Είναι σπάνιες οι φορές που όσοι βρίσκονται έξω από μία εταιρεία μπορούν να πληροφορηθούν με λεπτομέρειες τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες σε καιρούς κρίσης. Η πληροφόρηση είναι αποσπασματική και έρχεται μετά από χρόνια, όταν έχει καταλαγιάσει η σκόνη. Ειδικά για κολοσσούς όπως το X (και πρώην Twitter) του Ίλον Μασκ ισχύει το «τα εν οίκω μη εν δήμω».

Αλλά όλοι οι κανόνες έχουν τις εξαιρέσεις τους. Το βιβλίο με τον εύγλωττο τίτλο «Extremely Hardcore: Inside Elon Musk’s Twitter» από την Ζόι Σίφερ, πρώην ανώτερο στέλεχος της εταιρείας, περιγράφει με πολλές λεπτομέρειες τις πρώτες ενέργειες του μεγιστάνα όταν ανέλαβε το Twitter και πώς κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όχι μόνο να μειώσει τους εργαζόμενους κατά 2/3 (!), αλλά και να μοιράσει λιποθυμίες και ψυχοφάρμακα σε ανθρώπους που πρώτη φορά στη ζωή τους βρέθηκαν κάτω από αφόρητη επαγγελματική πίεση.

Όπως είναι γνωστό, ο Ίλον Μασκ ολοκλήρωσε τη διαδικασία κυριότητας του Twitter τον Οκτώβριο του 2022. Δεν είχε περάσει ούτε ένας μήνας, όταν στις 16 Νοεμβρίου έστειλε ένα e-mail σε όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας με τίτλο «Α Fork in the Road» (ο τίτλος μιας κωμωδίας του Τζιμ Κουφ, που κυκλοφόρησε το 2009).

Το e-mail έλεγε τα εξής: «Στο μέλλον, για να δημιουργήσουμε ένα πρωτοποριακό Twitter 2.0 και να πετύχουμε σε έναν όλο και πιο ανταγωνιστικό κόσμο, θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά σκληροπυρηνικοί (extremely hardcore). Αυτό θα σημαίνει να δουλεύεις πολλές ώρες σε υψηλή ένταση. Μόνο εξαιρετικές επιδόσεις θα αποτελούν επιτυχή βαθμό.

Το Twitter θα είναι επίσης πολύ πιο προσανατολισμένο στη μηχανική. Ο σχεδιασμός και η διαχείριση προϊόντων θα εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικά, αλλά αυτοί που γράφουν εξαιρετικό κώδικα θα αποτελούν την πλειοψηφία της ομάδας μας και θα έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή. Εάν είστε βέβαιοι ότι θέλετε να γίνετε μέλος του νέου Twitter, κάντε κλικ στο ναι στον παρακάτω σύνδεσμο. Όποιος δεν το έχει κάνει μέχρι τις 5 το απόγευμα  (ανατολική ώρα) αύριο (Πέμπτη) θα λάβει προειδοποιητική επιστολή για τρίμηνη απόλυση. Όποια απόφαση κι αν πάρετε, σας ευχαριστούμε για τις προσπάθειές σας να κάνετε το Twitter επιτυχημένο».

Στην ουσία ήταν ένα ξεκαθάρισμα, ένα τελεσίγαφο. Αποφασίστε μέσα στις επόμενες 36 ώρες αν θα είστε μαζί μου ή εναντίον μου. Προφανώς, κάποιοι ήταν υπέρ και κάποιοι κατά. Αλλά η κατάσταση ήταν πολύ τεταμένη. Πολλοί από τους υπαλλήλους, ειδικά στα ανώτερα κλιμάκια, κλήθηκαν να πάρουν αποφάσεις ζωής υπό πίεση χρόνου. Κάποιοι δεν το άντεξαν, οι αιτήσεις για ραντεβού σε ψυχιάτρους αυξήθηκαν 420% σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Κάποιοι λιποθύμησαν μπροστά από τα γραφεία τους.

Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν ότι μόλις το 25% των εργαζόμενων της εταιρείας ετοιμάζονταν να υπογράψουν. Κάποιοι σκέφτηκαν τις απολαβές τους σε σχέση με τη ζωή που είχαν χτίσει και με τις οικογένειές τους.

Ένας υπάλληλος στο Twitter ανέλαβε να κάνει μια παρουσίαση σχετικά με τις βασικές αξίες του Twitter. Τα σλόγκαν ήταν συγκεκριμένα: «Υπερασπιστείτε και σεβαστείτε τη φωνή του χρήστη» και «Επικοινωνήστε άφοβα για να χτίσετε εμπιστοσύνη». Ο Μασκ δεν φάνηκε ούτε να ενθουσιάζεται, ούτε να πείθεται απ’ αυτό. Είπε πολύ λίγες λέξεις: «Αν θέλετε να κερδίσετε, μείνετε μαζί μου».

Κάποιοι υπέγραψαν μόλις λίγα λεπτά πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου. Σχεδόν χίλιοι από τους εργαζόμενους χρησιμοποίησαν αυτό το σκληροπυρηνικό email ως δικαιολογία για να βγουν από την πόρτα. Το Twitter είχε 7.500 τον Οκτώβριο, όταν ο Ίλον Μασκ μπήκε στα κεντρικά γραφεία. Μετά απ’ αυτό το e-mail οι υπάλληλοι μειώθηκαν σε 2.700. Οι δύο στους τρεις αποχώρησαν.

