Το 2018, το κόμμα AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε το 75% των ψήφων του Βελγίου. Ωστόσο, φέτος αυτό το «κύμα» υποστήριξης φαίνεται να αλλάζει.

Η 45χρονη Άνβερ Σέπριλ, ιδιοκτήτρια σούπερ μάρκετ της περιοχής, ψήφισε τον Ερντογάν το 2018. Φέτος απείχε. «Ξέρω ότι ο Ερντογάν είναι ο καλύτερος υποψήφιος, αλλά ξέρω επίσης ότι κάποια πράγματα είναι λάθος», είπε. «Είναι πολύ επιβλητικός», πρόσθεσε, επισημαίνοντας την «καταστροφική» οικονομική κατάσταση της Τουρκίας.

Κάθε χαμένη ψήφος έχει σημασία για τον Ερντογάν

Υπάρχουν περίπου 3,4 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι στο εξωτερικό – 1,5 εκατομμύρια από αυτούς μόνο στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το POLITICO, το οποίο επικαλείται ξένους αναλυτές, φέτος διακυβεύεται η δημοκρατική κατεύθυνση της χώρας, όπως και η σχέση της Άγκυρας με τη Δύση και τη Ρωσία σε μια περίοδο που η Τουρκία μαστίζεται από μια καταστροφική οικονομική κρίση και τον αντίκτυπο ενός σεισμού που σκότωσε 50.000 ανθρώπους.

Γιατί ψηφίζουν τον Ερντογάν οι Τούρκοι του Βελγίου;

Οι περισσότεροι Τούρκοι του Βελγίου κατάγονταν από την αγροτική πόλη Emirdağ στην κεντρική Ανατολία και τη δεκαετία του 1960 μετάβησαν στο Βέλγιο για να εργαστούν κυρίως στα ορυχεία, σύμφωνα με τον Kadri Tastan, ανώτερο συνεργάτη και εμπειρογνώμονα στη German Marshall Fund.

«Είναι πολύ εθνικιστές και επίσης αρκετά συντηρητικοί», είπε, προσθέτοντας ότι αφού δεν αισθάνονται τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης της Τουρκίας, τείνουν να ψηφίζουν τον Ερντογάν κυρίως για «ιδεολογικούς και θρησκευτικούς λόγους».

Αν και δεν υπάρχουν δημοσκοπήσεις των Τούρκων του Βελγίου, η αντιπολίτευση αισθάνεται ότι ορισμένες απόψεις για τον Ερντογάν έχουν αλλάξει.

Η εγγραφή ψηφοφόρων αυξήθηκε κατά 10.000 φέτος, σύμφωνα με την Derya Bulduk, πρόεδρο του CHP για το Βέλγιο. «Οι άνθρωποι πήγαν στις κάλπες γιατί ξέρουν ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν», είπε. Ενώ πρόσθεσε ότι διεξήγαγε μια εκστρατεία «σχετικά χαμηλών τόνων» αφού οι 800 εθελοντές του CHP στο Βέλγιο διέκοψαν την εκστρατεία τους για επτά εβδομάδες προκειμένου να επικεντρωθούν στη στις δωρεές για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού.

Η εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μειώθηκε επίσης για να αποφευχθούν εντάσεις με τους εθελοντές του AKP, είπε, επισημαίνοντας ένα πρόσφατο περιστατικό όταν ακτιβιστές πέταξαν αυγά στα κεντρικά γραφεία του CHP στις Βρυξέλλες και ανέβηκαν στο μπαλκόνι του με μαχαίρια σε μια προσπάθεια να καταστρέψουν ένα προεκλογικό πανό.

Ο Νουρετίν Ντερέλι, μέλος της εκλογικής επιτροπής του AKP στις Βρυξέλλες, συμφώνησε ότι η εκστρατεία ήταν «μονότονη» σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι νομοθέτες του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία είχαν αποκλειστεί από τη λήψη βίζας και την εκστρατεία στο Βέλγιο.

Το AKP δεν έχει το καθεστώς κομματικής ένωσης στο Βέλγιο, πρόσθεσε. Αυτό άφησε τις επισκέψεις από πόρτα σε πόρτα ως τη μόνη επιλογή για το άτυπο δίκτυο του κόμματος με περίπου 150 εθελοντές σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο, αρνείται μια μεγάλη αύξηση στη στήριξη του CHP. Οι νέες ψήφοι φέτος θα μοιράζονται «50-50» με την αντιπολίτευση, είπε, προσθέτοντας ότι ακόμα κι αν το AKP χάσει κάποια υποστήριξη, είναι «καλό για την τουρκική δημοκρατία το ότι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να ψηφίζουν».

Η ψηφοφορία στο Βέλγιο ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή, μετά την οποία τα ψηφοδέλτια μεταφέρθηκαν στην Κολωνία πριν καταμετρηθούν.

«Το κύριο ζήτημα είναι πραγματικά η ανεξαρτησία της πατρίδας μας γιατί έχουμε δει άμεσες επιθέσεις εναντίον του προέδρου μας», πρόσθεσε ο Ντερέλι, αναφέροντας την απειλή του μαχητικού Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και τις «οικονομικές επιθέσεις» κατά της Άγκυρας. «Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό ηγέτη», είπε.

Αλλά είναι ασαφές ότι αυτό είναι αρκετό για να κινητοποιήσει τους ιστορικούς ψηφοφόρους του AKP του Βελγίου. Ο Μουράτ, 30, αξιωματικός δημόσιας ασφάλειας στο Saint-Josse-ten-Noode, ψήφισε υπέρ του Ερντογάν στις τελευταίες εκλογές, αλλά φέτος δεν μπόρεσε να πάει στο εκλογικό τμήμα στις βόρειες Βρυξέλλες, ωστόσο δήλωσε πως «Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει κάνει πολλά πράγματα για τη χώρα του».