Η ώρα για την κρέπα έφτασε. Είπαμε για τα αγαπημένα μας σουβλάκια. Είπαμε για τα αγαπημένα μας μπέργκερ. Είπαμε για τις αγαπημένες μας πίτσες. Βάλαμε κοψίδια. Τα είπαμε όλα και αφήσαμε για το τέλος τον καλύτερο μπαλαντέρ. Η κρέπα στέκεται και μόνη της, στέκεται και ως ορεκτικό ή επιδόρπιο αν έχεις φάει σουβλάκια, πίτσα ή μπέργκερ.

9 συντάκτες του Intronews ενωθήκαμε για να μιλήσουμε για την αγαπημένα μας κρέπα και κάπως έτσι καταλήξαμε στις καλύτερες της Αθήνας.

Τη στάση… 69 προτιμάει ο Κωνσταντίνος Ταγαράς

Είμαι σίγουρος πως πολλοί πιστέψατε ότι πρόκειται για κάποιο σεξουαλικό υπονοούμενο. Η λογική υπαγορεύει να σας πω ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ήταν ένας «πιασάρικος» τίτλος. Η αλήθεια όμως είναι ότι και τα δύο είναι σωστά.

Πώς γίνεται άλλωστε να μην συνδέεις τη σοκολάτα με την απόλαυση; Τόσες και τόσες έρευνες εξάλλου έχουν συνδέσει το συγκεκριμένο «θεϊκό» γλύκισμα με ηδονές που ζητάει το ανθρώπινο είδος από τη μέρα που πρωτοπάτησε το πόδι του σε αυτόν τον πλανήτη.

Για να μην ξεφύγουμε ωστόσο, στο θέμα της κρέπας επιλέγω τη στάση… 69. Food Spot 69 λέγεται το μαγαζί που σερβίρει την αγαπημένη μου, αλλά δεν αναφέρεται σε αυτό που πηγαίνει στο μυαλό σας παρά μόνο στον αριθμό 69 της ξακουστής οδού Τρώων, στα Πετράλωνα.

Για τους παραδοσιακά φανατικούς της γλυκιάς κρέπας, η «Choco Cookies» με πραλίνα σοκολάτας, φρέσκες φράουλες και τριμμένα cookies είναι μία ιδανική περίπτωση όπως και η «Red Passion» όπου πραλίνα σοκολάτας και οι φρέσκες φράουλες συναντούν αυτή τη φορά τη λευκή σοκολάτα.

κρέπα

Βεβαίως, οι λάτρεις κάθε μορφής σοκολάτας «υποκλίνονται» στην «Extravaganza», μια κρέπα με πραλίνα σοκολάτας, λευκή σοκολάτα και Caprice. Για να πω την αμαρτία μου σε αυτές τις επιλογές προσθέτω και bueno, γιατί όπως τονίσαμε τις προάλλες «ζωή χωρίς bueno δεν είναι ζωή»!

Για αυτούς που λατρεύουν τις αλμυρές κρέπες (διαφωνώ να ξέρετε μιας και θεωρώ το φύλλο της κρέπας κατ’ εξοχήν γλυκό) προτείνω ανεπιφύλακτα τη «Mexico» με φρέσκο ατόφιο μοσχαρίσιο κιμά, sweet chili σως και λιαστή ντομάτα αλλά και την «Athens By Night» φτιάχνεται με gouda, μπιφτέκι μοσχαρίσιο, ψημένο τραγανό μπέικον, λουκάνικο μοσχαρίσιο, πατάτες τηγανητές, ντομάτα, κρεμμύδι, ketchup.

Ό,τι και να διαλέξετε, δοκιμάστε για μια φορά τη στάση… 69 και σας υπόσχομαι πως δεν θα την αλλάξετε ποτέ!

Food Spot 69, Τρώων 69, Άνω Πετράλωνα, 2103476093

«Άδραξε την κρέπα», φωνάζει ο Στέφανος Νικήτας

Βράδυ μετά από ποτάκια στον πεζόδρομο της Ηρακλείου, η λιγούρα γνωστή, αλλά τι να φας; Θέλω οπωσδήποτε κάτι γλυκό και εκεί που ανεβαίνω ποδαράτος και σε απόγνωση την Αγίας Παρασκευής, μου σπάει τη μύτη μία μυρωδιά θεϊκή.

Κάπως έτσι, «σε ώρα απελπισίας» που τραγουδούσε κι ο Μαχαιρίτσας «τράκαρα» πάνω στην καλύτερη κρέπα του Χαλανδρίου και έκτοτε κόλλησα.

