Έναν σταθμό σε μια σημαντική πορεία στα ελληνικά γράμματα προσέθεσε ο Χρήστος Χωμενίδης, με το έργο του «Νίκη» να κερδίζει το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, γράφτηκε το 2014 και αποτελεί μια συλλογή εμπειριών και αναμνήσεων δικών του από τη μητέρα του και της μητέρας του από τη ζωή στην εξορία και στις ταραγμένες εποχές αυτού του τόπου.

Ο Χρήστος Χωμενίδης ανέφερε στη δήλωση του πως αυτή η βράβευση δεν είναι μόνο για τον ίδιο, αλλά είναι μια νίκη για την Ελλάδα.

«Η απονομή του Ευρωπαικού Βραβείου Μυθιστορήματος στη “Νίκη” είναι μια Νίκη για την Ελλάδα. Μέσα από την τέχνη, η πατρίδα μας μπορεί να συστηθεί ξανά στον κόσμο. Την ώρα της μεγάλης αυτής δικαίωσης και χαράς, σκέφτομαι τη μάνα μου και τον πατέρα μου που αποτέλεσαν την πρώτη έμπνευση για τη “Νίκη”. Σκέφτομαι τους δασκάλους που μού έδωσαν τα φώτα. Σκέφτομαι τους αναγνώστες που με στηρίζουν σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα.

Ευχαριστώ την εκδότριά μου Άννα Πατάκη, που με εμψυχώνει με αδελφική αγάπη. Αγκαλιάζω τα πιο δικά μου πρόσωπα. Στέλνω ένα μεγάλο φιλί στους συνομήλικους της κόρης μου νέους αναγνώστες, μέσα από τους οποίους θα βγουν οι νέοι μας συγγραφείς. Ευχαριστώ πολύ!».

Αξίζει να σημειωθεί ότι o Χρήστος Χωμενίδης έχει τιμηθεί για τη «Νίκη» επίσης, με:

– Κρατικό Βραβείο

– Βραβείο Μυθιστορήματος του λογοτεχνικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης»

– Βραβείο Public κατηγορία «Ελληνικό Μυθιστόρημα»

Η περίληψη του βιβλίου (από το οπισθόφυλλο):

«Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που βρέφος εβδοµήντα ηµερών το συνέλαβαν και το έστειλαν εξορία στις Κυκλάδες.

Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που –στη διάρκεια της Κατοχής και του Εµφυλίου– η οικογένειά του κόπηκε στα δύο, όµως εκείνο δεν έπαψε στιγµή να αγαπάει κανέναν τους.

Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που –όταν γεννήθηκε– ο πατέρας του ήταν «ο ηρωικός αρχηγός των εργατών» και –όταν µεγάλωσε– έγινε «ο προδότης της εργατικής τάξης». Κι ας µην είχε προδώσει τίποτα από ό,τι πίστευε.

Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που πέρασε όλη του την εφηβεία στη βαθιά παρανοµία. Κλεισµένο σε ένα σπίτι, µε ψεύτικο όνοµα, χωρίς να πηγαίνει στο σχολείο, χωρίς να κάνει παρέες. Γιατί ήξερε πως, εάν οι Αρχές ανακάλυπταν ποιοι ήταν οι γονείς του, θα τους εκτελούσαν.

Κι όταν επέστρεψε στην ελευθερία, το κορίτσι εκείνο ερωτεύτηκε παράφορα, κόντρα στη θέληση και στην ανοχή της οικογένειάς του.

Το κορίτσι λεγόταν Νίκη. Και ήταν η µάνα µου. (Αυτό όµως έχει τη λιγότερη σηµασία.)

Η ζωή της Νίκης είναι η ζωή όλων των παιδιών που έρχονται στον κόσµο µε ένα βαρύ φορτίο στους ώµους, δεν το απαρνιούνται, ούτε όµως το αφήνουν να τα λυγίσει.

Οι άνθρωποι της «Νίκης» είναι η Ιστορία της Ελλάδας στον 20ό αιώνα».

Το συγχαρητήριο μήνυμα που δέχτηκε ο Χρήστος Χωμενίδης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να συγχαρεί τον συγγραφέα γι΄αυτή τη σπουδαία επιτυχία του και στην ανάρτηση του στα social media έκανε λόγο για μια τιμή προς την Ελλάδα μέσα από τη συγγραφική του ιδιότητα.

«Με το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει, ήδη, μία χρυσή σελίδα και στη δική του προσωπική Ιστορία ως συγγραφέας. Τιμά διπλά την Ελλάδα, καθώς ο ίδιος ανήκει στην πρόσφατη γενιά των δημιουργών της. Αλλά και γιατί η “Νίκη” του είναι εμπνευσμένη από τις περιπέτειές της. Και προσφέρει μεγάλη χαρά σε όλους όσοι παρακολουθούν τα βιβλία του, τον καθημερινό δημόσιο λόγο και την κοινωνική του παρουσία.

Στέλνω στον Χρήστο τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια. Ως πρωθυπουργός, ως πιστός αναγνώστης του και ως καλός φίλος με τον οποίο μοιραζόμαστε, συχνά, σκέψεις και προβληματισμούς. Εύχομαι να συναντήσει στον δρόμο του και άλλες διακρίσεις. Να ακονίζει πάντα την φαντασία του στην πραγματικότητα, κρατώντας το ίδιο τολμηρή την πέννα του. Και να παραμείνει ένας δυναμικός συγγραφέας και, ταυτόχρονα, ένας ζωντανός παρατηρητής της ζωής και ενεργός πολίτης της πατρίδας μας».

Από τη μεριά της, η κυρία Μενδώνη ευχήθηκε ο Χρήστος Χωμενίδης να κατακτήσει και περισσότερες βραβεύσεις με το συγγραφικό του έργο.

«Το έργο του Χρήστου Χωμενίδη τιμά τα Ελληνικά Γράμματα, τιμά την Ελλάδα. Βασίστηκε σε ένα ελληνικό θέμα, στο τραυματικό μέρος της νεότερης ελληνικής Ιστορίας για να δημιουργήσει ένα μυθιστόρημα συναρπαστικό και ενωτικό”, σημειώνει η κα Μενδώνη και προσθέτει: “Με το έργο του, ο Χρήστος Χωμενίδης στρέφει τον κόσμο στην ανάγνωση. Με τη ‘Νίκη’, στρέφει τη ματιά της Ευρώπης στην Ελληνική Λογοτεχνία. Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια και πιστεύω ότι η ‘Νίκη’ θα συναντήσει, εκτός από το ελληνικό, και το διεθνές κοινό».