Η επικεφαλής τεχνολογικής ανάπτυξης στη Βρετανία, Michelle Donelan, είναι μαθημένη να διαχειρίζεται δύσκολες αποστολές. Εξάλλου, παλαιότερα προωθούσε επαγγελματίες παλαιστές.

Η προηγούμενη καριέρα της υπουργού Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ως υπεύθυνη για το WWE, μπορεί να τη βοηθήσει στο Bletchley Park, καθώς φιλοξενεί εκπροσώπους από περισσότερες από 100 εταιρείες τεχνολογίας και ακαδημαϊκά ιδρύματα στη σύνοδο κορυφής που στοχεύει να αντιμετωπίσει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Donelan μίλησε στο Politico την παραμονή της συνόδου κορυφής στο αραιά διακοσμημένο γραφείο της στο πολυάσχολο Τμήμα Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας (DSIT).

Μια χαμηλού προφίλ βουλευτής των Tories που ανέλαβε την πρώτη της υπουργική θέση μόλις το 2019, η Donelan κάνει την έκπληξη για την πρώτη ημέρα της πολυδιαφημισμένης συνόδου κορυφής AI του Rishi Sunak.

Σε αντίθεση με τον Sunak, η 39χρονη δεν ήταν αυτοαποκαλούμενη τεχνολόγος όταν της εμπιστεύτηκε τη δημιουργία του νέου τμήματος επιστήμης και τεχνολογίας τον Φεβρουάριο του 2023. Κατά τη δική της παραδοχή μάλιστα, δεν χρησιμοποιεί τακτικά εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT.

Αλλά η Donelan, η οποία ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί όταν της έδωσαν το επιστημονικό και τεχνολογικό χαρτοφυλάκιο, περιπλανιόταν σε σωρούς από βιβλία που περιγράφουν λεπτομερείς τεχνικές πληροφορίες καθώς προσπαθεί να καταπιαστεί με το θέμα. Οι συνάδελφοι σημειώνουν με θαυμασμό (και μερικές φορές με απελπισία) πώς επιτελεί έργο μόλις λίγες ώρες ύπνου.

«Νομίζω ότι το ταξίδι μου σε αυτό ήταν μια βαθύτερη κατανόηση του… πόσο ζωτικής σημασίας είναι να οδηγούμε σε αυτό, να μην είμαστε παθητικοί, να μην περιμένουμε άλλους», λέει.

Από τον Φεβρουάριο που η Donelan θέτει τις βάσεις για μια σύνοδο κορυφής, ο Sunak ελπίζει ότι θα είναι μια από τις καθοριστικές στιγμές της πρωθυπουργίας του, με στόχο να πείσει τους παγκόσμιους ηγέτες να συμφωνήσουν για τους κινδύνους που ενέχει η τεχνητή νοημοσύνη.

Η ίδια, όπως και ο πρωθυπουργός, ανησυχεί για την πιθανή διαταραχή που θα μπορούσε να προκαλέσει η τεχνητή νοημοσύνη. «Οι κίνδυνοι είναι πολύ τρομακτικοί, δεν υπάρχει αμφιβολία», λέει, ενώ αναγνωρίζει ότι «υπάρχει μια συζήτηση για το αν θα υλοποιηθούν εντέλει οι στόχοι της ή όχι».

Οι επικριτές της λένε ότι η σύνοδος κορυφής εστιάζεται λανθασμένα στον μακροπρόθεσμο κίνδυνο, ωστόσο, και υποστηρίζουν ότι δεν γίνονται αρκετά για την αντιμετώπιση των πιο άμεσων απειλών της τεχνητής νοημοσύνης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «πολύ πίσω» όσον αφορά την προώθηση της πραγματικής νομοθεσίας, δήλωσε ο Peter Kyle, ο αντίπαλος της Donelan στο Εργατικό Κόμμα, ο οποίος δεν έχει προσκληθεί στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Το τμήμα της Donelan δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει απάντηση στη δική του διαβούλευση σχετικά με μια Λευκή Βίβλο τεχνητής νοημοσύνης που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, επεσήμανε.

Η Donelan επιμένει ότι η σύνοδος κορυφής είναι «μόνο μέρος» των εργασιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την τεχνητή νοημοσύνη, ωστόσο και ότι σχεδιάζει να πει περισσότερα για τη Λευκή Βίβλο – ένα πρώτο βήμα προς τη νομοθεσία – «μέχρι το τέλος του έτους».

