Το διάστημα φαίνεται να έχει μετατραπεί σε ένα από τους πιο hot προορισμούς τους τελευταίους μήνες. Κάποτε, λοιπόν, βλέπαμε ένα φανταστικό διάστημα σε ταινίες, που παρουσιαζόταν σαν κάτι άγνωστο και εξωπραγματικό. Τώρα, όχι μόνο οι ηθοποιοί έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε αυτό, αλλά μπορεί να αποτελέσει τη νέα πραγματικότητα στον χώρο του κινηματογράφου.

Τον Μάιο, ανακοινώθηκε ότι η Ρωσίδα ηθοποιός, Yulia Peresild, και ο σκηνοθέτης, Klim Sipenko, είχαν επιλεγεί να πετάξουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ως μέρος της προσπάθειας της Ρωσίας να γυρίσει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία στο διάστημα.

Στις 5 Οκτωβρίου ολοκλήρωσαν το πρώτο μέρος της αποστολής τους, φτάνοντας στον ISS με τον παλαίμαχο κοσμοναύτη Anton Shkaplerov.

Ταξιδεύοντας για πρώτη φορά στο διάστημα μετά από ειδική εκπαίδευση στο Yuri Gagarin Center for Cosmonaut Training, το μικρό κινηματογραφικό συνεργείο έχει προγραμματιστεί να περάσει 12 ημέρες στον διαστημικό σταθμό. Εκεί θα γίνουν τα γυρίσματα για το διαστημικό δράμα, «The Challenge», το οποίο θα επικεντρώνεται στην περιπέτεια μιας Ρωσίδας γιατρού που έχει σταλθεί στο διάστημα για να σώσει τη ζωή ενός κοσμοναύτη.

Ο κοσμοναύτης αδυνατεί να επιστρέψει στη Γη, λόγω της κατάστασής του. Με την υποστήριξη του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Channel One, το έργο έγινε μετά από συνεργασία με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

«Εξακολουθώ να νιώθω ότι όλα είναι απλώς ένα όνειρο και κοιμάμαι», λέει η Peresild σε ένα stream της NASA που κατέγραψε το πλήρωμα  να περνά μέσα από την καταπακτή του ISS. Η άφιξη της Peresild και του Shipenko στο διαστημόπλοιο Soyuz ανεβάζει τον συνολικό αριθμό  μελών του πληρώματος στον ISS στους 10.

Έχασε την πρωτιά ο Tom Cruise από το ρωσικό «The Challenge»

Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους, ωστόσο, δεν είναι ο Tom Cruise, ο οποίος προηγουμένως ήλπιζε να κάνει την πρώτη ταινία στο διάστημα, με τη βοήθεια της NASA και του SpaceX του Elon Musk. O Cruise θα επιβιβαζόταν στον ISS τον Οκτώβριο, αλλά η πραγματική ημερομηνία δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Ενώ η SpaceX μπορεί να έχασε την πρωτιά στην ταινία μεγάλου μήκους που γυρίστηκε ποτέ στο διάστημα, πέτυχε άλλη μια παγκόσμια επιτυχία, εκτοξεύοντας το πρώτο πλήρες πλήρωμα από ταξιδιώτες στο διάστημα σε τριήμερη ιδιωτική πτήση. Ο Tom Cruise φέρεται να έκανε check -in σε μια κλήση με το πλήρωμα, κάτι που υποδηλώνει ότι η πτήση θα γίνει σύντομα.

Ο Konstantin Ernst, Διευθύνων Σύμβουλος του Channel One, έχει κατευνάσει τα πνεύματα στην προσπάθεια να μειώσει τον ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ωστόσο, λέγοντας: «Ο κινηματογράφος δεν είναι αθλητισμός».

Σύμφωνα με τη NASA, η Peresild και ο Shipenko θα επιστρέψουν στη Γη με τον κοσμοναύτη Roscosmos Oleg Novitskiy στις 16 Οκτωβρίου, και θα προσγειωθούν στο Καζακστάν. Ο Shkaplerov πρόκειται να παραμείνει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέχρι τον Μάρτιο.