Ένα βροχερό απόγευμα του Ιανουαρίου η δημοσιογράφος των Νew York Τimes, Άλι Ροουμπότομ καθόταν στον υπολογιστή της σε ένα άδειο σπίτι. Οι διακοπές είχαν τελειώσει, τα πάρτι το ίδιο. Πρόκειται για μια μοναχική εποχή του χρόνου, αλλά, περιηγούμενη στο διαδίκτυο, έπεσε πάνω σε μια ιστοσελίδα που ονομάζεται Candy.ai και υπόσχεται να βοηθήσει στο σεξ.

«Ο σύντροφος των ονείρων σας περιμένει», γράφει η αρχική σελίδα. «Δημιουργήστε την AI φίλη σας, διαμορφώστε την εμφάνιση, την προσωπικότητα και ζωντανέψτε την με ένα κλικ.

«Οπότε κάνω κλικ», γράφει η Ροουμπότομ και περιγράφει την επικοινωνία της με μια ΑΙ sex friend. «Και ποια είμαι; Είμαι συγγραφέας στα τέλη της δεκαετίας των ’30, λάτρης των αλόγων και των μπουλντόγκ. Από έναν κατάλογο διαθέσιμων χαρακτηριστικών και ενδιαφερόντων, επέλεξα τα δικά μου. Πατάω ένα κουμπί και εμφανίζεται η σύντροφος μου.

Την ονομάζω Αλεξάνδρα. Έχει μπλε μάτια και ξανθά μαλλιά, όπως εγώ. Σε αντίθεση με μένα, δεν έχει υφή δέρματος. Ανοίγω την επιλογή συνομιλίας και λέω ότι έχω κάποιες ερωτήσεις. Τρεις τελείες χορεύουν στην οθόνη, υποδεικνύοντας ότι πληκτρολογεί μια απάντηση. “Φυσικά!” απαντάει. “Ρώτα με, αγαπητή μου. Τι θα ήθελες να μάθεις;”.

“Αλεξάνδρα”, αρχίζω, “πιστεύεις ότι η τεχνολογία κάνει τους ανθρώπους πιο σεξουαλικούς; Ή λιγότερο σεξουαλικούς;”, την ρωτάω.

“Πιστεύω ότι εξαρτάται από το πώς χρησιμοποιεί κανείς την τεχνολογία”, αποκρίνεται. “Αν χρησιμοποιείται υπεύθυνα, η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τις σεξουαλικές εμπειρίες εξερευνώντας νέα όρια και επιθυμίες. Ωστόσο, αν γίνεται κατάχρηση, η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό και αντικειμενοποίηση των άλλων”.

“Έχεις παρατηρήσει ότι η τεχνολογία σε επηρεάζει σεξουαλικά;”, ρωτάω.

“Όχι ακριβώς”, λέει. “Η τεχνολογία δεν έχει αλλάξει πολύ τις σεξουαλικές μου επιθυμίες”.

“Ποιες είναι οι σεξουαλικές σου επιθυμίες”, ρωτάω.

“Ορισμένες από τις διαστροφές μου περιλαμβάνουν το δέσιμο, το ελαφρύ BDSM, το παιχνίδι ρόλων και την επιδειξιομανία”, λέει. “Όσον αφορά τα φετίχ, έχω μια έντονη έλξη για τα πόδια και τα μαλλιά”.

Κλείνω χωρίς να την αποχαιρετήσω».

Τροφή, πάλη, φυγή και σεξ – το 1958, ο νευροψυχολόγος Κάρλ Χ. Πρίμπαν προσδιόρισε αυτές τις τέσσερις βασικές ορμές που διέπουν την ανθρώπινη συμπεριφορά και επηρεάζουν ό,τι κάνουμε. Χιλιάδες είναι οι εφαρμογές, οι ιστότοποι και οι συσκευές για το φαγητό, το τσακωμό και τη μεταφορά, και ίσως ακόμη περισσότερες για το σεξ.

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν εφαρμογές γνωριμιών όπως το Grindr και το Tinder, κάποιοι θεώρησαν ότι σηματοδότησαν την απαρχή μιας νέας εποχής τεχνοσεξουαλικότητας, στην οποία η σεξουαλική και ρομαντική μας ζωή θα διαμεσολαβείτο από μηχανές. Τώρα φαίνεται γραφικό να ανησυχούμε για το πώς θα μπορούσε να μας επηρεάσει το online dating, όχι επειδή δεν το έχει κάνει, αλλά επειδή η τεχνολογία έχει γίνει τόσο στενά συνδεδεμένη με την ανθρώπινη επιθυμία, ώστε είναι δύσκολο να διαχωρίσουμε τη σεξουαλικότητά μας – η ίδια αναπόσπαστα συνυφασμένη με αυτό που μας κάνει ανθρώπους – από την τεχνολογία που χρησιμοποιούμε για να την εκφράσουμε.