«Δεν φοβόμαστε να νομοθετήσουμε. Θα πρέπει τελικά να υπάρξει νομοθεσία σε αυτόν τον χώρο», λέει.

Η Donelan έπεισε και Truss και Sunak

Στη σκληρή εκστρατεία για την ηγεσία των Tories τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2022, η Truss και ο Sunak υποσχέθηκαν και οι δύο να καταργήσουν τμήματα του νομοσχεδίου που εστιάζονται στην αστυνόμευση «νόμιμου αλλά επιβλαβούς» διαδικτυακού περιεχομένου. Ήταν η Donelan, που διορίστηκε ως γραμματέας πολιτισμού από την Truss, και αφέθηκε να υλοποιήσει αυτές τις δεσμεύσεις.

Η μεθοδική προσέγγισή της στο νομοσχέδιο, και η προθυμία της να λάβει σοβαρά τις απόψεις των συναδέλφων της βουλευτές, εντυπωσίασαν τον Sunak.

Για αυτόν τον λόγο την κράτησε στη θέση της και στη συνέχεια την επέλεξε να δημιουργήσει το νέο τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας νωρίτερα φέτος.

«Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός, όπως και εγώ, μπορεί να δει ότι είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου», είπε η πρώην υπουργός Παιδείας Nadhim Zahawi, με την οποία εργαζόταν η Donelan πριν από την προαγωγή της στην κυβέρνηση.

Τελικά, η ψήφιση του νόμου για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο ήταν ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, το σημαντικότερο επίτευγμα της Donelan ήταν το αρνητικό ρεκόρ της ως η υπουργός με τη μικρότερη θητεία στη βρετανική ιστορία. Ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της εκπαίδευσης και στη συνέχεια παραιτήθηκε 35 ώρες αργότερα, στις χαοτικές τελευταίες ημέρες της διοίκησης του Boris Johnson.

Michelle Donelan υπουργική θέση

Η αποφασιστικότητα της Donelan να περάσει το νομοσχέδιο από το κοινοβούλιο είχε προκληθεί από μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ακτιβιστή Ian Russell τον περασμένο Νοέμβριο. Η κόρη του Molly αυτοκτόνησε αφού είδε ένα αντίστοιχο βίντεο αυτοκτονίας στο διαδίκτυο.

Η Donelan κράτησε τον φάκελο με τις θέσεις της Molly που της παρέδωσε ο Russell σε εκείνη την ιδιωτική συνάντηση, σύμφωνα με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο του Ηνωμένου Βασιλείου. «Από εκείνη τη συνάντηση ήταν πιο αποφασισμένη να κάνει κάτι για την προστασία των παιδιών», είπαν.

«Ήταν απογοητευτικό να ακούω την ιστορία του, καθώς και την ιστορία των άλλων πενθούντων γονέων και νιώσαμε με πολύ πάθος ότι είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε τη διαφορά σε αυτό και να αλλάξουμε τη φύση με την οποία ρυθμίζουμε τον διαδικτυακό κόσμο». λέει η Donelan.

Οι επιχειρηματίες τη σέβονται

Η προσέγγισή της ήταν εντυπωσιακά διαφορετική από τη μακρά σειρά υπουργών των Tories που προηγήθηκαν. Η προθυμία της να σηκώσει απλώς το τηλέφωνο σε αρμόδιους επιχειρηματικούς ηγέτες ,συχνά παρακάμπτοντας τα επίσημα κυβερνητικά κανάλια, έχει κερδίσει τους θαυμαστές της στην εξοργισμένη βιομηχανία τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία έχει υπομείνει μια διαδοχή διαφορετικών υπουργών που επιβλέπουν ένα νομοσχέδιο που μαστίζεται από αβεβαιότητα.

«Ήταν μια πλήρης ανάσα φρέσκου αέρα όταν μπήκε», είπε ο Dom Hallas, εκτελεστικός διευθυντής του τεχνολογικού λόμπι στο Startup Coalition. «Στα στρογγυλά τραπέζια της βιομηχανίας είναι στην ουσία και καλά ενημερωμένη, αλλά είναι επίσης ειλικρινής όταν κάτι δεν πρόκειται να συμβεί».

