Η φετινή θεατρική σεζόν είναι γεμάτη από δυνατές παραγωγές, επιτυχημένες επαναλήψεις και μία γκάμα ηθοποιών που τους απολαμβάνεις στο σανίδι. Έτσι λοιπόν, αν τις επόμενες ημέρες θέλεις να βρεθείς σε κάποια θεατρική παράσταση, προτείνουμε 5 (για αρχή) που αξίζουν.

«Οικόπεδα με Θέα» στο θέατρο Άνεσις

Το αριστούργημα του Ντέιβιντ Μάμετ, που έχει βραβευτεί με Pulitzer, το σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης στο θέατρο Άνεσις. Το Οικόπεδα με Θέα διαδραματίζεται κατά τις τελευταίες μέρες ενός διαγωνισμού, που έχει επιβληθεί από τα κεντρικά γραφεία ενός κτηματομεσιτικού γραφείου μιας μικρής αμερικανικής πόλης. Τέσσερις απελπισμένοι κτηματομεσίτες ανταγωνίζονται χωρίς ηθικούς φραγμούς για τις περισσότερες πωλήσεις και παράλληλα για την εκπλήρωση του δικού τους αμερικανικού ονείρου. 

Ο πρώτος νικητής θα κερδίσει ένα πολυτελές αυτοκίνητο, ο δεύτερος ένα σετ μαχαίρια ενώ ο τρίτος και ο τέταρτος θα απολυθούν.

Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Άρης Λεμπεσόπουλος, Μάκης Παπαδημητρίου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Γιάννης Δρακόπουλος, Γεράσιμος Σκαφίδας, Μάριος Μαριόλο

θεατρικές παραστάσεις

«Οι Παίχτες» στο θέατρο Κιβωτός

Ένα έργο του Νικολάι Γκόγκολ, δια χειρός του Γιώργου Κουτλή. Βρισκόμαστε σε ένα απομακρυσμένο πανδοχείο της Ρωσίας, όπου εκεί καταφτάνει ένας δεινός χαρτοπαίχτης, απατεώνας, και πλαστογράφος. Στόχος του να βρει τα επόμενα θύματά του, αλλά αυτή τη φορά δεν θα είναι απλή υπόθεση. 

Στο ίδιο πανδοχείο μένουν δύο εξίσου δεινοί κομπιναδόροι, που γυρεύουν το ίδιο ακριβώς πράγμα με τον πρώτο: ένα λαχταριστό θύμα. Οι δύο συναντούν τον ένα και σύντομα ενώνουν τις δυνάμεις τους, οδηγώντας την παράσταση σε ένα πανδαιμόνιο γεμάτο μπλόφες, ρίσκο, ανταγωνισμούς, συμμαχίες, εκπλήξεις κι ανατροπές, καθώς στο παιχνίδι μπαίνουν σιγά-σιγά όλοι οι παράξενοι ένοικοι που τριγυρνούν σ’ αυτό το μικρό και ήσυχο πανδοχείο.

Παίζουν: Γιάννης Νιάρρος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Ηλίας Μουλάς, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Γιώργος Τζαβάρας, Γιώργος Μπουκαούρης και gueststar ο Θέμης Πάνου.

θεατρικές παραστάσεις

«Η Απολογία της Μαρί Κιουρί» στο Θέατρο Αποθήκη

Κείμενο της Ευσταθίας και σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Κίρκης Καραλή, παίζεται για 4η θεατρική σεζόν η παράσταση «Η Απολογία της Μαρί Κιουρί». Η ιστορία μιας σημαντικής γυναίκας της παγκόσμιας Ιστορίας. Τα όνειρα, η καριέρα, το αποτύπωμά της στην Επιστήμη, οι έρωτες και η σχέση με τις κόρες της.

Ένα ερωτικό σκάνδαλο, στο Παρίσι του 1911, γίνεται αφορμή για να κινδυνέψει μια επιστήμονας, να μην πάρει ένα Νόμπελ. Πρωταγωνιστές σ’ αυτό το σκάνδαλο, η Μαρί Κιουρί και ο Πωλ Λανζεβάν, επίσης επιστήμονας, παλιός μαθητής του άντρα της, Πιέρ Κιουρί, και παντρεμένος. Ο γαλλικός Τύπος αποσιώπησε τη δεύτερη απονομή του Νόμπελ Χημείας στην επιστήμονα και η γαλλική κοινωνία την κατέκρινε ξεχνώντας την μεγαλειώδη προσφορά της.

