Το κείμενο αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η vegan κουλτούρα έχει εξαπλωθεί σε όλα τα μέρη του κόσμου. Κι όταν γράφουμε όλα, εννοούμε όλα. Ακόμα κι αυτά που θεωρούνταν πριν λίγα χρόνια απόρθητα κάστρα της κρεατοφαγίας. Η Αργεντινή έχει συνδεθεί με το βοδινό κρέας και τις τεράστιες ζουμερές μπριζόλες με το αργό και αριστοτεχνικό ψήσιμο, όμως στο Μπουένος Άιρες ανθίζουν όλο και περισσότερα χορτοφαγικά μενού, φτιαγμένα από μερικούς εκ των δημοφιλέστερων σεφ παγκοσμίως.

Στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Μπουένος Άιρες, η αναλογία ψησταριάς με vegan κουζίνα πριν λίγα χρόνια μπορεί να ήταν και 100 προς 1. Για την ακρίβεια, υπήρχαν μόνο δύο πολύ γνωστά εστιατόρια με αποκλειστικά χορτοφαγικά/vegan μενού: το Donnet, το οποίο ειδικεύεται στα μανιτάρια, και το Sacro, που προσφέρει haute vegan κουζίνα για γερά πορτοφόλια.

Η κίνηση-σύμβολο για την αλλαγή γαστριμαργικής νοοτροπίας σε μια από τις πιο διάσημες «κρεατουπόλεις» της γης και την στροφή στο vegan, ήλθε από τον Φράνσις Μάλμαν, τον πιο διάσημο «ψήστη» της χώρας. Το «ψήστης» δεν αντικατοπτρίζει ακριβώς τι είναι ο συγκεκριμένος κύριος, πρόκειται για θρύλο, για πρωτοπόρο σεφ που κωδικοποίησε συνταγές και τελειοποίησε το ψήσιμο, ύμνησε το κρέας. Τον Μάιο του 2022 ο Μάλμαν εξέδωσε το πρώτο του χορτοφαγικό βιβλίο μαγειρικής με την ονομασία «Green Fire». Ο ίδιος είπε ότι πείστηκε από την επιμονή χιλιάδων θαυμαστών του, που δεν τρώνε κρέας ή ψάρι, και απλά κάλυψε την ανάγκη τους.

Από τους ομορφότερους χώρους για χορτοφαγία στο Μπουένος Άιρες είναι το Marti, που άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2021 από τον αναγνωρισμένο (και τώρα χορτοφάγο) εστιάτορα Χερμάν Μαρτιτέγκι στη γειτονιά Tony Recoleta. Οι πελάτεςμπορούν να παρακολουθήσουν καθώς οι σεφ ετοιμάζουν εποχιακά πιάτα, όπως καρπάτσιο ανανά, πασπαλισμένο με σκόνη κατιφέ και μαύρο σκόρδο και παντζάρια με καπνιστή ρικότα. Ο Μαρτιτέγκι, επίσης διάσημος πριν λίγα χρόνια για τις κρεατικές συνταγές του, παραδέχτηκε ότι η αφαίρεση του κρέατος από το μενού τον έχει προκαλέσει να καινοτομήσει με διαφορετικά μπαχαρικά, υφές και αντιθέσεις.

Στη γειτονιά του Παλέρμο, βρίσκεται η Bocha, μια αίθουσα φαγητού στο στάδιο Campo Argentino de Polo. Υπάρχουν δύο πάγκοι-μπουφέδες, στους οποίους οι πελάτες μπορούν να σερβιριστούν: Ο Narda para Epicúreo House από τον διάσημο σεφ Νάρδα Λέπες, που προσφέρει διάφορες σαλάτες, όπως αυτή με ντομάτα και ροδάκινο με αγγούρι, μέντα, χαρίσα και γιαούρτι, και ο Planta Cocina Vegetal προσφέρει πιάτα σε παραδοσιακές συνταγές, όπως στιφάδο Άνδεων που ενσωματώνει κολοκύθα, λευκό καλαμπόκι και φασόλια λίμα.

Διεθνείς σεφ στο Μπουένος Άιρες «κλείνουν το μάτι» στους vegan

Η πόλη του Μπουένος Άιρες προσελκύει επίσης διεθνείς παίκτες της μαγειρικής. Ο Αμερικανός σεφ Μάθιου Κένι με έδρα το Λος Άντζελες, ο οποίος διαχειρίζεται εστιατόρια για χορτοφάγους σε όλο τον κόσμο, συνεργάστηκε με τον τοπικό εστιάτορα Μαρσέλο Μπόερ το 2020 για να ανοίξουν το Mudrá, έναν χώρο που παλιά ήταν σχεδιαστήριο και λειτουργεί σε μια ταράτσα στη γειτονιά Villa Crespo. Το μενού είναι κυρίως ιαπωνικό-περουβιανό, με μπουκιές όπως σούσι shiitake και ρολά kale.

Λειτουργεί και το Mudrá Express στη γειτονιά Retiro, το οποίο, όπως προδίδει και το όνομά του, προσφέρει γρήγορο φαγητό σε πακέτο: μανιτάρια portobello, πίτσα με τρούφα, μπιφτέκια με φακές και επιλογές από χορτοφαγικό σούσι.

Στο Chuí, ένα άλλο στέκι χωρίς κρέας στο Μπουένος Άιρες, στη συνοικία Villa Crespo, οι ντόπιοι πίνουν Campari Negronis με κάστανο στο μπαρ και βόσκουν πιάτα εποχής, όπως πατέ μανιταριών και πίτσα με πατάτα σε πήλινο φούρνο. Ο χώρος είναι ένα υπαίθριο βιομηχανικό υπόστεγο, δίπλα στο οποίο όμως υπάρχει ένας ολόκληρος τροπικός κήπος.

Τα επιδόρπια είναι μια ακόμα κατηγορία όπου οι σεφ έχουν δώσει ρέστα στο Μπουένος Άιρες. Το Vegan Creamery by Halauni προσφέρει μια σειρά από γεύσεις παγωτού που παρασκευάζονται με γάλα καρύδας, από μπανάνα split μέχρι βατόμουρο. Και στη γειτονιά του Belgrano, η Sablee Vegana προσφέρει riff σε παραδοσιακά γλυκίσματα όπως medialunas (κρουασάν αλεσμένα με ζάχαρη), churros και alfajores (μπισκότα σάντουιτς γεμιστά με dulce de leche). Αν τα προλάβετε, βέβαια, διότι εξαντλούνται από νωρίς.

** Με πληροφορίες από Travel and Leisure.