«Πραγματικά κάνει πράγματα, τα οποία θα αντιπαραβάλλω με το προηγούμενο καθεστώς υπό την ηγεσία του Boris Johnson. Ακούει όντως και φαίνεται να ενδιαφέρεται να προσπαθήσει να μάθει τι σκέφτονται διάφορα εμπλεκόμενη μέρη για τα πράγματα», πρόσθεσε ο Julian David, διευθύνων σύμβουλος του βιομηχανικού οργανισμού TechUK.

Η Donelan νιώθει ότι έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι. Ο γιος της γεννήθηκε την άνοιξη και η ίδια λέει ότι οι νέοι διαδικτυακοί νόμοι την κάνουν «πολύ πιο σίγουρη για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όταν θα είναι αρκετά μεγάλος».

Η Donelan επιβεβαιώνει, ωστόσο, ότι η ανάθεση ενός νέου κυβερνητικού ρόλου, ενώ ήταν έτοιμη να πάρει άδεια μητρότητας, δεν ήταν μικρή πρόκληση.

«Δεν πρόκειται να πω ψέματα. Είναι πολύ πιο δύσκολο από όσο νόμιζα ότι θα ήταν. Πριν κάνεις παιδί δεν εκτιμάς ότι θα έχεις πράγματα όπως «ενοχές μαμάς»», λέει. «Ήταν πιο εύκολο στο μυαλό μου και πιο δύσκολο στην πραγματικότητα».

Πώς βρέθηκε στην πολιτική η Donelan

Η Michelle Donelan μίλησε στο Mail on Sunday και στο podcast του BBC Political Thinking και είπε ότι αποφάσισε να γίνει πολιτικός σε ηλικία έξι ετών, αφού είδε την εικόνα της Μάργκαρετ Θάτσερ στην τηλεόραση.

Το 1999, σε ηλικία μόλις 15 ετών, μίλησε στη Διάσκεψη του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπλάκπουλ. Ήταν μόλις 26 ετών όταν έλαβε υποψηφιότητα για πρώτη φορά στις εκλογές στο Wentworth and Dearne το 2010.

Όταν έφτασε στο κοινοβούλιο, η φιλοδοξία της Donelan ήταν προφανής στους συναδέλφους. Κάποιος τη θυμάται να ζητά αμέσως συμβουλές για το πώς να ανέβει τα σκαλιά της κομματικής ιεραρχίας.

«Αν της ανατεθεί μια εργασία, θα την κάνει δική της με κάθε τρόπο. Δεν είμαι τόσο σίγουρος για τα πράγματα με τη μεγαλύτερη εικόνα – ευρύτερη στρατηγική και καθορισμός κατεύθυνσης ακόμα. Αλλά δώστε της μια κατεύθυνση και θα το κάνει», είπε ένας συνάδελφός της.

Michelle Donelan τεχνητή νοημοσύνη

Στην ιδιωτική της ζωή, η Donelan είναι μια αφοσιωμένη Χριστιανή που αποφεύγει τη σκοτεινή πλευρά της πολιτικής. «Σέβεται εξαιρετικά τους συναδέλφους της στο υπουργικό συμβούλιο», είπε ένας άλλος πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος που συνεργάστηκε μαζί της. «Δεν φαίνεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλα και κουτσομπολιά. Είναι πολύ σοβαρό όλο αυτό, αλλά λειτουργεί για εκείνη με έναν τρόπο που είναι αρκετά αναζωογονητικό.»

Ωστόσο, προκάλεσε αντιδράσεις στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος τον Οκτώβριο με μια ομιλία στην κεντρική σκηνή που ήταν ξεκάθαρα σχεδιασμένη για να ευχαριστήσει τη βάση της δεξιάς. Παράλληλα, μια δύσκολη συνέντευξη με την Victoria Derbyshire του BBC στο ίδιο συνέδριο έφερε προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια για το πρόσωπό της.

Για μια φιλόδοξη υπουργό όμως που θέλει να στρέψει τα φώτα της παγκόσμιας σκηνής επάνω της αυτή την εβδομάδα, όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από τη δύσκολη καθημερινότητα της δουλειάς που λατρεύει να κάνει.

Με πληροφορίες από το Politico

Photo credits: GettyImages