Το Crepe Diem είναι μαγαζί που χωροταξικά μοιάζει με καντίνα και συνδυάζει όλα τα καλά και των δύο, φέρνοντας όμορφες αναμνήσεις από ξενύχτια στο κέντρο της Αθήνας και ταυτόχρονα λαχταριστές κρέπες και γλυκά που θα σε κάνουν να κολλήσεις.

Αλμυρή ή γλυκιά, ότι και να διαλέξεις, θα γίνει με τα καλύτερα υλικά, προσοχή και μεράκι, ενώ το φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον που δημιουργούν τα παιδιά όσο την φτιάχνουν, σε κάνουν να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Συνδυάζω κρέπα γλυκιά με σοκολάτα, τριμμένο μπισκότο, κομματάκια μπανάνας ή φράουλας (αναλόγως τα κέφια) και με την πρώτη δαγκωνιά είμαι ήδη στον Παράδεισο. Εννοείται ότι δε μένουμε μόνο σε αυτά, αφού το Crepe Diem κάνει ΚΑΙ ολόφρεσκα παγωτά μηχανής που είναι ότι πρέπει μαζί με την αγαπημένη μου κρέπα.

Μου τρέχουν ήδη τα σάλια που τα γράφω αυτά, οπότε μπορείτε να μαντέψετε πού θα με βρείτε απόψε.

Εθ.Αντιστασεως 96, Ν. Φιλαδέλφεια & Αγίας Παρασκευής 10, Χαλάνδρι, 2106858418

Φανατική νουτελοκρεπού μπαίνει στο Jacu(ζι) η Νατάσσα Βουδούρη

Αν βρίσκεσαι στο κέντρο της Αθήνας και λαχταράς μια μυρωδάτη, κολασμένη και ολόφρεσκη κρέπα, σου προτείνω να περάσεις από το «Jacu». Ένα μικρό, ζεστό μαγαζάκι προσφέρει τέλειους γευστικούς συνδυασμούς κρέπας και σε περιμένει στην Κολοκοτρώνη 16. Κάθε υλικό και κάθε προμηθευτής έχει επιλεγεί με αυστηρά κριτήρια, για παράδειγμα στη γλυκιά κρέπα χρησιμοποιείται αυθεντική Nutella ή Merenda! Γι’ αυτό ξεχωρίζει και σε γεύση.

Η απόλαυση όμως δεν σταματάει εδώ. Αν πας στο «Jacu» και δεν έχεις όρεξη για γλυκό μπορείς να δοκιμάσεις σαντουιτσάκια, με πολύσπορο και τόνο, μπαγκέτα με αυγό και μπέϊκον, φρεσκοκομμένες σαλάτες, φυσικούς χυμούς, γιαούρτι με granola και πολλά ακόμη λαχταριστά σνακ.

Κολοκοτρώνη 16, Αθήνα, 2103213713

Θρυλική γλυφαδιώτικη κρέπα για τον Σπύρο «Νταρσεβίλ» Δαρσινό

Εντάξει, νομίζω αντικειμενικά, η καλή κρέπα (μιλάω για την αλμυρή) δεν πιστεύω πως εξαρτάται τόσο από τη… μαεστρία του εκάστοτε παρασκευαστή. Απλώς θεωρώ πως είναι θέμα επιλεγμένων και φρέσκων υλικών. Επομένως δεν μπορώ πω ότι ξεχωρίζω κάποιο κατάστημα. Όλοι έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους, αναλόγως τους προμηθευτές κλπ κλπ. Γι’ αυτό απλώς θα ξεχωρίσω και θα ανασύρω από τη μνήμη μου την πρώτη μου επαφή με το είδος, πριν από καναδυό δεκαετίες, εκεί στη Γλυφάδα.

Φυσικά μιλάω για το διαχρονικό Feticcio, το οποίο όταν ήμασταν πιτσιρικάδες επισκεπτόμασταν μανιωδώς. Μη ρωτήσετε ποιο νούμερο κρέπα έπαιρνα. Είμαι και γέρος πια, δεν συγκρατώ τέτοιες λεπτομέρειες. Ίσως το μόνο μαγαζί που μ’ έβαζε να σπάω τη μονομέρειά μου και να προσπαθώ να ψάχνω κάθε πιθανό και απίθανο συνδυασμό. Για γλυκιά δεν θα μιλήσω, δεν κατέχω. Αν έχει μέσα σοκολάτα και τριμμένο μπισκότο, θα τα βρούμε.

Το Feticcio βρίσκεται επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου 4, στη Γλυφάδα. Νομίζω δηλαδή, έχουν περάσει και αιώνες από την τελευταία φορά που κατέβηκα στα νότια για αναψυχή.

