Ένας πίνακας του μάστερ του 15ου αιώνα Sandro Botticelli, που έχει καταγραφεί ως αγνοούμενος από τη δεκαετία του 1980, βρέθηκε σε ένα σπίτι στη νότια Ιταλία.

Η απεικόνιση της Παναγίας και του βρέφους Χριστού ανακαλύφθηκε σε ένα σπίτι στην πόλη Gragnano, κοντά στη Νάπολη, σύμφωνα με τη Μονάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Νάπολης Carabinieri. Ο πίνακας του πιο διάσημου καλλιτέχνη για τα «The Birth of Venus» και «Primavera» εκτιμάται από τις ιταλικές αρχές ότι αξίζει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ (109 εκατομμύρια δολάρια).

Ανατέθηκε για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία το 1470. Το έργο διαστάσεων 58 x 80 εκατοστών (23 x 31 ιντσών), ζωγραφισμένο με τέμπερα σε ξύλο, κρεμόταν σε μια εκκλησία στο ναπολιτάνικο προάστιο Santa Maria la Carità από τις αρχές του 1900, μετά την εκκλησία που είχε αρχικά παραχωρηθεί καμένος.

Όταν ένας σεισμός κατέστρεψε την εκκλησία το 1982, ο πίνακας δόθηκε από την ενορία σε μια τοπική οικογένεια με το όνομα Somma για φύλαξη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος είπε στο CNN ότι υπάρχει επίσημο διάταγμα στο αρχείο που εμπιστεύεται ζωγραφίζοντας τους, και δεν αντιμετωπίζουν καμία ποινική έρευνα.

Τα πρώτα χρόνια μετά την ανάθεση του πίνακα στην οικογένεια, οι τοπικές αρχές έλεγξαν την κατάστασή του, συμβουλεύοντάς τους πού να τον φυλάξουν και βοηθώντας να μετακινηθούν και να καθαριστούν. Αλλά για κάποιο λόγο οι έλεγχοι σταμάτησαν τη δεκαετία του 1990 και ο πίνακας καταχωρήθηκε στον κατάλογο των αγνοουμένων έργων του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο κατάλογος ενημερώνεται συχνά και αυτό το καλοκαίρι ο πίνακας εντοπίστηκε στην οικογένεια Somma, που τον είχε εκθέσει στα σπίτια τους όλα αυτά τα χρόνια, είπε ο διοικητής Massimiliano Croce κατά την παρουσίαση του ευρήματος. Αφού εντόπισε το κλαδί της οικογένειας που κρατούσε αυτήν τη στιγμή τον πίνακα, η αστυνομία συνεργάστηκε με τον τοπικό δήμαρχο, ο οποίος γνώριζε ήδη την παρουσία του Botticelli στο σπίτι Somma και βοήθησε στην ανάκτησή του, είπε ο Croce.

«Πρόκειται για ένα έργο εντελώς άγνωστο στο κοινό που τώρα θα εκτεθεί ξανά χάρη στην παρέμβαση της Πολιτείας. Ενεργήσαμε με διοικητικό τρόπο, χωρίς να καταφύγουμε στην Εισαγγελία ή κατάσχεση, χάρη και στη μεσολάβηση του δημάρχου», είπε ο Croce. «Η οικογένεια συνεχίζει να έχει τον τίτλο του έργου, το οποίο, ωστόσο, θα διατηρηθεί σε μουσείο», πρόσθεσε ο Croce.

Ο πίνακας, ο οποίος θα χρειαστεί εκτεταμένη αποκατάσταση, δείχνει την Παναγία, με ξανθά μαλλιά καλυμμένα με πέπλο, να κρατά ένα παχουλό μωρό Ιησού στην αγκαλιά της – παρόμοια με άλλες απεικονίσεις του Botticelli, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού. Λείπει λίγο χρώμα και έχει γρατσουνιστεί, πιθανότατα κατά τη διάρκεια του σεισμού της δεκαετίας του 1980 και σε μεταγενέστερες μετακομίσεις σπιτιών.

Δεν είναι σαφές γιατί το κράτος σταμάτησε να ελέγχει τον πίνακα. «Η τελευταία φορά που οι αρχές είχαν επιθεωρήσει την ιδιωτική κατοικία όπου φυλάσσονταν ο πίνακας του Botticelli ήταν πριν από περισσότερα από 50 χρόνια», είπε ο Croce. «Από τότε, ανεξήγητα, ο πίνακας είχε ξεχαστεί από τις αρχές». Θεωρείται ότι είναι ένας από τους τελευταίους πίνακες του πλοιάρχου, ο οποίος πέθανε το 1510.

Ο πίνακας θα εκτεθεί τελικά σε ένα από τα εθνικά μουσεία της Νάπολης, αλλά η αποκατάσταση θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο, σύμφωνα με το υπουργείο. Η οικογένεια Somma αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε το CNN.

Πηγή: CNN