Αυτή είναι η στιγμή που ένας δημοσιογράφος του BBC ξέσπασε σε κλάματα ενώ έκανε ρεπορτάζ μέσα από ένα νοσοκομείο στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα.

Ο αραβικός ρεπόρτερ του BBC Adnan El-Bursh έπεσε στα γόνατα αφού είδε δεκάδες φίλους και γείτονες ανάμεσα στους νεκρούς καθώς το Ισραήλ βομβαρδίζει τον οικισμό ως αντίποινα για τη θανατηφόρα μανία της Χαμάς. Περιέγραψε την κατάσταση στο νοσοκομείο Al-Shifa, τη μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση στη λωρίδα των 25 μιλίων, ως τραυματική με «πτώματα παντού».

Τα περιστατικά των τραυματιών της Γάζας

Σε ένα τμήμα, μια νεαρή κοπέλα με ματωμένο πρόσωπο κάθεται όρθια σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, κλαίει και σκεπάζεται από τη σκόνη καθώς ένας γιατρός τείνει τα πόδια της. Η El-Bursh αποκαλύπτει ότι έχει χάσει το σπίτι της και οι συγγενείς της έχουν σκοτωθεί.

Μιλώντας στην κάμερα στο τέλος του ρεπορτάζ του, ο El-Bursh παραδέχεται: «Έχω δει πράγματα που δεν μπορώ ποτέ να δω». Η ανατριχιαστική αναφορά έρχεται εν μέσω της είδησης ότι το Ισραήλ διέταξε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα μέσα σε μόλις 24 ώρες πριν από μια φοβερή χερσαία επίθεση με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς.

Ο υπουργός Υγείας της Παλαιστίνης προειδοποίησε επίσης ότι η Γάζα αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή και προέτρεψε όλες τις χώρες και τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων να βοηθήσουν με την άμεση είσοδο ιατρικής και έκτακτης βοήθειας στον θύλακα. Στην έκθεσή του, ο El-Bursh λέει: «Εδώ στο νοσοκομείο Al-Shifa, πτώματα κείτονταν παντού.

Οι τραυματίες ουρλιάζουν για βοήθεια, δεν μπορείτε ποτέ να ξεχάσετε αυτούς τους ήχους. Μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών, ο οπερατέρ μου ο Μαχμούντ έχει δει τον φίλο του τον Μαλίκ. «Ο Malik κατάφερε να επιβιώσει, αλλά η οικογένειά του όχι.

«Αυτό είναι το τοπικό μου νοσοκομείο. Μέσα είναι οι φίλοι μου, οι γείτονές μου, αυτή είναι η κοινότητά μου. Σήμερα ήταν μια από τις πιο δύσκολες μέρες της καριέρας μου. «Έχω δει πράγματα που δεν μπορώ ποτέ να δω».

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα ως αντίποινα για την έξαρση της Χαμάς σε πόλεις του νότιου Ισραήλ που σκότωσαν τουλάχιστον 1.300 ανθρώπους αυτήν την εβδομάδα. Τουλάχιστον 1.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις εκστρατείες βομβαρδισμών, και το Ισραήλ έχει επίσης ανταλλαγεί με την οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Ο ισραηλινός στρατός έστειλε μια εντολή εκκένωσης απευθείας το πρωί της Παρασκευής, λέγοντας στους 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν βόρεια μιας περιοχής που ονομάζεται Ουάντι Γάζα να μετακινηθούν νότια. Αυτό θα σήμαινε ότι ολόκληρος ο πληθυσμός της πόλης της Γάζας και των περιχώρων της θα εγκαταλείψει τα σπίτια του.

Οι τοποθετήσεις του ΟΗΕ για την ζώνη της Γάζας

Ο ΟΗΕ λέει ότι είναι αδύνατο να μετακινηθούν τόσοι πολλοί άνθρωποι χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες και προέτρεψε το Ισραήλ να ακυρώσει την εντολή. Τα 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς είναι πυκνά συσκευασμένοι σε ένα κομμάτι γης που έχει μήκος μόλις 25 μίλια και πλάτος 7 μίλια, το οποίο είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό χωρίς ρεύμα και όπου τα νοσοκομεία είναι κατακλυσμένα. Το Ισραήλ σκότωσε περισσότερους από 1.530 ανθρώπους στη Γάζα με αεροπορικές επιδρομές και έκοψε τρόφιμα, νερό και ηλεκτρισμό από τότε που οι τρομοκράτες της Χαμάς σκότωσαν περισσότερους από 1.300 στο Ισραήλ.