Τηλ.: 2108940445

Κάνει την διαφορά με κρέπα σε ξυλόφουρνο ο Χρήστος Ραφίκ Αμπντίν

Είναι από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Παγκρατίου, μα κουβαλάει αρκετά καλά κρυμμένα μυστικά, μακριά από τους τακτικούς επισκέπτες του λεκανοπεδίου που ολημερίς πλημμυρίζουν τα συνοικιακά στέκια της γειτονιάς και τις πλατείες.

Δικαίως οι περισσότεροι Αθηαναίοι, τον έχουν συνδιάσει με «απαγορετικά» όρια μποντιλιαρίσματος και όχι άδικα, μα στο ύψος του Mio Gusto, κάπου στους πρόποδες της Φιλολάου, στο νούμερο 125, όλο και κάπου χωράει να διπλοπαρκάρει κανείς, ευγενικά πάντα και διακριτικά δηλαδή, επιστρέφοντας από την δουλειά ή από βραδινή έξοδο, δεδομένου ότι το μαγαζί εξυπηρετεί ως τις 3 τα ξημερώματα.

Δεν πρόκειται για κρεπερί, αλλά για πιτσαρία. Εάν άλλωστε παρασυρθείτε και δίχως να έχετε ξαναδοκιμάσει την σίγουρα ξεχωριστή κρέπα τους, ζητήσετε πρώτη φορά, η… διοίκηση του καταστήματος θα σας εξηγήσει πως δεν πρόκειται για την… τυπική συνταγή που έχετε κατά νου. Και προς τιμήν τους δηλαδή, διότι σε περίπτωση παραγγελίας – μια και εξυπηρετεί σε αρκετά μεγάλη ακτίνα, τόσο τηλεφωνικά όσο και χάρη στις πλατφόρμες delivery φαγητού, άλλο περιμένει κανείς κι άλλο φτάνει!

Την κρέπα στο Mio Gusto, την συναντάμε μόνο στην αλμυρή της… εκδοχή και αποτελείται από πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο. Τυριά, ζαμπόν ή μπέικον, κοτόπουλο ή κιμά. Αργοψήνεται στον ξυλόφουρνο και το αποτέλεσμα εκτός από χορταστικό, είναι τόσο νόστιμο που η ιδαιτερότητα στην γεύση, στο εξής θα σας διχάζει μονίμως ανάμεσα στην επιλογή της ή την παραγγελία πίτσας είτε μακαρονάδας από το κατάστημα.

Bueno Crepa επιλέγει η Μελίνα Κάππη

Οι κρέπες δεν είναι φαγητό, είναι συναίσθημα. Το ωραιότερο, το εντονότερο και μακράν το πιο απολαυστικό.

Στο κεφάλι μου η κρέπα θα είναι πάντα γλυκιά, πολύ γλυκιά. Θα έχει μέσα σίγουρα nutella, όχι υποκατάστατα, μπισκότα Oreo ή Μιράντα και κρέμα bueno. Κατα καιρούς, προσθέτω ή αφαιρώ υλικά ανάλογα με την εποχή, τη διάθεση και το περιθώριο θερμίδων που μου δίνω. Αν και δε θυμάμαι να έχω νιώσει ποτέ τύψεις τρώγοντας κρέπα, μόνο ευχαρίστηση. Η τελευταία φορά, ήταν στις 3 το πρωί, χωρίς κανέναν λόγο, αν και ποιος χρειάζεται λόγο για να φάει κρέπα;

Από μαγαζιά, ξεχωρίζω το Bueno crepa που οι περισσότεροι το ξέρετε στην Κηφισιά, αλλά πλέον το βρίσκετε και σε Περιστέρι και Γαλατσι. Το μείγμα της κρέπας, φτιάχνεται κάθε μέρα (επιβεβαιωμένο) από φρέσκα υλικά και επιπλέον, έχετε την επιλογή να χωρίσετε μέσα τον κόσμο όλο, τον αλμυρό και τον γλυκό.

Κρέμα μπουγάτσα, σοκολάτα, φράουλα, grand marnier, ινδική καρύδα και γλυκό κεράσι είναι μόλις μερικά από τα δεκάδες υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Δοκιμάστε όσους περισσότερους συνδυασμούς αντέχετε. Αξίζει!

Τσέκαρε τις διευθύνσεις εδώ.

Φανατικός της γλυκιάς κρέπας είναι ο Αργύρης Παγαρτάνης

Για τα προσωπικά μου παραδοσιακά γούστα, κρέπα σημαίνει γλύκα. Δεν παραγνωρίζω ότι οι αλμυρές κρέπες μπορούν να φτάσουν σε υψηλά στάνταρ, αλλά ελάχιστες φορές έχω ενδώσει στον πειρασμό να πειραματιστώ με υλικά και γεύσεις. Στο «Ελιξήριον» έχω δει να το κάνουν κατά κόρον οι περισσότεροι πελάτες. Γιατί αυτή η δημοφιλία; Το μυστικό βρίσκεται στην ποσότητα, εκτός από την ποιότητα. Είναι πράγματι από τις πιο «γεμάτες» κρέπες που μπορείς να βρεις.

