Είναι ο διασημότερος πίνακας στον κόσμο. Τον έχουν δει δεκάδες εκατομμύρια φορές άνθρωποι, είτε από κοντά είτε από μακριά. Χιλιάδες είναι οι φορές που τον έχουν εξετάσει ειδικοί στο κομμάτι της συντήρησης ή της ανάλυσης. Κι όμως, ο πίνακας του Ντα Βίντσι «Mona Lisa», προσφέρει πάντοτε κάτι καινούργιο στην πορεία των δεκαετιών και των αιώνων.

Αυτή τη φορά η νέα ανακάλυψη, αυτό που εντοπίστηκε από τον Ιστορικό Σιλβάνο Βιντσέτι, που στο παρελθόν έχει φέρει στο φως πολλά στοιχεία για τον πίνακα, είναι πως στο background, πίσω από τη Mona Lisa, απεικονίζεται μια γέφυρα η οποία αφορά στην γέφυρα Romito di Laterina που βρίσκεται στο Αρέτσο, στην περιφέρεια της Τοσκάνης.

Πρόκειται για το τέλος μιας διαμάχης κι ενός μυστηρίου που κράτησε για πολλά χρόνια, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι όταν ζωγράφιζε τον πίνακα ο Ντα Βίντσι σε κάποιο τοπίο στη Φλωρεντία τον 16ο αιώνα, έβλεπε την γέφυρα Ponte Buriano, που βρίσκεται δίπλα στη Laterina, ενώ άλλοι έκαναν λόγο για την γέφυρα Ponte Bobbio πιο βόρεια, στην Πιατσέντζα.

Ο Βιντσέτι χρησιμοποίησε ιστορικά έγγραφα που ανήκουν στην οικογένεια των Μεδίκων και καταγραφές από drones για να κάνει σύγκριση ανάμεσα στον πίνακα και στην περιοχή της Laterina, για να καταλήξει πως πρόκειται για το ίδιο μέρος, για την ετρουσκορωμαϊκή γέφυρα.

Πώς το κατάλαβε; Υπήρξε μια λεπτομέρεια που τον έπεισε. Ο αριθμός των αψίδων που έχει η γέφυρα στη Mona Lisa είναι 4, όπως και στο Romito. Αντιθέτως, το Buriano και το Bobbio έχουν τουλάχιστον 6.

Τα αρχεία των Μεδίκων επιβεβαιώνουν ότι στις αρχές του 16ου αιώνα η γέφυρα ήταν πλήρως λειτουργική και ήταν τότε που ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι βρέθηκε στην περιοχή Βαλ ντ’ Άρνο, η οποία τότε ήταν υπό την κατοχή του Καρδινάλιου Τσεζάρε Βοργία, της πιο διάσημης οικογένειας σεπτών ηγετών στην Αναγεννησιακή Ιταλία.

Η γέφυρα ήταν μια διάβαση που μείωνε την απόσταση μεταξύ Αρέτσο, Φιζόλε και Φλωρεντίας και ο Βιντσέτι μέτρησε την απόσταση ανάμεσα στις δύο όχθες και έχοντας ως μπούσουλα τη μοναδική εναπομείνασα αψίδα, κατέληξε πως υπήρχαν 4 αψίδες ίδιου μεγέθους στη γέφυρα.

Μάλιστα, ο Βιντσέτι βρήκε και αρχεία που αποδεικνύουν ότι ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι βρισκόταν αρκετές φορές στο Φιζόλε εκείνη την εποχή, γιατί είχε έναν θείο που ήταν ιερέας στην περιοχή.

Αυτή η ανακάλυψη του Βιντσέτι προκάλεσε ενθουσιασμό στους 3.500 ντόπιους, με τη δήμαρχο, τη Σιμόνα Νέρι, να αναφέρει ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τα απομεινάρια της γέφυρας, κάτι που θα χρειαστεί χρηματοδότηση».

Πλέον, το Buriano που είχε την πρωτοκαθεδρία στο σκηνικό της Mona Lisa, έχει ανταγωνισμό και η Νέρι ελπίζει πως αυτό θα αυξήσει τον τουρισμό στην περιοχή.