Η οδηγία του Ισραήλ, η οποία έρχεται επτά ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ από τη Γάζα, κατηγορούσε ότι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονταν σε σήραγγες κάτω από την πόλη. Εν τω μεταξύ, ένας αξιωματούχος της Χαμάς αποκάλεσε την εντολή εκκένωσης «ψεύτικη προπαγάνδα», προέτρεψε τους Παλαιστίνιους να μείνουν στα σπίτια τους και να μην «πέφτουν πάνω της»

Η Αρχή της Χαμάς για Υποθέσεις Προσφύγων κάλεσε τους κατοίκους στα βόρεια της επικράτειας να «παραμείνουν σταθεροί στα σπίτια σας και να μείνουν σταθεροί μπροστά σε αυτόν τον αποκρουστικό ψυχολογικό πόλεμο που διεξάγεται από την κατοχή». Η αναταραχή των οδηγιών θεωρήθηκε ότι σηματοδοτούσε μια ήδη αναμενόμενη ισραηλινή χερσαία επίθεση, αν και ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει μια τέτοια απόφαση. Την Πέμπτη είπε ότι ενώ προετοιμαζόταν, δεν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση.

Οποιαδήποτε χερσαία επίθεση θα ήταν η ισχυρότερη απάντηση μέχρι τώρα στην επίθεση-σοκ της Χαμάς και πιθανότατα θα έφερνε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες και στις δύο πλευρές σε βάναυσο ανταρτοπόλεμο καθώς Ισραηλινοί στρατιώτες πηγαίνουν σπίτι με σπίτι και κυνηγούν τρομοκράτες της Χαμάς. «Αυτή η εκκένωση είναι για τη δική σας ασφάλεια», είπε ο ισραηλινός στρατός, σε μια προειδοποίηση που είπε ότι εστάλη σε όλους τους πολίτες της πόλης της Γάζας.

Ο ΟΗΕ είπε ότι έλαβε ξεχωριστή οδηγία από τον ισραηλινό στρατό λίγο πριν τα μεσάνυχτα, δίνοντας στο 1,1 εκατομμύριο αμάχους της βόρειας Γάζας 24 ώρες για να διαφύγουν νότια.

Είπε ότι η ευρεία προειδοποίηση εκκένωσης που έλαβε για όλο το βόρειο τμήμα της Γάζας ισχύει επίσης για όλο το προσωπικό του ΟΗΕ και για τις εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν καταφύγει σε σχολεία και άλλες εγκαταστάσεις του ΟΗΕ από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές όλο το 24ωρο.

«Ο ΟΗΕ θεωρεί ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο κίνημα χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Στέφαν Ντουζάρικ. «Τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν έκκληση για ανάκληση κάθε τέτοιας εντολής, εάν επιβεβαιωθεί, αποφεύγοντας αυτό που θα μπορούσε να μετατρέψει αυτό που είναι ήδη τραγωδία σε μια καταστροφική κατάσταση», είπε ο Dujarric.

Η Human Rights Watch είπε ότι επαλήθευσε βίντεο που τραβήχτηκαν στον Λίβανο στις 10 Οκτωβρίου και στη Γάζα στις 11 Οκτωβρίου που δείχνουν «πολλαπλές εκρήξεις λευκού φωσφόρου από πυροβολικό πάνω από το λιμάνι της πόλης της Γάζας και δύο αγροτικές τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου».

Τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου μπορούν νόμιμα να χρησιμοποιηθούν στα πεδία των μαχών για την κατασκευή προπετασμάτων καπνού, τη δημιουργία φωτισμού, τη σήμανση στόχων ή την καύση αποθηκών και κτιρίων.

Επειδή έχει νόμιμες χρήσεις, ο λευκός φώσφορος δεν απαγορεύεται ως χημικό όπλο σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις – αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα και να προκαλέσει πυρκαγιές. Ο λευκός φώσφορος θεωρείται εμπρηστικό όπλο σύμφωνα με το Πρωτόκολλο III της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων, το οποίο απαγορεύει τη χρήση εμπρηστικών όπλων εναντίον στρατιωτικών στόχων που βρίσκονται μεταξύ αμάχων, αν και το Ισραήλ δεν το έχει υπογράψει και δεν δεσμεύεται από αυτό.

«Ο λευκός φώσφορος είναι παράνομα αδιάκριτος όταν εκρήγνυται σε κατοικημένες αστικές περιοχές, όπου μπορεί να κάψει σπίτια και να προκαλέσει τρομερή ζημιά στους αμάχους», δήλωσε την Πέμπτη η Human Rights Watch.

Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι «επί του παρόντος δεν γνωρίζει τη χρήση όπλων που περιέχουν λευκό φώσφορο στη Γάζα».

Δεν σχολίασε τους ισχυρισμούς της οργάνωσης για τη χρήση τους στον Λίβανο. Τα παλαιστινιακά τηλεοπτικά κανάλια έχουν μεταδώσει βίντεο τις τελευταίες ημέρες που δείχνουν λεπτά νέφη λευκού καπνού να καλύπτουν τον ουρανό πάνω από τη Γάζα που, όπως λένε, προκλήθηκαν από τέτοια πυρομαχικά.

Ο ισραηλινός στρατός το 2013 δήλωσε ότι καταργούσε σταδιακά τα πυρομαχικά από λευκό φώσφορο που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επίθεσή του στη Γάζα το 2008-2009, η οποία προκάλεσε ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου από διάφορες ομάδες δικαιωμάτων.

Ο στρατός εκείνη την εποχή δεν είπε εάν θα επανεξετάσει επίσης τη χρήση οπλισμένου λευκού φωσφόρου, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για την αποτέφρωση εχθρικών θέσεων. Σήμερα το πρωί, η Αμυντική Δύναμη του Ισραήλ εξέδωσε εντολή εκκένωσης σε περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, δίνοντάς τους 24 ώρες για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πριν από αυτό που εικάζεται ότι είναι αύξηση των αεροπορικών επιδρομών ή επίθεση εδάφους. Όμως η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους να μείνουν στα σπίτια τους.

Η Αρχή της Χαμάς για Υποθέσεις Προσφύγων κάλεσε τους κατοίκους του βορρά της επικράτειας να «παραμείνουν σταθεροί στα σπίτια σας και να μείνουν σταθεροί μπροστά σε αυτόν τον αποκρουστικό ψυχολογικό πόλεμο που διεξάγεται από την κατοχή».

Οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να φύγουν νότια μόνο εντός της Γάζας, καθώς το Ισραήλ έχει αποκλείσει εντελώς την περιοχή, μια στενή λωρίδα γης μήκους περίπου 25 μιλίων.

Ο ισραηλινός στρατός είχε πει ότι θα επιχειρήσει με «σημαντική δύναμη» στη Γάζα τις επόμενες ημέρες και καλεί τους αμάχους να απομακρυνθούν. Ο εκπρόσωπος Τζόναθαν Κονρίκους είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «θα καταβάλουν εκτεταμένες προσπάθειες για να αποφύγουν να βλάψουν τους αμάχους». Και πρόσθεσε: «Από την κατανόηση ότι υπάρχουν άμαχοι εδώ που δεν είναι εχθροί μας και δεν θέλουμε να τους στοχοποιήσουμε, τους ζητάμε να απομακρυνθούν». Τα βάσανα στη Γάζα έχουν αυξηθεί με τους Παλαιστίνιους να αναζητούν απελπισμένα τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, ενώ το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής έκλεισε λόγω έλλειψης καυσίμων. Ένα νεκροτομείο λέγεται ότι ξεχείλισε καθώς τα πτώματα ήρθαν πιο γρήγορα από ό,τι μπορούσαν να τα διεκδικήσουν οι συγγενείς.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν πρόκειται να επισκεφθεί την Παρασκευή, μια ημέρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.800 και στις δύο πλευρές από τότε που η Χαμάς ξεκίνησε μια εισβολή στις 7 Οκτωβρίου. Ο Inas Hamdan, αξιωματικός στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην πόλη της Γάζας, είπε: «Είναι χάος, κανείς δεν καταλαβαίνει τι να κάνει». Είπε ότι όλο το προσωπικό του ΟΗΕ στην πόλη της Γάζας και στη βόρεια Γάζα είχε κληθεί να εκκενωθεί νότια στη Ράφα.

Ο Nebal Farsakh, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στην πόλη της Γάζας, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει τρόπος να μετακινηθούν με ασφάλεια περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εντός του καθορισμένου χρονικού πλαισίου, λέγοντας: «Ξεχάστε το φαγητό, ξεχάστε το ρεύμα, ξεχάστε τα καύσιμα. Η μόνη ανησυχία τώρα είναι μόνο αν … πρόκειται να ζήσεις ». Και πρόσθεσε: «Τι θα γίνει με τους ασθενείς μας; «Έχουμε τραυματίες, έχουμε ηλικιωμένους, έχουμε παιδιά που είναι στο νοσοκομείο.

Πηγή :DailyMail