Σύμφωνα με το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος εκλογών στις 28 Μαΐου καθώς κανένας από τους υποψηφίους δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 50%. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών αποφασίστηκε να διεξαχθεί την Κυριακή 28 Μαΐου 2023.

Με την καταμέτρηση των ψήφων να έχει πλέον φτάσει στο 100% εντός της χώρας ο Γενέρ δήλωσε: «Αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών την Κυριακή 28 Μαΐου 2023».

Όπως είπε, από τις 15.15 είχε ανοίξει το 100% των ψηφοδελτίων της χώρας, ενώ συμπλήρωσε πως υπάρχουν 35.874 ψήφοι στο εξωτερικό των οποίων η καταχώρηση συνεχίζεται, ο Γενέρ ανακοίνωσε επίσης τα ποσοστά ψήφων των υποψηφίων.

Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι μέχρι τις 15.15, ο αριθμός των ψήφων στο εσωτερικό της Τουρκίας καταμετρήθηκε στο 100%, με το ποσοστό συμμετοχής να ανέρχεται στο 88,92%, σύμφωνα με το halktv. Το ποσοστό συμμετοχής στο εξωτερικό ήταν 52,69%.

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, ο Ερντογάν λαμβάνει το 49,51% των ψήφων, ο Κιλιτσντάρογλου το 44,88%, ο Ογάν το 5,17% και ο Ιντσέ 0,44%.

Κιλιτσντάρογλου: «Μην απελπίζεστε»

Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter προχώρησε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

Στην ανάρτησή του, καλεί τον τουρκικό να μην απελπίζεται, ενώ παράλληλα προαναγγέλλει εκτενέστερη ανάλυση των αποτελεσμάτων το επόμενο διάστημα.

La Repubblica: Φαβορί ο Ερντογάν

Σύμφωνα με ανάλυση της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, o Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην χώρα του σε δυο εβδομάδες.

Όπως γράφει η εφημερίδα, η ισχύς του απερχόμενου προέδρου βασίζεται στο ότι έχει υπό τον έλεγχό του τα μέσα ενημέρωσης, τον κρατικό μηχανισμό και στο ότι στηρίζεται, επίσης, σε μια θρησκευτική βάση που του είναι απόλυτα πιστή.

Παράλληλα, η La Repubblica υπογραμμίζει ότι «η Άγκυρα σε μεγάλο βαθμό ψήφισε υπέρ της αντιπολίτευσης -όπως συνέβη συχνά και στο παρελθόν- αλλά σήμερα στην πρωτεύουσα επικρατεί κούραση και απογοήτευση» διότι «στον ορίζοντα διαφαίνονται δυο εβδομάδες νέων εντάσεων τις οποίες κανείς δεν επιθυμεί και ο δρόμος για την αντιπολίτευση είναι ανηφορικός».

Η εφημερίδα της Ρώμης εκτιμά, επίσης, ότι «ο Σινάν Ογκάν, ο οποίος πρόσκειται στις υπερεθνικιστικές θέσεις των Γκρίζων Λύκων, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου».

Δεν παραλείπει να υπενθυμίσει, πάντως, ότι «ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατάφερε να ενώσει όλη την αντιπολίτευση σε ένα ενιαίο, δημοκρατικό μέτωπο, συγκεντρώνοντας ποσοστό που κανένας αντίπαλος του Ερντογάν δεν είχε πετύχει, παρά τον ολικό έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης από μέρους της κυβέρνησης».

Το μέχρι τώρα συμπέρασμα της La Repubblica είναι ότι « στην Τουρκία οι πολίτες φαίνεται να ψήφισαν, κυρίως, βάσει της ιδεολογικής τους ταυτότητας», ενώ ο συγγραφέας Μουσταφά Αϊκόλ συμπληρώνει πως «καμία οικονομική δυσκολία, κανένας σεισμός, δεν απομακρύνει, τελικά, τους ψηφοφόρους από τον “μεγάλο ηγέτη” με τον οποίο ταυτίζονται».