Αυτό το πραγματικό γεγονός, γίνεται εφαλτήριο για μια παράσταση που διαδραματίζεται σε μια δικαστική αίθουσα. Εκεί διεξάγεται η φανταστική δίκη της Μαρί και της δίνεται η ευκαιρία για μια απολογία. Και η καλύτερη απολογία δεν είναι άλλη από τη διήγηση της ζωής της. 

Στο ρόλο της Μαρί Κιουρί, η Πέγκυ Τρικαλιώτη.Μαζί της, η ηθοποιός Ιζαμπέλλα Μπαλτσαβιά και οι χορευτές Κωνσταντίνος Παπανικολάου, Νικος Σαμουρίδης.

θεατρικές παραστάσεις

«Αξύριστα Πηγούνια» στο θέατρο Μικρό Χόρν

Το σημαντικό αυτό θεατρικό κείμενο, 15 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα και πάνω από 20 μετά την πρώτη του γραφή, αποδεικνύεται πιο σύγχρονο και πιο επίκαιρο από ποτέ. Η ανθρώπινη εκμετάλλευση, η κατάσταση των μεταναστών, η σεξιστική αντιμετώπιση της γυναίκας, η οικονομική ανισότητα και οι σχέσεις εξουσίας – τα ζητήματα που θίγει το έργο – έχουν μάλλον διογκωθεί στις μέρες μας, παρά αμβλυνθεί. Τα «Αξύριστα Πηγούνια» του Γιάννη Τσίρου έρχονται μετά από δέκα και πλέον χρόνια, που η χώρα μας ζει καθοριστικές εξελίξεις, για να προβληματίσουν και να συγκινήσουν, σαν να μιλούν για το εδώ και το τώρα.

Τα «Αξύριστα Πηγούνια» είναι ένα ρεαλιστικό, κοινωνικό δράμα με υπαρξιακές και ποιητικές προεκτάσεις. Μέσα από το χιούμορ και το έντονο σασπένς παρακολουθούμε χαρακτήρες «αληθινούς» και οικείους μας, με τις αδυναμίες, τις ενοχές, τη γοητεία, τη γελοιότητα, την τρυφερότητα καθώς και τη σκληρότητα τους.

Τρεις άντρες, υπάλληλοι ενός νοσοκομείου, εργάζονται καθημερινά στην υπηρεσία τους στην υπόγεια πτέρυγα. Από τους πάνω ορόφους δέχονται και στη συνέχεια ταξινομούν, φροντίζουν και φυλάνε προσωρινά ανθρώπους που δεν κατάφεραν να επιζήσουν. Ακολουθούν μια ρουτίνα με τυπικές διαδικασίες. Απόψε όμως «έρχεται» μια γυναίκα να ταράξει τη νεκρή τους πραγματικότητα. Τα μυστικά, οι αποκαλύψεις και οι συγκρούσεις θα φέρουν στο φως τις αδυναμίες και τα ταπεινά τους ένστικτα. Ακολουθεί το έγκλημα, η εκδίκηση, η ενοχή και όταν φτάσει το πρωί δε θα είναι τίποτα ίδιο.

Πρωταγωνιστούν: Στάθης Σταμουλακάτος, Ηλίας Βαλάσης, Σπύρος Ασημένιος, Αντωνία Πιτουλίδου.

θεατρικές παραστάσεις

«Θάνατος στη Βενετία» Θέατρο Πορεία

Ένα έργο του Τόμας Μαν που έγραψε τη γεμάτη πάθος νουβέλα του το 1912, έναν χρόνο μετά τις δικές του διακοπές στη Βενετία, και συμπεριέλαβε σε αυτή πολλές από τις εμπειρίες και τις σκέψεις του. Με την υπογραφή του Γιώργου Παπαγεωργίου, το έργο επικεντρώνεται στον Άσενμπαχ, έναν πετυχημένο συγγραφέα που διανύει την έκτη δεκαετία της ζωής του και έλκεται  από έναν νεαρό που παραθερίζει στο ίδιο ξενοδοχείο μ’ εκείνον.

Από την πρώτη στιγμή που τον βλέπει του αφιερώνει σχεδόν ιδεοληπτικά τις σκέψεις και τις κινήσεις του, εκμεταλλευόμενος τις φήμες για τον θανατηφόρο λοιμό που μεταδίδεται σε εκείνη την ερωτική πόλη της Ιταλίας. Κι όμως, δεν πρόκειται για έναν έρωτα σαρκικό, αλλά για μια φιλοσοφική, σχεδόν πλατωνική αναζήτηση του Κάλλους. 

Παίζουν: Νίκος Χατζόπουλος, Ορέστης Χαλκιάς/Δημήτρης Κίτσος, Γιάννης Λεάκος, Γρηγορία Μεθενίτη, Γιάννης Μαστρογιάννης.

θεατρικές παραστάσεις