Ο σεφ Μισέλ Ρου, ο νεότερος, ανακοίνωσε το κλείσιμο τον Ιανουάριο του 2024 του λονδρέζικου εστιατορίου Le Gavroche, ενός από τα πιο διάσημα εστιατόρια της Βρετανίας, το οποίο ήταν το πρώτο στο Ηνωμένο Βασίλειο που βραβεύτηκε με αστέρι Michelin το 1974.

Το Le Gavroche, στην περιοχή Μέιφερ του Λονδίνου, άνοιξε το 1967 από τους Γάλλους Μισέλ και Αλμπέρ Ρου, δύο αδελφούς που πέθαναν το 2020 και το 2021.

Le Gavroche

Οι αδελφοί Ρου επηρέασαν, ως γνωστόν, τη βρετανική σκηνή του φαγητού.

Το εστιατόριο, το οποίο βραβεύτηκε με τρία αστέρια Michelin το 1982 και διατηρεί δύο αστέρια, ανέλαβε το 1991 ο γιος του Αλμπέρ, ο Μισέλ Ρου ο νεότερος, ο οποίος είναι διάσημος σεφ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκείνος είναι που ανακοίνωσε το κλείσιμο του Gavroche στο Instagram και σε συνέντευξή του στους Times χθες το βράδυ.

«Είμαι πραγματικά κουρασμένος», είπε ο 63χρονος σεφ στους Times, που περιγράφουν το εστιατόριο ως «το τελευταίο προπύργιο της κλασικής γαλλικής υψηλής κουζίνας του Λονδίνου» και «ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια της Βρετανίας».

«Έχω φτάσει σε ένα στάδιο όπου δεν απολαμβάνω αυτή τη δουλειά όσο παλιά. Είναι μια πολύ αγχωτική δουλειά και θα ήθελα να βρω μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής μου και της ιδιωτικής μου ζωής», εξήγησε ο Μισέλ Ρου ο νεότερος.

«Είμαι στο τιμόνι για 34 χρόνια, περισσότερο από τον πατέρα μου», συνέχισε. «Η πίεση για μένα να προσφέρω την κορυφαία ποιότητα που περιμένουν όλοι όσοι τρώνε στο Le Gavroche είναι τόσο εξαντλητική. Δεν είναι μόνο κάθε μέρα και κάθε (παρεχόμενη) υπηρεσία, αλλά κάθε πιάτο».

Ο σεφ τόνισε επίσης τις δυσκολίες που συνδέονται με την πανδημία της Covid και το Brexit που «έχουν προκαλέσει προβλήματα όσον αφορά τις προμήθειες, το προσωπικό και τα κόστη».

Διαβεβαιώνει όμως ότι το εστιατόριο τα πάει πολύ καλά οικονομικά και ότι παραμένει «γεμάτο κάθε μέρα».

Ο Μισέλ Ρου Τζούνιορ ανακοίνωσε «μια σειρά από εορταστικά δείπνα» που θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο και θα τελειώσουν με το κλείσιμο του εστιατορίου τον Ιανουάριο.

Την αρχή έκανε το Noma

Με μια λιτή ανακοίνωση στη σελίδα του στο Instagram, το Noma, το κορυφαίο βάσει ψηφοφοριών εστιατόριο στον κόσμο τα τελευταία 5 χρόνια και με 3 αστέρια Μισελέν, που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη, θα κλείσει μετά τον χειμώνα του 2024 και θα μπει σε μια φάση αναδιοργάνωσης. Όπως τονίζει η ανάρτηση, δεν πρόκειται για οριστικό τέλος, αλλά για την μετάβαση σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο λειτουργίας.

Αυτή η βιωσιμότητα δεν είναι μόνο ως προς το περιβάλλον. Άλλωστε, η farm to table λογική του Noma και η καλλιέργεια των πρώτων του υλών, είναι ένα σημαντικό κομμάτι. Η βιωσιμότητα αφορά τους ανθρώπους που το δουλεύουν, με τον σεφ Rene Redzepi να κάνει λόγο για κόπωση και εξάντληση, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο.