεσε στο έδαφος από έναν σερβιτόρο ενώ βρισκόταν στο Four Seasons και έσπασε. Οι ασφαλιστές κάλυψαν 225.000 δολάρια ΗΠΑ, γεγονός που το έκανε το πιο ακριβό κρασί που δεν πουλήθηκε ποτέ.
Ampoule του Penfolds, 155.000 ευρώ
Το μοναδικά παλαιωμένο Penfolds Block 42 Kalimna cabernet sauvignon σημειώνει σταθερά πάνω από 90 πόντους από τους κριτικούς κρασιού και θεωρείται ένα από τα πιο εκλεκτά κρασιά.
12 φύσιγγες που κατασκευάστηκαν χειροποίητα από κορυφαίους καλλιτέχνες της Νότιας Αυστραλίας για το φιλόδοξο Penfolds Ampoule Project χρησιμοποιούνται αντί για μπουκάλια για την παλαίωση του κρασιού.
Κάθε δοχείο περιέχει τόσο κρασί όσο ένα τυπικό μπουκάλι (750 χιλιοστόλιτρα) και αξίζει τον χρόνο που η Penfolds παράγει κρασί –168 χρόνια. Έντεκα από αυτά τα σπάνια γλυπτά αντικείμενα Τέχνης διατέθηκαν και όταν ο αγοραστής αποφασίσει να δοκιμάσει το κρασί, ένας οινοποιός από την εταιρεία θα ταξιδέψει σε αυτόν για να του δώσει και να το απολαύσει.
«Αν θέλουν να ανοίξω μια Ampoule στην κορυφή του όρους Κιλιμάντζαρο, εκεί θα πάω», λέει ο επικεφαλής οινοποιός της Penfolds, Peter Gago.