Μόλις παρήλθε η προθεσμία, οι άνθρωποι του Ίλον Μασκ έμειναν με μια λίστα υπαλλήλων που είχαν επιλέξει το Twitter 2.0 και έπρεπε να το αναθεωρήσουν για να καταλάβουν ποιος έφευγε από την εταιρεία. Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες υπάλληλοι που πιθανώς δεν πίστευαν στο όραμα του Μασκ εξακολουθούσαν να έχουν πρόσβαση στα εσωτερικά συστήματα του Twitter.

Ίλον Μασκ: Τα τρία e-mail και η άσκηση αφοσίωσης

Αργότερα το ίδιο βράδυ, οι υπάλληλοι έλαβαν ένα email που τους έλεγε ότι τα γραφεία ήταν κλειστά, με άμεση ισχύ. ο επόμενο πρωί, στις 8:51 π.μ., ο Ίλον Μασκ έστειλε άλλο ένα email. Αυτή ήταν μόνο μια γραμμή: «Όποιος πραγματικά γράφει λογισμικό, παρακαλώ να παρουσιαστεί στον 10ο όροφο στις 2 μ.μ. σήμερα», είπε. Κι ενώ τα γραφεία, υπενθυμίζουμε, ήταν κλειστά.

Λίγες ώρες αργότερα ένα νέο mail από τον Ίλον Μασκ,το πιο σκληροπυρηνικό απ’ όλα: «Αν εργάζεστε εξ αποστάσεως, παρακαλώ στείλτε email στο παρακάτω αίτημα και θα προσπαθήσω να σας μιλήσω μέσω βίντεο. Μόνο όσοι δεν μπορούν να φτάσουν φυσικά στα κεντρικά γραφεία του Twitter ή έχουν μια οικογενειακή έκτακτη ανάγκη δικαιολογούνται. Θα οργανώσουμε σύντομες, τεχνικές συνεντεύξεις που θα μου επιτρέψουν να κατανοήσω καλύτερα την τεχνολογία του Twitter». Και οκτώ λεπτά αργότερα, το καταληκτικό: «Αν είναι δυνατόν, θα το εκτιμούσα αν μπορούσατε να πετάξετε στο Σαν Φρανσίσκο και να είστε παρόντες αυτοπροσώπως. Θα είμαι στα κεντρικά γραφεία του Twitter μέχρι τα μεσάνυχτα και μετά θα επιστρέψω ξανά αύριο το πρωί».

Πολλοί το είδαν σαν δόλωμα. Για άλλους ήταν άσκηση αφοσίωσης. Αν σε ενδιαφέρει η δουλειά σου, θα πας, οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι. Στα γραφεία βρέθηκε όντως ο Ίλον Μασκ, μαζί με εργαζόμενους από την την Tesla, τη SpaceX και τη Neuralink, καθώς και τον Τζέιμς Μασκ, τον πρώτο του εξάδελφο.

Οι συνεδρίες ήταν σύντομες, συχνά μόνο λίγα λεπτά η καθεμία. Σε κάποιους, φαινόταν απλώς μια άλλη δικαιολογία για να απολύσουν ανθρώπους. Όντως οι άνθρωποι του Ίλον Μασκ που ανέλαβαν να διοικήσουν τη νέα εταιρεία δεν δεν είχαν το πλαίσιο για να αξιολογήσουν ουσιαστικά τον κώδικα και τη δουλειά των εργαζομένων.

Χαρακτηριστική ήταν μια άλλη εικόνα: Οι μηχανικοί του Twitter χαρτογραφούσαν τις τεχνικές λεπτομέρειες της αρχιτεκτονικής backend της εταιρείας σε έναν λευκό πίνακα για τους εξωτερικούς μηχανικούς του Μασκ. Ο ίδιος ο μεγιστάνας μπήκε στη μεγάλη αίθουσα και ενώθηκε με το πλήθος. Οι ερωτήσεις του ήταν καίριες, όλοι το παραδέχτηκαν. Σε λίγη ώρα, οι μηχανικοί τον κοιτούσαν με θαυμασμό. Τους είχε κερδίσει.

Εκείνες οι ημέρες μπήκαν και οι βάσεις για την τεράστια παραγγελία GPU που έκανε ο Έλον Μασκ και του απέφερε τεράστια κέρδη. Στην ουσία ήταν μια απόπειρα των ανώτερων υπαλλήλων να τον πείσουν ότι πληρώνουν πολλά σε εξωτερικές πηγές για επεξεργασία δεδομένων και χρειάζονταν δικά τους τσιπ. Ο Ίλον Μασκ μυρίστηκε αμέσως την ευκαιρία και προσφέρθηκε να καλύψει τα έξοδα αμέσως (χωρίς να περάσουν από γραφειοκρατία, έγκριση κτλ.). Οι μετοχές της Nvidia, ενός από τους κύριους παρόχους GPU, εκτινάχθηκαν 315 τοις εκατό από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Απρίλιο του 2023.

** Με πληροφορίες από Vanity Fair.