Tο αεροδρόμιο του Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή, είναι τρομακτικά ήσυχο πριν από την αυγή, δηλαδή ώρες πριν να γεμίσει με ταξιδιώτες. Περίπου 100 άνθρωποι που κοιμούνται σε αυτό, ετοιμάζονται να αρχίσουν την ημέρα τους.

Ένας από αυτούς που ζει εκεί είναι ο Άνχελ Γκόμες, ο οποίος μένει στο διεθνές αεροδρόμιο εδώ και δύο χρόνια και έχει δει πώς ο αριθμός των ανθρώπων έχει εκτοξευθεί, σύμφωνα με το AP.

«Μετά την πανδημία, έγινε μια ολοκληρωτική εισβολή» δήλωσε ο ίδιος, την Πέμπτη (06/04), καθώς καθόταν δίπλα σε μια πινακίδα που διαφήμιζε τον παγετώνα Περίτο Μορένο, ένα εμβληματικό τουριστικό αξιοθέατο στην περιοχή της Παταγονίας.

Καθώς οι επιβάτες και το προσωπικό αρχίζουν να φτάνουν, δεκάδες άνθρωποι εξακολουθούν να κοιμούνται, άλλοι σε καρέκλες και άλλοι στο πάτωμα. Ορισμένοι έχουν κουβέρτες, αλλά πολλοί κοιμούνται στο έδαφος, διασκορπισμένοι στο αεροδρόμιο με τα λίγα υπάρχοντά τους κοντά.

Το αεροδρόμιο έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε καταφύγιο αστέγων τη νύχτα. Μόλις αρχίσουν να καταφθάνουν οι επιβάτες, κάποιοι από εκείνους που κοιμούνται εκεί, πηγαίνουν σε συσσίτια για να περάσουν την ημέρα τους, άλλοι τριγυρνούν στο χώρο του αεροδρομίου, ζητιανεύοντας ψιλά στα φανάρια και κάποιοι μένουν καθισμένοι σε καρέκλες και ανακατεύονται με τους ταξιδιώτες.

Είναι μια έντονη αντανάκλαση της αυξανόμενης φτώχειας σε μια χώρα, όπου ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στον κόσμο δυσκολεύει πολλούς να τα βγάλουν πέρα.

«Αν πληρώσω το ενοίκιο, δεν τρώω και αν πληρώσω για φαγητό, βρίσκομαι στο δρόμο» δήλωσε η Ροσάνα Σίλβα, η οποία ζει στο αεροδρόμιο με τον σύζυγό της, Γκουστάβο Αντρές Κοράλες, εδώ και δύο χρόνια.

Η Ροσάνα Σίλβα παίρνει κρατική σύνταξη περίπου 45.000 πέσος, η οποία ισοδυναμεί με περίπου 195 ευρώ, σύμφωνα με την επίσημη ισοτιμία αυτή τη στιγμή. «Δεν έχω αρκετά για να ζήσω» τονίζει η ίδια, η οποία είπε ότι αυτή και ο σύζυγός της κοιμούνται εναλλάξ, ώστε κάποιος να προσέχει πάντα τα υπάρχοντά τους.

Στα ύψη ο πληθωρισμός στην Αργεντινή

Όλο και περισσότεροι Αργεντίνοι βρίσκονται στην κατάσταση της Ροσάνα Σίλβα, καθώς ο πληθωρισμός επιδεινώνεται, αφού έφτασε το 102,5% τον Φεβρουάριο. Αν και η Αργεντινή έχει συνηθίσει εδώ και χρόνια σε διψήφιο πληθωρισμό, αυτή ήταν η πρώτη φορά που η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή έφτασε σε τριψήφιο αριθμό από το 1991.

Βέβαια, ο υψηλός πληθωρισμός ήταν ιδιαίτερα έντονος όσον αφορά στα βασικά είδη διατροφής και έτσι επλήγησαν περισσότερο οι φτωχοί. Μάλιστα, το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε στο 39,2% του πληθυσμού κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, καταγράφοντας αύξηση τριών ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τους πρώτους έξι μήνες του περσινού έτους, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Αργεντινής. Μεταξύ των παιδιών κάτω των 15 ετών, το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε περισσότερο από τρεις ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας το 54,2%.

Ο Οράσιο Άβιλα, ο οποίος διευθύνει μια οργάνωση αφιερωμένη στη βοήθεια των αστέγων, εκτιμά ότι ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς στέγη, στο Μπουένος Άιρες, έχει εκτοξευθεί κατά 30% από το 2019, όταν ο ίδιος και άλλοι πραγματοποίησαν μια ανεπίσημη καταμέτρηση 7.251 ατόμων στην πόλη των περίπου 3,1 εκατομμυρίων κατοίκων.

Εν μέσω του αυξημένου κόστους ζωής και της μειωμένης αγοραστικής δύναμης στην Αργεντινή, όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να θεωρούν το αεροδρόμιο ως πιθανό καταφύγιο. Η Λάουρα Καρντόσο, μάλιστα, είδε αυτή την αύξηση από πρώτο χέρι, καθώς στον έναν χρόνο που ζει στο αεροδρόμιο, «κοιμάται καθιστή» στο αναπηρικό της αμαξίδιο.

Photo credits: Getty Images