Οι πολίτες του Πορτ-ο-Πρενς, της μεγαλύτερης γειτονιάς στην πρωτεύουσα της Αϊτής, έχουν βρεθεί σε μία δεινή κατάσταση. Σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ, μέλη ένοπλων συμμοριών τρομοκρατούν την περιοχή, διαπράττοντας ληστείες, βιασμούς και δολοφονίες.

Το κίνημα «bwa kale»

Όπως αναφέρει το dominicantoday.com, η διεφθαρμένη αστυνομία της χώρας παρακολουθεί όλα αυτά με «δεμένα» χέρια, χωρίς να επεμβαίνει καθόλου με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους. Έχουν δημιουργήσει ένα κίνημα αυτοάμυνας, το «bwa kale», που σημαίνει «γυμνό ξύλο» και υποδηλώνει την κυριαρχία και τη δύναμη του ανδρισμού στο δρόμο.

Από την έναρξη του κινήματος τον Απρίλιο, κάποιοι από τα μέλη έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 164 ανθρώπους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Τα ύποπτα μέλη συμμοριών υποβάλλονται σε λιθοβολισμούς, ακρωτηριασμούς, αποκεφαλισμούς και καψίματα, συχνά όσο είναι ακόμα ζωντανοί. Η βία καθοδηγείται από μια αίσθηση αυτοσυντήρησης και την επιθυμία να προστατεύσουν τις κοινότητές τους από τον έλεγχο του εκτιμώμενου 80% των συμμοριών στο Πορτ-ο-Πρενς.

Πανό που εκφράζουν την απογοήτευση για τις απαγωγές και τις εκκλήσεις για ενότητα εκτίθενται σε όλη την πόλη και οδοφράγματα παρόμοια με αυτά στο Turgeau έχουν στηθεί σε πολλές γειτονιές. Κάτοικοι στο Turgeau, μια κοινότητα στους λόφους του Πορτ-ο-Πρενς, φρουρούν σε αυτοσχέδια εμπόδια, πραγματοποιούν ελέγχους σε όσους αναζητούν είσοδο, συμπεριλαμβανομένης της επαλήθευσης ταυτότητας, ελέγχου για τατουάζ συμμοριών και απαιτώντας εξηγήσεις για τον σκοπό τους στην περιοχή.

Αϊτή έγκλημα συμμορίες
(Photo credits: Guerinault Louis/Anadolu Agency via Getty Images)

Ανησυχία από ακτιβιστές για τη φρικτή βία στην Αϊτή

Ενώ οι δολοφονίες και οι απαγωγές που σχετίζονται με συμμορίες φέρεται να έχουν μειωθεί στην Αϊτή λόγω του κινήματος bwa kale, οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν ανησυχίες για τη φρικτή βία και την πιθανή βλάβη σε αθώα άτομα.

Ένας κάτοικος, ο Weslander Al Cégaire, υποστηρίζει το κίνημα, αλλά αναγνωρίζει ότι αθώοι άνθρωποι μπορεί να υποστούν τις συνέπειες. Αφηγείται την ιστορία του ξαδέρφου του που σκοτώθηκε από συμμετέχοντες στο bwa kale ενώ επέβαινε σε μια μοτοσικλέτα, τον οποίο μπερδέψανε με ένα μέλος συμμορίας.

Ο Turgeau έχει γίνει στόχος μιας συμμορίας στην Αϊτή γνωστής ως “5 Seconds” λόγω της φήμης της για γρήγορες δολοφονίες. Το κίνημα bwa kale κέρδισε δυναμική στο Turgeau μετά τη θανατηφόρα επίθεση της συμμορίας στα τέλη Απριλίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα πολλούς θανάτους και εκτεταμένες καταστροφές.

Αϊτή έγκλημα συμμορίες πολίτες
(Photo credits: Daniel Cardenas/Anadolu Agency via Getty Images)

Περισσότερα από 1.630 τα θύματα κάθε είδους βίας στην Αϊτή

Όπως αναφέρουν οι New York Times, περισσότεροι από 1.630 άνθρωποι σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή απήχθησαν στην Αϊτή το πρώτο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Μόνο τον Απρίλιο, αναφέρθηκαν περισσότεροι από 600 θάνατοι, αυξάνοντας το ήδη υψηλό ποσοστό δολοφονιών.

Οι φρικτές εκτελέσεις στις 24 Απριλίου σηματοδότησαν την έναρξη μιας βίαιης εκστρατείας επαγρύπνησης για την ανάκτηση των δρόμων της πρωτεύουσας, Πορτ-ο-Πρενς, από συμμορίες που προκάλεσαν τον τρόμο στους Αϊτινούς για σχεδόν δύο χρόνια.

Επιτέθηκαν σε μία γυναίκα που πουλούσε παπούτσια

«Πριν από τις 24, κάθε μέρα περνούσε κάποιος και απαιτούσε να του δώσω χρήματα λόγω της μικρής μου επιχείρησης», είπε η Μαρί, 62 ετών, στους New York Times, που πουλά παπούτσια στους δρόμους του Πορτ-ο-Πρενς. «Όταν δεν είχα χρήματα, έπαιρναν ό,τι ήθελαν από το τραπέζι μου και αυτό συνέβαινε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας», είπε. Αλλά πριν από δύο εβδομάδες, μέλη του «bwa kale» έκαψαν ζωντανό έναν άνδρα που πιστεύεται ότι ήταν μέλος συμμορίας μπροστά στον πάγκο με τα παπούτσια της.