Από τη μία, είναι αφελές αν όχι ειρωνικό να ζητάμε κάποιου είδους ενσυναίσθηση από τύπους που πουλούσαν ψεύτικες συνταγές φαρμάκων σε ευάλωτους ανθρώπους – δεν υπάρχει μεγαλύτερη «αλητεία» από το να εκμεταλλεύεσαι τον πόνο του άλλου σε θέματα υγείας. Από την άλλη, θα περίμενε κανείς να έχουν τη στοιχειώδη εξυπνάδα να κρατάνε χαμηλό προφίλ, να μην προκαλούν…

Μόνο αυτό δεν έκαναν πάντως οι συγκεκριμένοι «παλικαράδες» από τη Μεγάλη Βρετανία τη χρονική περίοδο 2014-17. Και λεφτά με τη σέσουλα έβγαζαν πουλώντας online φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού και διαλαλούσαν, μέσω social media κυρίως, τον πλουτισμό τους. Ξέφρενα πάρτι σε κλαμπ του Λονδίνου, με τις σαμπάνιες να ρέουν άφθονες και τα πούρα μονίμως on fire, ανέβαιναν ως καρέ σε Instagram και λοιπές ιντερνετικές «βιτρίνες».

Περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ, πάνω από 22.500 deals

Η ανοησία τους, πάντως και ευτυχώς, είχε αντίκτυπο. Κίνησαν την προσοχή των αρχών. «Πού και πώς βγαίνουν τόσα λεφτά;», το εύλογο ερώτημα. Και άρχισαν οι έρευνες. Η απάντηση, μόλις ήρθε, ήταν ταυτόχρονα εκνευριστική και εξοργιστική.

Ανακαλύφθηκε συγκεκριμένα πως μέσω του λεγόμενου dark web και αξιοποιώντας στο έπακρο το «παραθυράκι» των crypto είχαν πουλήσει φάρμακα αξίας μεγαλύτερης των 20 εκατ. ευρώ, χρησιμοποιώντας πλαστές συνταγές. Μετρήθηκαν πάνω από 22.500 τέτοια deals, κυρίως με Xanax.

Το οποίο στη σωστή δοσολογία κάνει θαύματα σε όσους υποφέρουν από άγχος και κρίσεις πανικού. Αλλά η κατάχρησή του μπορεί να αποβεί εξόχως επικίνδυνη για τον οργανισμό. Κάτι που πολύ εύκολα γίνεται δίχως ιατρική επίβλεψη.

Διαλαλώντας τον πλουτισμό τους έσκαβαν τον λάκκο τους

Κρίστοφερ Κίρκμπι, Μαρκ Γουόρντ και Τόμας Ντάρντεν, ιδού τα ονόματα των τριών «σομπρέρος», εκεί κοντά στα 35 τους ηλικιακά άπαντες, αυτή τη στιγμή. «Ζούμε σαν γκάνγκστερ», έγραφαν τότε στο Instragram, ανεβάζοντας ενσταντανέ από βραδιές χλιδής. Ξέχασαν όμως μάλλον πως οι γκάνγκστερ, ζώντας εξ ορισμού στην παρανομία, κινδυνεύουν πάντα από το μακρύ χέρι του νόμου…

Τα ‘θελαν και τα ‘παθαν; Υπό μια έννοια ναι, καθώς τελικά η συμμορία των τριών και συνελήφθη και καταδικάστηκε με ποινές που ξεπερνολυν αθροιστικά τα 20 χρόνια πίσω από τα σίδερα. Ο Γουόρντ «έφαγε» 5 χρόνια, ο Ντάρντεν 6 χρόνια και 5 μήνες και ο Κίρκμπι, 9 χρόνια και 6 μήνες.

Από τα πάρτι στο κελί η απόσταση ήταν τελικά μικρή!

Ο πρώτος που πιάστηκε στη φάκα ήταν ο Γουόρντ. Οι άλλοι έτρεξαν πανικόβλητοι να καλύψουν τα ίχνη τους, διαδικτυακά και real life. Αλλά ήταν πια πολύ αργά και γι’ αυτούς. Οι αρχές κατάφεραν να βρουν τις απαραίτητες αποδείξεις για να δέσουν τις κατηγορίες, πράγμα που έδωσε στο δικαστήριο τη δυνατότητα να καταδικάσει με υψηλές ποινές φυλάκισης τους τρεις Άγγλους.

Θέλησαν να ζουν σαν βασιλιάδες εκμεταλλευόμενοι τον πόνο των άλλων, κάποια στιγμή μάλιστα το κατάφεραν κιόλας. Τελικά όμως, η σαμπάνια στέρεψε, τα πούρα έσβησαν, η μουσική από τα πάρτι σίγησε και η καθημερινότητά τους από εδώ και πέρα θα είναι στο… κελί 33 ή κάποιο άλλο νούμερο, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί!