Από το Brexit και έπειτα, η Βρετανία έρχεται αντιμέτωπη με πλήγματα που ρίχνουν την οικονομία της όλο και πιο χαμηλά. Σε συνδυασμό με την πανδημία και τώρα με την ενεργειακή κρίση που πλήττει το Ηνωμένο Βασίλιο πιο σκληρά από οπουδήποτε αλλού, το μέλλον μοιάζει δυσοίωνο. Σε αυτή τη ζοφερή συνθήκη, υπάρχουν κι εκείνοι που δεν επηρεάστηκαν καθόλου, αλλά αντίθετα, είδαν τις πωλήσεις τους να ακολουθούν ανοδική πορεία. Ο λόγος για τους παραγωγούς ουίσκι της Σκωτίας, οι οποίοι κάνουν την αντεπίθεση τους στην απωανατολίτικη κυριαρχία.

Την ώρα που η βρετανική λίρα είναι πιο χαμηλά συγκριτικά με άλλα νομίσματα, το ουίσκι βρήκε το πρόσφορο έδαφος και έγινε πιο προσιτό εκτός της Βρετανίας. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι το αποστακτήριο Port of Leith, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή αφού εγκαθίστανται ανελκυστήρες σε αυτό που σύντομα θα είναι το μοναδικό κάθετο αποστακτήριο ουίσκι του Ηνωμένου Βασιλείου. «Κανείς δεν έχει χτίσει ένα κτίριο σαν αυτό στο παρελθόν», λέει ο συνιδιοκτήτης του Port of Leith, Ian Stirling.

Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια και 13,5 εκατομμύρια λίρες για την κατασκευή του αποστακτηρίου, τα οποία προήλθαν όλα από μεμονωμένους ιδιώτες επενδυτές.  «Βλέπουμε τον εαυτό μας ως μέρος ενός νέου κύματος». Το 2012, όταν αυτός και ο συγκάτοικός του (και τώρα συνιδιοκτήτης του Port of Leith) Paddy Fletcher ξεκίνησαν, δεν υπήρχε αποστακτήριο ουίσκι στο Εδιμβούργο για σχεδόν έναν αιώνα. Τώρα το Port of Leith είναι το τρίτο.

Μέχρι στιγμής, έχει πραγματοποιήσει εξαγωγές σε 24 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Κίνας, των ΗΠΑ, της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας. Αλλά όπως λέει ο Stirling, «όλοι πεθαίνουν για το ουίσκι μας. Μόλις έγινε το Brexit, δεν μπορούσαμε να φέρουμε τα μπουκάλια μας στη χώρα και μετά δεν μπορούσαμε να τα εξάγουμε. Ήταν ένας ολοκληρωτικός εφιάλτης, αλλά, συνολικά, η αδύναμη λίρα σχεδόν αντισταθμίζει αυτές τις απώλειες. Είχαμε πλήθος Αμερικανών που ήρθαν αυτό το καλοκαίρι».

Εξίσου σύμβολο της αύξησης του ουίσκι είναι και αυτό της Johnnie Walker Princes Street, που στεγάζεται σε οκτώ ορόφους ενός υπέροχου κτιρίου αρ ντεκό στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Σκωτίας. Το 2018, η Diageo – ο μεγαλύτερος παίκτης της Σκωτίας – επένδυσε ένα τεράστιο ποσό 185 εκατομμυρίων λιρών στα αποστακτήρια ουίσκι της, τα οποία θα γίνουν 30 όταν το Port Ellen στο Islay ανοίξει ξανά αργότερα.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι εξαγωγές ουίσκι από τη χώρα αυξήθηκαν σημαντικά. Η αύξηση, εν μέρει λόγω της υψηλότερης ζήτησης από τις ΗΠΑ και την περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού, σημειώνεται όσο τα τελευταία έξι χρόνια άνοιξαν 20 αποστακτήρια στη Σκωτία, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 141.

Την ώρα που η Βρετανία αντιμετωπίζει συστημικά οικονομικά προβλήματα, όπως ο χαμηλός ρυθμός αύξησης μισθών, οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων αυξήθηκαν 10,1% το δωδεκάμηνο μέχρι τον Σεπτέμβριο, εν μέρει λόγω των τιμών τροφίμων που κατέγραψαν την ταχύτερη άνοδο των τελευταίων 40 ετών.

Περίπου το 90% του ουίσκι εξάγεται, σύμφωνα με την Scotch Whisky Association, την εμπορική ένωση της βιομηχανίας. Η μεγαλύτερη αγορά είναι οι ΗΠΑ, όπου πέρυσι εξήχθη ουίσκι αξίας σχεδόν 1 δισ. λιρών, αφότου ο πρόεδρος Joe Biden κατήργησε την εποχή των δασμών στο ουίσκι.

Είναι αυτή η χρυσή εποχή για το σκωτσέζικο ουίσκι; Σίγουρα.