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, αυτό είναι και το προσωπικό μου κίνητρο, όταν επιλέγω την αγαπημένη μου κρέπα σοκολάτα Ferrero, σοκοφρέτα και πουράκια Caprice. Σε κάθε μπουκιά ξεχειλίζει τόσο πολύ η σοκολάτα, που δεν γίνεται να μην… λερωθείς, ακόμα κι αν προσέχεις! Σαν μαγαζί έχει κι άλλες επιλογές (βάφλες, σάντουιτς, σαλάτες, παγωτά), αλλά η κρέπα είναι το σήμα κατατεθέν. Delivery γρήγορο και προσεγμένο, η κρέπα έρχεται ζεστή. Τιμές, από τις παλιές.

Ελιξήριον, Λεωφόρος Ειρήνης 20, Ηλιούπολη, τηλ. 2109949153

Τη μεγαλύτερη κρέπα των δυτικών προαστίων διαλέγει η Δήμητρα Πραντάλου

Ήταν το 2008 όταν πίνοντας καφέ στο Ίλιον, μια λιγούρα για κρέπα έμελλε να με συστήσει στην επιτομή της κρεπερί. Στην Twins. Η καρδιά μου από τότε είναι παντοτινά δοσμένη σε αυτό το μέρος. Έχει αγκιστρωθεί. Είναι ο παράδεισος μετά από ξενύχτι. Το χάδι στο στομάχι. Η Twins εδώ και δύο δεκαετίες (και βάλε) προσφέρει τις πιο ποιοτικές, αλλά κυρίως τις πιο μπαμπάτσικες κρέπες (για να μην πω τεράστιες και με πείτε υπερβολική).

Χορταίνεις και με το μέγεθος και με την απόλαυση. Η σος ειδικά στην αλμυρή κρέπα, είναι σαν βάλσαμο. Φυσικά και οι γλυκιές κρέπες είναι μπουκιά και συχώριο, αλλά και τα σάντουίτς του. Γενικά, αν δεν έχετε φάει Twins, δεν ξέρετε τι χάνετε. Βρίσκεται στην Αίαντος 103 και δεν ξέρω αν σας το είπα, δεν ξέρετε τι χάνετε.

Έκτορος 103, Ίλιον, 21 0263 5602

Τύπος μποέμ ο Στέργιος Πουλερές

Λένε πως τα μαγαζιά που έχουν πραγματικά πολύ καλό φαγητό, δεν τα βρίσκεις στα social media. Τα ανακαλύπτεις τυχαία μπροστά σου. Για να είμαι ειλικρινής, μόλις τώρα το έβγαλα από το κεφάλι μου εγώ. Ίσως να το λένε όντως. Εν πάση περιπτώσει, με την κρέπα υπάρχει μια σχέση παράνομου έρωτα. Δηλαδή η πίτσα είναι η γυναίκα μου και η κρέπα ένας friend with benefits. Να ξεκαθαρίσω πως είμαι φανατικός της αλμυρής κρέπας και εννοείται πως όποιος βάζει πατατάκια ή sticks στην κρέπα, πρέπει να του αφαιρέσουν το δικαίωμα να φτιάχνει κρέπες και να τρώει.

Απ’ όταν ανακάλυψα το Κρέπες Μποέμ στο Παγκράτι, τότε η κρέπα έγινε και γυναίκα και αίσθημα και sex buddy. Έχω φάει κρέπες από πολλά μέρη στην Αθήνα, αλλά σαν κι αυτή πουθενά. Δεν είναι η καλύτερη ποιοτικά. Είναι πολύ καλή ποιοτικά. Αλλά σε συνδυασμό με την τιμή στα υλικά, είναι η καλύτερη που υπάρχει. Σκεφτείτε ότι μέχρι πριν ενάμιση χρόνο, πριν αρχίσει η ακρίβεια και τα στείλει όλα στον θεό, μπορούσες να φας με 7 ευρώ μια XL κρέπα που θα είχε μέσα δύο τυριά, δύο σος, πατάτες τηγανητές, πιπεριές και κασεροκροκέτες. Α ναι, αυτό ξέχασα να το αναφέρω. Στις Κρέπες Μποέμ είναι κιμπάρηδες και έχουν υλικά που επίσης δε βρίσκεις αλλού.

κρέπα μποέμ
κρέπα μποέμ Παγκράτι

Υμηττού 129, Παγκράτι