Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ διευκρίνισε πώς χρησιμοποιήθηκε η τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία ενός νέου τραγουδιού των Beatles, λέγοντας ότι «τίποτα δεν έχει δημιουργηθεί τεχνητά ή συνθετικά».

Την περασμένη εβδομάδα, ο ΜακΚάρτνεϊ ανακοίνωσε ότι είχε χρησιμοποιήσει τεχνολογία AI σε ένα ακυκλοφόρητο demo των Beatles από τη δεκαετία του ’70, λέγοντας στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4 ότι η τεχνητή νοημοσύνη είχε χρησιμοποιηθεί για να «βγάλει» τη φωνή του Τζον Λένον από μια ηχογράφηση με κασέτα του demo.

«Καταφέραμε να πάρουμε τη φωνή του Τζον και να την κάνουμε καθαρή μέσω αυτού του AI», είπε. «Τότε μπορούμε να ανακατέψουμε τον δίσκο, όπως θα κάνατε συνήθως. Σου δίνει κάποιου είδους περιθώρια».

Η σχέση του Πολ ΜακΚάρτνεϊ με το AI

Ο ΜακΚάρτνεϊ έχει έκτοτε επεκτείνει τη διαδικασία σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά από ευρεία κάλυψη, εν μέσω ανησυχιών για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τα προς το ζην των καλλιτεχνών στο μέλλον.

«Είδαμε κάποια σύγχυση και εικασίες σχετικά με αυτό», έγραψε ο μουσικός το απόγευμα της Πέμπτης. «Φαίνεται να υπάρχουν πολλές εικασίες εκεί έξω».

«Δεν μπορώ να πω πολλά σε αυτό το στάδιο, αλλά για να είμαι σαφής, τίποτα δεν έχει δημιουργηθεί τεχνητά ή συνθετικά. Είναι όλα αληθινά και όλοι παίζουμε με αυτό. Καθαρίσαμε κάποιες υπάρχουσες ηχογραφήσεις, μια διαδικασία που συνεχίζεται εδώ και χρόνια. Ελπίζουμε να το αγαπήσετε όσο κι εμείς», έγραψε.

Ο ΜακΚάρτνεϊ δεν αποκάλυψε τον τίτλο ή τους στίχους από το τραγούδι, το οποίο θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στη χρονιά.

«Γρίφος» με το τραγούδι

Ωστόσο, πιστεύεται ευρέως ότι είναι μια σύνθεση του Λένον του 1978 με τίτλο Now and then. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε σε μια κασέτα με την ετικέτα «For Paul» που είχε ηχογραφήσει ο Τζον Λένον λίγο πριν το θάνατό του το 1980.

Η χήρα του Λένον, η Γιόκο Όνο, έδωσε αργότερα την κασέτα στους τρεις επιζώντες Beatles τη δεκαετία του ’90, όταν εργάζονταν στο έργο τους Anthology – μια αναδρομή της καριέρας τους που περιλαμβάνει τρία άλμπουμ, ένα ντοκιμαντέρ και ένα βιβλίο.

Δύο τραγούδια από αυτή την κασέτα, το Free as a Bird και το Real Love, κυκλοφόρησαν επίσημα ως μέρος του Anthology, ηχογραφημένο από τους Beatles χρησιμοποιώντας την αρχική ηχογράφηση φωνής του Λένον.

Αλλά το Now and then θεωρήθηκε ακατάλληλο για κυκλοφορία εκείνη την εποχή, με οποιεσδήποτε απόπειρες ηχογράφησης να εγκαταλείπονται γρήγορα από το συγκρότημα.

Σε μια συνέντευξη του 1997 στο Q Magazine, ο ΜακΚάρτνεϊ αποκάλυψε ότι το τραγούδι είχε τεθεί στο ράφι επειδή ο αείμνηστος Τζορτζ Χάρισον το είχε αποκαλέσει «γαμ… σκουπίδι».

«Δεν είχε πολύ καλό τίτλο, χρειαζόταν λίγη επεξεργασία, αλλά είχε έναν όμορφο στίχο και τον τραγουδούσε ο Τζον», είπε. «Αλλά στον Χάρισον δεν άρεσε. Οι Beatles είναι δημοκρατία, δεν το κάναμε».

Πώς προέκυψε η τεχνητή νοημοσύνη;

Η ιδέα να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη για την ανακατασκευή του αρχικού demo του Λένον προήλθε από τη διαδικασία γυρισμάτων του Get Back, του οκτάωρου ντοκιμαντέρ του Πίτερ Τζάκσον των Beatles που χρησιμοποιούσε παρόμοια τεχνολογία AI για να «καθαρίσει» τον ήχο από το αρχειακό υλικό των «σκαθαριών», διαχωρίζοντας τις φωνές από τον θόρυβο του παρασκηνίου.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει ένα ιδιαίτερα διχαστικό θέμα στη μουσική βιομηχανία πρόσφατα. Τον Απρίλιο, ένα τραγούδι παραγωγής AI με τίτλο Heart on My Sleeve έγινε viral για προσομοίωση των φωνών του Drake και του Weeknd.

Η Universal Media Group, η έδρα και των δύο καλλιτεχνών, υπέβαλε επιτυχώς αίτημα να αφαιρεθεί το τραγούδι από τις υπηρεσίες ροή.

Πολλές άλλες περιπτώσεις διασκευών δημοφιλών τραγουδιών που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη έχουν εξαπλωθεί σε όλο το διαδίκτυο, αναπαράγοντας τις φωνές τραγουδιστών, συμπεριλαμβανομένων των Χάρι Στάιλς, Ριάνα και Κάνιε Γουέστ.

Μερικοί μουσικοί έχουν αγκαλιάσει την τεχνολογία AI. Τον Απρίλιο, η Γκράιμς κάλεσε άλλους να δημιουργήσουν νέα τραγούδια χρησιμοποιώντας τη φωνή της, προσφέροντάς της να μοιράσουν τα δικαιώματα σε οποιοδήποτε κομμάτι που δημιουργήθηκε από AI και είχε εμπορική επιτυχία.

Στη συνέντευξη στο BBC νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ΜακΚάρτνεϊ αποκάλεσε την τεχνητή νοημοσύνη τόσο «τρομακτική» και «συναρπαστική».

«Είναι κάτι το οποίο όλοι αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή και προσπαθούμε να μάθουμε καλύτερα», είπε. «Είναι το μέλλον. Απλώς πρέπει να δούμε πού οδηγεί αυτό».

Με πληροφορίες από τον Guardian