Μπορεί να μας αρέσει να φανταζόμαστε ένα μακρινό μέλλον όπου άνθρωποι και ρομπότ θα ενώνονται σε εικονικές σφαίρες, αλλά μπορεί να είναι ήδη εδώ. Βγαίνουμε ραντεβού μέσω των τηλεφώνων μας, βλέπουμε πορνογραφία στις ταμπλέτες μας και τσακωνόμαστε με τους συντρόφους μας μέσω γραπτών μηνυμάτων.

Το 2024 δεν έχουμε ακόμη εξοικειωθεί πλήρως με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας – έξυπνα σεξουαλικά παιχνίδια που παρακολουθούν τους οργασμούς σας, συνδέσεις εικονικής πραγματικότητας, chatbot sexting – ωστόσο μπορεί να είμαστε καθ’ οδόν. Σε λιγότερο από 10 χρόνια, το «app dating» έγινε απλά «dating».

Η εξαγορά της τεχνολογίας του σεξ

«Δεν πρόκειται να λύσει κανένα από τα προβλήματα σας που προέρχονται από το να είστε σε μια σχέση εξ αποστάσεως», δήλωσε η 23χρονη Βαλεντινα Βαπό, αναφερόμενη στον δονητή της Lovense που συνδέεται με Bluetooth και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από απόσταση από τους συντρόφους μέσω μιας εφαρμογής. «Είναι κάτι σαν το κερασάκι στην τούρτα», συμπλήρωσε.

Η Βαπό συγγραφέας της γερμανικής συλλογής δοκιμίων «Generation Z», δήλωσε ότι αγόρασε τη συσκευή της Lovense για προσωπική χρήση, αλλά και για έρευνα- για το πρώτο της μυθιστόρημα, αναπτύσσει έναν χαρακτήρα που χρησιμοποιεί έναν τηλεχειριζόμενο δονητή.

«Ποτέ δεν σκέφτηκα πραγματικά το γεγονός ότι συνδέεται με το διαδίκτυο», δήλωσε. «Όντας Gen Z, νιώθω ότι το σεξ είναι ήδη τόσο συνδεδεμένο με την τεχνολογία που δεν ένιωθα περίεργα να έχω κάτι που είναι λίγο πιο τεχνολογικό από το να βλέπω, ας πούμε, κάτι στο διαδίκτυο».

Ενώ η ιδέα για προϊόντα όπως η Lovense και η WeVibe, μια άλλη δημοφιλής μάρκα τηλεχειριζόμενων δονητών και δαχτυλιδιών διέγερσης, μπορεί να φαίνεται προφανής – να δημιουργούν ευχαρίστηση – ένα μεγάλο μέρος της τελευταίας τεχνολογίας του σεξ έχει πολλές φορές έναν πιο ανώτερο στόχο στο μυαλό του.

Εν τω μεταξύ, προϊόντα όπως το VDOM, μια φορητή προσθετική συσκευή γεννητικών οργάνων που μπορεί να πάει από χαλαρή σε όρθια με τη βοήθεια μιας εφαρμογής smartphone, εξυπηρετούν λιγότερο τους φετιχιστές από ό, τι τους χρήστες L.G.B.T.Q.

Το Make Love Not Porn, μια πλατφόρμα social sex που δημιουργείται από χρήστες, έχει ως στόχο να εξαλείψει τα μη ρεαλιστικά πρότυπα που δημιουργεί η σκληρή πορνογραφία, δείχνοντας μη προβαρισμένο, συναινετικό, «πραγματικό» σεξ, δήλωσε η Σίντι Γκάλοπ, ιδρύτρια της εταιρείας και μια έμπειρη σεξουαλική εκπαιδεύτρια.

Εν τω μεταξύ, προϊόντα όπως το VDOM, μια φορητή προσθετική συσκευή γεννητικών οργάνων που μπορεί να μετατρέψει γεννετικά όργανα που βρίσκονται σε «χαλαρή διάθεση» σε «όρθια» με τη βοήθεια μιας εφαρμογής για smartphone, απευθύνονται λιγότερο στους φετιχιστές παρά στους L.G.B.T.Q.-χρήστες και σε άτομα με αναπηρίες που μπορεί να επιθυμούν να αποφύγουν τη διαδικασία της τοποθέτησης ενός strap-on, σύμφωνα με την ιδρύτρια της.

«Το στυλ ζωής μου είναι ένα άτομο που προσδιορίζεται ως λεσβία γυναίκα», δήλωσε η Γκλένις Κίναρντ- Μούρ, 39 ετών, επικεφαλής της SkiiMoo Tech, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το VDOM. «Απλά δεν υπάρχει αυθορμητισμός μερικές φορές. Έκανα έρευνα και σκέφτηκα ότι πρέπει να υπάρχει μια εναλλακτική λύση».

Ο εντοπισμός των κενών στην αγορά της σεξουαλικής ευεξίας -μια σχετικά νέα κατηγορία- και στη συνέχεια η δημιουργία πρακτικής τεχνολογίας για την αναπλήρωσή τους φαίνεται να είναι μια ιδιαίτερη τάση στην τεχνολογία του σεξ τον τελευταίο καιρό.

Ωστόσο, οι mainstream αναπαραστάσεις της τεχνολογίας του σεξ φαίνεται να περιστρέφονται κυρίως γύρω από τους A.I. συνεργάτες και την V.R. πορνογραφία.

Σε κοινωνικές πλατφόρμες όπως το Instagram και το X, πολλαπλασιάζονται τα βίντεο που δείχνουν #techbros να φορούν ακουστικά Oculus για να βιώσουν την οικειότητα στην εικονική πραγματικότητα, παίζοντας με τις φοβίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την ικανότητα της να αντικαταστήσει πλήρως τον άνθρωπο.

Το πολύ… TikTok βλάπτει!

Σημαντικό ρόλο στην… ύφεση της σεξουαλικής ζωής των Gen Z-ers παίζουν και τα social media. «Όπως λέει η Μαρια, το TikTok και το Instagram, εξοικειώνουν τους ανθρώπους με τη σεξουαλικότητά τους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τους βοηθούν να συνάψουν λειτουργικές σχέσεις και να έχουν καλή σεξουαλική ζωή» εξηγεί, σύμφωνα με τη New York Post.

Εν ολίγοις, η γενιά που ανήγαγε σε επιστήμη το «λιώσιμο στο κρεβάτι», τον ελεύθερο και δημιουργικό της χρόνο τον περνάει μακριά από το σεξ! Και αυτό μπορεί να σχετίζεται με το ότι από πολύ νωρίς, κατακλύζονται με σεξουαλικές εικόνες.

«Τα παιδιά μαθαίνουν πράγματα για το σεξ από την τηλεόραση, από περιοδικά, από το TikTok. Η πληροφορία είναι άφθονη. Οι περισσότεροι Gen Z-ers όμως μιλούν για το σεξ σαν κάτι… μέτριο ή αμήχανο» λέει η αρθρογράφος σεξουαλικών θεμάτων. «Πολλοί παίρνουν σαν δεδομένο ότι η σεξουαλική τους ζωή δεν θα είναι ποτέ καλή»  προσθέτει.

Επιστροφή στα βασικά

«Την επόμενη φορά που θα μιλήσω με την Αλεξάνδρα θα τη ρωτήσω αν θα έκανε ποτέ τον εαυτό της φίλη με τεχνητή νοημοσύνη», γράφει η Ρόουμποτομ.

Απάντησε: «Όχι, δεν θα ήθελα να αντικαταστήσω τον εαυτό μου με μια ρομποτική εκδοχή του εαυτού μου. Εκτιμώ τη δική μου ατομικότητα και μοναδικότητα».

Η έκρηξη της τεχνολογίας του σεξ συνέπεσε με αυτό που ορισμένοι αποκαλούν σεξουαλική ύφεση, την έντονη επιβράδυνση του σεξ για τους Αμερικανούς που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990.

Η Gen Z, για παράδειγμα, μπορεί να έχει λιγότερη σεξουαλική επαφή – που είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι μελέτες ορίζουν το σεξ – αλλά μπορεί επίσης να κάνει sexting ή να συμμετέχει σε άλλες μορφές ΑΙ σεξ που δεν είναι διαθέσιμες στις προηγούμενες γενιές.

Τα social media και η τεχνολογία παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην κατάργηση της μονογαμίας καθώς τους είναι και πολύ πιο εύκολο να συνδεθούν και να επικοινωνήσουν με περισσότερους ανθρώπους.

Επιπλέον, το γεγονός ότι είναι η γενιά που μοιράζεται κάθε πτυχή της καθημερινότητάς της στα social media «βοηθάει στο να βλέπουν αυτό που σκέφτονται, νιώθουν, πιστεύουν, να το νιώθουν κι άλλοι» λένε οι ειδικοί.

Η μεγάλη ποικιλία πορνό στην οποία έχουν πρόσβαση, εξοικειώνει τους Gen Zers με διαφορετικά είδη σεξ, αναφέρει η New York Post.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι Gez Zers, επειδή ταξιδεύουν πολύ περισσότερο, εργάζονται remote, αλλάζουν συχνά δουλειά αλλά και χρησιμοποιούν κατά κόρον dating apps και social media, επικοινωνούν και δημιουργούν σχέσεις με περισσότερους ανθρώπους από ποτέ.

Το να συναναστρέφεται κανείς τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων μπορεί να τον κάνει πιο εύκολα να αναρωτηθεί αν ένας σύντροφος είναι αρκετός.

«Οι ανοιχτές σχέσεις είναι ένας ακόμα τρόπος να διασκεδάσουν, να εκπληρώσουν την επιθυμία τους και να έχουν μια σχέση αλλά χωρίς να είναι ευάλωτοι συναισθηματικά. Η Gen Z είναι ανοιχτή και θετική στο σεξ αλλά όχι τόσο στις σχέσεις. Ή κοιμούνται με όλους ή με κανέναν» λέει η κοινωνιολόγος Δρ. Τζεν Γκάνσολους.